Reklama

Reklama

Dvojnásobná držitelka Oscara Hilary Swanková předvádí nezapomenutelný výkon v roli Amelie Earhartové, legendární americké pilotky, která se nesmazatelně zapsala do historie létání. Biografické historické drama zachycuje Ameliinu touhu vzlétnout k oblakům od prvního okamžiku, kdy ji jako mladá dívka pocítila při pohledu na letadlo nad rodnými kansaskými pláněmi. Ve 30. letech 20. století, kdy ženy podle všeobecného mínění patřily za plotnu, se Amelie stala první ženou, které se podařilo přeletět Atlantik a tento skvělý úspěch jí katapultoval mezi národní celebrity. Prožila úžasný vztah s charismatickým obchodním partnerem a posléze milujícím manželem Georgem Putnamem (Richard Gere). Společné ambice a vzájemná láska způsobily, že jejich pevným manželstvím neotřáslo ani Ameliino odhodlání létat, ani její vášnivý milostný poměr s Genem Vidalem (Ewan McGregor). V roce 1937, během pokusu obletět svět, však Amelie Earhartová nad Pacifikem zmizela. Kombinaci strhujícího dramatu, vzrušující romance a velkolepého dobrodružství natočila režisérka Mira Nairová. (HBO Europe)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (81)

ZkuKol 

všechny recenze uživatele

Je mi to líto, ale jedná se o nepovedenou biografii velmi zajímavé ženy s krásně dobrodružným životem, během nějž překonala několik hranic do té doby považovaných ze nepřekonatelných. Film trpí okoukaností motivů, příběhové linie a "papírovostí" scénáře. Některé věty přímo řvou na diváka; "pozor, říkám něco důležitého a velkého a chci za to sošku!" Mira se snaží do leteckých scén vnášet atmosféru a poetičnost, ale ve výsledku je to spíš táhlá nuda. Vůbec celý film na mě působil tak nějak nezajímavě (což je vzhledem k hrdince dosti paradoxní). Kdybych na to natrefil při přepínání na Halmarku, nepřekvapilo by mě to, ale takhle to mrzí. Amelia chtěla vždycky létat a létat daleko, doletěla, ale divák u toho div neusne... 40% ()

terunka003 

všechny recenze uživatele

Krásné, skutečné, okouzlující, silné, napínavé. A kupodivu vůbec ne "americké". Nádherný příběh. Ten konec mě tedy trochu překvapil, smutný konec. Děj krásný, postavy nádherné, manželství s velkou láskou a nádherné záběry přírody. Herci obvyklé výkony, Hilary Swank byla ale neodolatelná se svými krátkými vlasy a velkým zářícím úsměvem. Film pro každého diváka. "Uvidíme se..." ()

Reklama

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

7.6.2010 ~ Nudně, nezajímavě a nezáživně zpracovaný příběh nejznámější pilotky historie. Od teď se sterilita měří na minuty, tahle jich má bezmála 120. ~ Tedy natočit něco takhle sterilně, to musí být umění. Má to být drama, je to spíš šaškárna, ve které je nejzajímavějších jen těch pár leteckých záběrů, jinak jde o koncentrovanou nudu. ~ O samotné Amélii se moc nedozvíme, příběh totiž začíná ve chvíli, kdy se Amélie sejde se svým budoucím agentem a manželem a vstoupí tak do světa fotoaparátů, businessu a klamu. O peníze tu jde až v první řadě, samotná Amélie je jen prostředek k jejich vyrýžování. Důležité životní zvraty a posuny v ději se udávají tak "nahňácaně", že se nejde zbavit pocitu, že byl film mnohem delší a na skoro dvě hodiny ho bylo nutné brutálně sestříhat, Dialogy nic extra, zachycení atmosféry okolo nejznámější pilotky či atmosféry tehdejší doby nulové, Hilarry Swank nijak zvlášť nemusím, stejně tak herecky furt stejného Richarda Gerea a český dabing, jehož jsem se stal svědkem, mě vysloveně u Améliiny postavy prudil. ~ Jak chcete natočit dramatický příběh o něčím životě, když do filmu pořádně žádný příběh nedáte? Všichni vědí, jak to skončí, ještě dřív, než to vůbec začne, a to tedy tak, že vlastně nikdo neví, jak to skončilo. A že si na to musela Amélie vydělávat jako cvičená opička? A co? O tom má být celý film? Nebo má náboj filmu zvrátit takřka vynucená romantická vložka ála "nevím, koho vlastně miluji" ? Ach jo. Vydržel jsem to do poloviny filmu, pak už jsem musel místy lehce skákat v ději, protože, ač si nemyslím, že by můj čas byl nějak někomu drahocenný, ztrácet jej můžu u mnoha dalších filmů. Amélie, bravo! Režisérko a scénáristé, au. ()

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Snímek, od kterého se podle mého názoru očekávalo hodně..ale pro mě byl velikým zklamáním. Zvlášť natěšená jsem na něj nebyla, tudíž to pro mě nebylo zas tak těžké to přijmout :D :D Ale tedy neustálé časové přeskakování ve filmu bylo pro mě docela dost matoucí, zároveň celkový efekt snímku nic moc a proto jsem aspoň byla ráda, že tam byla Hilary. Ona jediná držela celý snímek pohromadě a tak se aspoň bylo na co dívat... ()

moviefilm 

všechny recenze uživatele

Vynikajúci film. Hilary skvelá, aj keď vzhľadom na jej predchádzajúce výkony, len nadpriemer, Gere priemerný, ako vždy, ale povedal by som, že je teraz ešte menej výrazný, ako obyčajne, čo je zle. Skvele vytvorená atmosféra dvadsiatych rokov, excelentný vizuál. Film, na ktorý budem spomínať iba v dobrom... ()

Galerie (38)

Zajímavosti (6)

  • Amelia Earhart byla první ženou, která překonala rychlost 290 km/hod. (jenik71)

Související novinky

Burtonova „Alenka“

Burtonova „Alenka“

26.07.2008

Po ponurém příběhu o mstivém hrdlořezovi z londýnského holičství se Tim Burton vrací ke stylu Karlíka a továrny na čokoládu. V listopadu pod dohledem producenta Richarda Zanucka, se kterým… (více)

Letkyně aneb Amélie bez Montmartru

Letkyně aneb Amélie bez Montmartru

29.05.2008

Klidně by z toho mohla být další oscarovka. Už jen kvůli účasti Hilary Swank, pro kterou je projekt s prostým názvem Amelia srdcovkou, v níž nejen ztvárňuje hlavní roli, ale podílí se i na produkci.… (více)

Reklama

Reklama