Reklama

Reklama

Snímek Nicka Broomfielda líčí tragédii z listopadu 2005 ve městě Haditha, kde Iráčané spáchali atentát na příslušníka US Navy. Americké síly NATO v odvetné akci postříleli čtyřicet mužů, žen i dětí z okolí. Film nelíčí účastníky iráckého odboje pouze jako teroristy, ale také jako otce od rodin, přátele či patrioty, kteří se nechali využít krvavou rétorikou islámských extremistů. Příslušníky vojsk představuje jako obyčejné kluky, kteří nezvládají svou roli, strach ani stres. Uniformovaní chlapci se prohánějí ulicemi města za zvuků tvrdé muziky a ochutnávají adrenalin hry na vojáčky, jež se v okamžiku krize promění v tragickou realitu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (157)

Wiikii 

všechny recenze uživatele

Tento film ukazuje že problém je na obou stranách, nejen u Alkáidy a její nenávisti k Američanům, ale i samotných američanů... Díky válce se tato válka nevyhraje !!! ... Jinak film nevím jakou známkou ohodnotit, jako film je to průměr, ale je to i podle zkutečné události, která určitě není ojedinělá a ukazuje také že i obě strany udělají pro svou "výhru" cokoliv ... Hodnocení 80% - (4*) ()

iamek 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem neviděl tak realisticky natočený vojenský film. Téma Irák není pro USA zrovna příjemný a tento snímek k podpoře války mezi lidma příliš nepřidal. Pasáž po bombovém útoku na americké jednotky je naprosto, ale naprosto úchvatná. Tenhle snímek si zaslouží trošku lepší ohlasy a tržby než získal. ()

Reklama

Aiax 

všechny recenze uživatele

Špičkové dokudrama o jedné totálně zpackané válce. Ať už někdo Bushovi a jeho neokons argumenty o šíření demokracie věří, nebo ať už si myslí, že je to banda ohavných nixonovských plutokratických krvežíznivých sobeckých hajzlů, všichni se asi shodnou, že jak jsou američtí republikáni na poli špinavých a podloudných machinací mistři, tak coby velitelé přímého vojenského konfliktu nestojí za nic. Ať už byly skutečné důvody vpádu do Iráku jakékoli, samotné provedení se povětšinou neslo a nese v podobnému duchu, jaký ukazuje Nick Broomfield ve svém nejnovějším majstrštyku. ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Cenný nečernobílý pokus o vyrovnání se současností. Kvazidokumentární styl je při řídkém scénáři ctností z nouze. A pokud je vývoj očekávatelný, zbývá jen okořenění stopáže filmovými prostředky - akcí, kamerou, ♫ hudební charakterizací odlišných kultur, symbolickými detaily, více či méně svižnými a neformálními dialogy. V nich vychází lépe zpracování známější strany konfliktu, irácká tvář má pak často převahu v herectví, ale její kulturu charakterizují spíše povchní banality. Výsledkem je obžaloba použití radikálních prostředků, nepřipravenosti silnější strany konfliktu a jejího morálního selhávání, které však vyznívají trochu prvoplánově a kromě syrovosti masakrů i hluše. ()

Nach 

všechny recenze uživatele

Úžasné, emotivní a drastické válečné drama o tom, že neexistuje ta dobrá a ta špatná strana, když všechny dělají zločiny, které jsou neodpustitelné. Jen pokaždé tyto činy začnou z jiného tábora a zapříčiní tak ještě horší masakr. Odsouzeni k boji pojednává velice realisticky o jednom takovém případu. Skutečně doporučuji všem, kterým takovéto filmy nevadí. Je mi jen skutečně těžko z toho, když si představím, že takových "tragédií" musí být víc. 80% ()

Galerie (11)

Zajímavosti (2)

  • Realita: Haditha je město na západě Iráku, v provincii Anbar a je baštou povstalců. V Hadithě mají hlavní slovo mudžáhedinové, o moc se tam dělí sunitští extrémisté a přívrženci Al Kájdy. V Hadithě padlo 1.srpna loňského roku šest příslušníků americké námořní pěchoty do léčky a byli zastřeleni. O dva dny později zabila nastražená bomba dalších 14 mariňáků i s jejich tlumočníkem. Odveta byla krvavá. Jednoho listopadového rána zde bylo vojáky z bezprostřední blízkosti zastřeleno 24 civilistů, mezi nimiž byly ženy a děti. (Rodriguez)
  • Jedným z hlavných soundtrackov filmu sa stala pesnička „LiesLiesLies“ od skupiny Ministry. Túto pesničku počúvajú aj mariňáci počas prevozu na svojich vozidlách Humvee. Dej filmu sa odohráva v roku 2005, ale album, ktorý obsahuje „LiesLiesLies“ bol vydaný až roku 2007. (Hookiuko)

Reklama

Reklama