Reklama

Reklama

Krakonoš a kukačky

všechny plakáty
Animovaný / Loutkový / Krátkometrážní / Pohádka
Východní Německo / Československo, 1978, 14 min

Režie:

Zdeněk Vinš

Předloha:

Marie Kubátová (kniha)

Hudba:

Luboš Fišer

Hrají:

Bohuš Záhorský (vypravěč)
(další profese)

Obsahy(1)

Jednou šel Krakonoš kolem chalupy dřevaře Josky Košků, a to právě v den, kdy se Joska ženil. Pán hor musel přeci také přispět nějakým darem, a tak mu na dveře pověsil hodiny - kukačky. Jenomže dřív než se Joska vrátil domů s nevěstou, šel kolem známý poberta Bertík. Dlouho se nerozmýšlel a šup s kukačkami do pytle. Večer se Krakonoš jako chudý pocestný vypravil k Joskovi, ale ať koukal, jak koukal, svůj dar nikde neviděl. Vtom zaslechl kukání, kolem totiž kráčel Bertík s pytlem. Krakonoš hned věděl, kolik uhodilo a vypravil se za milým Bertíkem do hospody. Přichystal si na něho trakař s dvěma pytli, a opravdu, jen je Bertík uviděl, hned je chtěl ukrást. Jenomže kouzelný trakař jezdil jen podle pokynů Krakonoše, a tak Bertíka pěkně prohnal po kopcích a údolích. Pak ještě dostal zloděj za vyučenou za kukačky a rád je potom vrátil tam, kam patřily. (Filmový přehled)

(více)

Recenze (6)

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Jak Krakonoš pomocí kukaček nakukal vykukovi, že je lepší se polepšit než pořád pokukovat, kde co čmajznout. A Matematička má výborný postřeh, podle mě Krakonoš ty dva jen tak zkoušel. Zaklepal na jejich dveře v ono svatební odpoledne a čekal, co se bude dít. Protože mu novomanželé přišli otevřít, bylo zřejmé, že jsou v jisté oblasti nezkušení a Krakonoš tedy u nich musel zůstat přes noc a ukázat jim jak a co. Kdyby mu otevřít nepřišli, bylo by jasné, že leží v posteli, že zapomněli na svět a žádné poučení tedy nepotřebují a Krakonoš by se pak jen tak potichu vypařil. ()

Matematicka 

všechny recenze uživatele

Napravený Bertík byl fajn (jeho jízda za trakařem byla opravdu spanilá), pracující Krakonoš taktéž (to je v této sérii docela rarita, jinak spíš chodí po horách a posuzuje jednání lidí :-)) Nepochopila jsem hlavně, že se Krakonoš "pozval" k novomanželům na jejich svatební noc (!), ale to děti snad nepostřehnou :-) ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Konečně Krakonoš koná dobro tím, že potrestá zlo. Hned a bez okolků. Navíc před tím předává svatební dar. To je Krakonoš dle mého gusta, oproti předchozím příběhům. ()

Reklama

Reklama