Reklama

Reklama

Regina (Hepburn) se vrací do Paříže z lyžovačky ve Švýcarsku. Čeká ji ovšem nemilé překvapení. Její manžel je nezvěstný a spolu s ním i všechny peníze, které měli. Do toho se o ni začnou zajímat agenti CIA a další podivíni, kterým jde všem jen o jedinou věc. Dozvědět se, kde jsou peníze. Manžel je totiž za války zpronevěřil. Napětí, žánrové schválnosti, product placement a další komponenty tento film učinily nesmrtelným. Především muzikálový režisér Donen napíná diváky od začátku do konce. Audrey Hepburnové v roztomilém kožíšku a špercích za několik desítek tisíc dolarů jde totiž permanentně o život. (Magic Box)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (240)

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Šaráda mi přinesla mix příjemných i nepříjemných pocitů. Za ty nepříjemné mohla občasná absence logiky i to, že jsem měl u některých scén pocit, že režisér nenašel způsob, jak z nich vybruslit, a tak je nechal zajít příliš daleko. Zamilovaná Reggie byla naprosto roztomilá, jenže se zamilovávala příliš lehce a příliš často, což hodně kazilo výsledný dojem. Ale i přes tento negativní úvod bez boje přiznávám, že jsem si film i přes jeho nedostatky užil, použité humory mi z větší části seděly a fakt mě bavilo sledovat všechny ty mlaďochy v akci. Ke svému překvapení jsem zjistil, že už jsem musel snímek kdysi vidět; sice jsem si ho nepamatoval, ale některé scény mi byly krajně povědomé. / "Miluju tě, Adame." "Já vím, už jsi mi to řekla." "Ne, minule jsem řekla: ’Miluju tě, Alexi.’" "Aha. Jo." / Poučení: Pokud se žena nechce stát opravdu mnohonásobnou matkou, měla by si vybírat partnera s jedním, maximálně dvěma křestními jmény. 4*- ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Jaké je pro nejbližší dny Vaše křestní jméno." No přece Brian, Peter, Alexander případně Adam. To dá rozum. Musím se přiznat, že týpek s těmito aliasy, kterej se umí v poklidu osprchovat i v obleku, je mi vzorem. On mě prostě neustále bavil a lepila se na něj v mých očích neodolatelná Reggie, takže chci bejt jako on. Ono to tedy má i drsnější stránku příběhu, která se zase docela slušně zamotala a já jsem si chvílemi připadal jako v legendární Cimrmanově hře Hodina pravdy. Ono se skutečně mohlo stát, že Reggii s Adamem jsou otec a dcera, matka a syn nebo sourozenci. Na to naštěstí neměl autor Mistrovu genialitu, takže se nám to nakonec rozmotalo celkem přijatelně, ale Šaráda to byla opravdu slušná. A ještě nyní mě jímá hrůza z toho, že bych se utopil v posteli. Takže z toho plyne poučení o nebezpečnosti pyžama a já radši budu spát nahej. Dobrou noc. ()

Reklama

Faye 

všechny recenze uživatele

Američanka Regina Lambert se při odpočinku na horách rozhodne, že se dá rozvést. Po návratu do Paříže zjišťuje, že ji někdo sice ušetřil papírování s rozvodem a manžela zabil, ale ta horší zpráva je, že nebožtík jí po sobě zanechal jen prázdný byt a na policii ji předali ještě poloprázdnou tašku a v ní pár drobností, např. hřeben, kartáček na zuby a několik jeho pasů. „Ještě před dvěma dny jsem si byla u Charlieho jistá jedině jeho jménem. Teď si nejsem jistá ani tím.“ Ještě ke všemu se kolem ní začíná motat skupinka mužů a přitom ona o společnost vůbec nestojí. „Znám už tak dost lidí a dokud některý z nic neumře, nemůžu se seznamovat s nikým dalším“ (a přesně při téhle větě jsem si vzpomněla, že Charade jsem už kdysi dávno viděla). I když u jednoho by snad mohla udělat výjimku, ačkoliv . „Vy jste podvodník a mě by zajímalo proč. - Tak, to je jednoduché. Líbí se mi to co dělám. Baví mě moje práce. Není mnoho lidí, kteří svoji práci milují jako já.“ Skvělé a ještě jednou skvělé dialogy v zapeklité špionážní „Šarádě“ hemžící se hledači pokladu, CIA, mužem mnoha identit, ale hlavně vtipem, trochou napětí , špetkou té romantiky, báječnými herci a především okouzlující Andrey Hepburn. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Audrey Hepburn sice někdo pomohl s rozvodovými papíry dost svérázným způsobem, tím ale její problémy ani zdaleka nekončí. Ba naopak. Sympaticky hravá režie Stanleyho Donena nabízí směs žánrů, která je solidně vyvážená a nemá moc příležitostí nudit. Černý humor střídá romantický moment, pak se zase vracíme do vod špionážního thrilleru. Prostě na plátně se pořád něco děje, dějové zvraty těší, nadhled zrovna tak, mezi Grantem a Hepburn to náležitě jiskří.. co chtít víc? ()

Caelos 

všechny recenze uživatele

Audrey jako vždy nádherná. Šaráda je výborná v tom, že se jedná o thriller plný špiónů a vrahů, ale zároveň tento styl vlastně paroduje, kupříkladu představení hlavních tří záporáků v kostele jsem se smál, když jsem viděl, kterak jeden z nich zkouší mrtvost píchnutím špendlíkem. Prostě mi to připadá jako komedie u které jsem se pobavil, navíc na Caryho Granta a Audrey Hepburn se prímovně kouká. (8/10) ()

Galerie (108)

Zajímavosti (26)

  • Původní scénář odmítlo sedm studií. Když jej Peter Stone změnil, všech sedm studií se rázem začalo o film zajímat. (Kulmon)
  • Vo filme sa v zanedbateľných rolách predstavili aj sám režisér Stanley Donen so scenáristom Peterom Stoneom. Hrajú dvoch pánov, ktorých Audrey Hepburn (Regina) stretáva, keď nastupujú do výťahu na americkej ambasáde, kde ide na stretnutie s Walterom Matthauom (Hamilton Bartholomew). Hovorí síce Peter Stone, ale hlas patrí Donenovi. Stonov hlas je vložený do úst príslušníkovi námornej pechoty, ktorý stráži vchod do ambasády. (marlon)
  • Nespokojený herec Cary Grant byl zprvu značně znepokojen faktem, že má hrát romantickou roli po boku Audrey Hepburn, jež byla o pětadvacet let mladší než on a mohla tak být klidně jeho dcerou. Nakonec scenáristé museli do příběhu přidat scénu, v níž právě na téma věkového rozdílu jeho postava zavtipkuje, slavný herec tedy přestal trucovat a všichni byli spokojení. (Rodriguez)

Související novinky

Film Sokolov

Film Sokolov

06.10.2007

Ve dnech 12. - 14. 10. proběhne v Sokolově již 7. ročník festivalu Film Sokolov. Téma letošního ročníku zní - Podraz. V rámci festivalu budete moci v sokolovském Městském domě kultury shlédnout např.… (více)

Reklama

Reklama