Reklama

Reklama

Good

Trailer

Obsahy(1)

Německo - Frankfurt kolem roku 1930. John Halder je dobrý muž s každodenními problémy: neurotickou ženou, dvěma dožadujícími se dětmi a matkou trpící stařeckou demencí. Jako profesor literatury je přiveden klesající matčinou spirálou k napsání románu o euthanasii pro nevyléčitelně nemocné. Nacistická strana objeví jeho práci a propagandistická mašina ji využije jako záminku genocidy, nazývající to „cestou vpřed“. Tento obyčejný muž je posléze sveden k podporování nacistické ideologie a nakonec získá hodnost v řadách SS. Jak menší morální kompromisy a sobecké hledání štěstí vedou k větším zločinům, Halder musí zápasit se svým vlastním svědomím. Good neobviňuje, ale zkouší řešit jak je slušný, nezaujatý humánní člověk stržen nacistickým parním válcem, zatímco důvtipně nutí publikum porovnávat situaci s dnešním světem. (Vig)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (33)

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Good je štýlový film, kde hlavnú úlohu hrá Viggo Mortensen. Herecky a režisérsky veľmi dobrý film. Skvele stvárnené postoje hlavných postáv, čoby najlepších priateľov a ťažkostí, do ktorých sa chtiac nechtiac dostanú. Film som videl niekoľkokrát a vždy ma dostane. Je to silná a emočná téma, kde sa dá ukázať všeličo - ale aj tak ľahko naťuklá a znázornená téma nechá stopu. Filmy z druhej svetovej vojny sú takmer vždy točené z uhla pohľadu vojakov, alebo revolucionárov, ale Good je o priemernom nemeckom občanovi, ktorý sa pokúša nájsť spôsob, ako ísť správnou cestou voči svojim priateľom, rodine, vlasti. V polovici filmu Viggova filmová manželka pozerajúca sa, ako sa nacizmus nesie svetom, vyhlási: "Každý vyzerá šťastne. Čokoľvek, čo robí ľudí šťastnými, nemôže byť tak zlé, alebo nie?" ()

hippyman 

všechny recenze uživatele

nebýt poněkud mdlé první poloviny, výsledek i hodnocení mohlo být určitě lepší... filmy z druhé světové války v sobě prostě mají cosi dechberoucího, obludného, mrazivého, nechutného a ten motiv je tak silný, že asi nejde natočit nezajímavý snímek na dané téma... Good je prostě (jen?) dobrý, ne převratný, ne podprůměrný. 70% ()

Reklama

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Film vysvetľuje morálnu dilemu mnohých nemeckých občanov v dobe nacistickej éry. Je to v podstate príbeh obyčajného príjemného muža, ktorý robí zlé rozhodnutia, ktoré sú zhromažďované do zlého systému a je teda príliš nerozhodný opraviť svoje chyby. John Halder, profesor literatúry, sa stará o svoju chorú matku, ženu a synov. Vo svojom novom románe obhajuje súcitnú eutanáziu, čím sa nečakane prihlásil k podpore vládnucej propagandy v nacistickom Nemecku. Oni ho požiadali, aby vypracoval dokument, ktorý ponúkne morálne ospravedlnenie pre vyhladzovanie ľudí, ospravedlniť holokaust. Film hovorí o mnohých historických súvislostiach ako je Krištáľová noc po atentáte Žida Herschela Grynszpana na sekretára nemeckého veľvyslanectva v Paríži Ernsta von Ratha, za pätnásť hodín bolo 101 synagóg zničených požiarom a 76 bolo zničených tak ako aj zničených 7.500 Židmi vlastnených obchodov. Jednoducho povedané, že 2. svetová vojna je nevyčerpateľná studnica krásnych ale zároveň aj tragických tém pre kinematografiu. ()

Flaxik 

všechny recenze uživatele

Komorní zmrdí drama o tom, jak se zbabělý a neschopný zmrd s hubou plnou humanity stává účinným nástrojem odvážných a všehoschopných zmrdů, kteří nemelou pantem a konají. Prudce aktuální téma a překvapivě neokoukaný nápad. Aragornovi to v esesácké uniformě sekne a bylo vidět, že s elfy nemarnil čas, neb byl tak nějak árijštější, než kdy předtím. Škoda jen, že závěrem se scénárista posral a konec je silně nedovařený. ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

A já myslel, že téma druhé světové už bylo vyždímáno na kost. Evidentně jsem se mýlil. Sice nejde o skutečnou událost, dění je však natolik zajímavé, že jsem u obrazovky vydržel až do konce. Viggo Mortensen se do role německého spisovatele hodí náramně (určitě lépe, než původně plánovaný Hugh Jackman) a jeho sehranost s Jasonem Isaacsem je snad to nejlepší na celém filmu. Isaacs zde rozehrává divadlo, které jsem u něj ještě neviděl a ihned se stal mou oblíbenou postavou celého filmu. Byl bych rád za více podobných snímků, jelikož tohle bylo přesně dle mého gusta. Druhá světová válka je jedno z nejkouzelnějších a zároveň nejmrazivějších témat pro filmaře, a tak by se na ni nemělo zapomínat. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (3)

  • Filmovanie snímky prebiehalo v maďarskej metropole Budapešť. (MikaelSVK)
  • V scéne, ktorá sa odohráva na cintoríne v Nemecku, je na náhrobných kameňoch jasne vidieť maďarské mená. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama