Reklama

Reklama

Columbo: Vražda na předpis

(TV film)
  • USA Prescription: Murder (více)

Psychiatr Ray Flemming je deset let ženatý, avšak prožívá vášnivý vztah s herečkou Joan Hudsonovou, která je zároveň jeho pacientkou. S její pomocí připraví rafinovanou vraždu své ženy Carol. Zároveň si zajistí dokonalé alibi. Nepočítá ovšem s vtíravým a zdánlivě nedůvtipným policejním vyšetřovatelem Columbem. Poručík v odrbaném oblečení si všímá různých detailů a neustále dotírá s doplňujícími otázkami. Podle všeho od začátku dobře ví, jak se události seběhly. Otázka je, jak pachatele usvědčí...

Americký televizní film z roku 1968 byl prvním dílem, ve kterém se objevil proslulý losangeleský detektiv v podání Petera Falka a také základní model příběhu, v němž diváci od začátku znají vraha, jeho motivaci, provedení zločinu i pečlivě vytvořené falešné alibi. Sledují pak práci detektiva, který pochází z nižší společenské třídy než všichni „jeho" pachatelé a v jejich noblesním světě se pohybuje trochu jako slon v porcelánu. Není třeba dodávat, že podceňovaný vyšetřovatel přesto pokaždé dospěje ke kýženému řešení. Fenomenální seriál se naplno rozběhl tři roky po uvedení samostatného snímku. Nové řady pak vznikaly s přestávkami až do roku 2003, tedy přes čtyřicet let, a dnes patří mezi klasiku televizního detektivního žánru. Peter Falk zde vytvořil svou životní roli. (Česká televize)

(více)

Recenze (85)

nascendi 

všechny recenze uživatele

Nevedel som, že ide o pilotný diel dlhej série a bol som veľmi príjemne prekvapený. Jeho postava už mala všetky atribúty z neskorších dielov, ale ešte to bolo nevyhranené a nepôsobilo to vôbec otravne a šablónovito. Peter Falk vyzeral dobre, ešte nemal vzhľad a spôsoby bezdomovca a keď bolo treba, tak dokázal byť aj primerane asertívny. Tento film som vnímal ako stretnutie pýchy so ľsťou a potvrdil starú známu vec, že aj najdokonalejšie premyslená a naplánovaná vražda má menšiu šancu ostať neodhalenou, ako keď niekto v parčíku treskne neznámu osobu vhodným predmetom ležiacim na zemi. Som rád, že som si týmto filmom poopravil môj rezervovaný vzťah k viacerým z neskorších dielov seriálu. ()

johnny2005

všechny recenze uživatele

Columbovi jsem totálně podlehl - a to i přes ono opakující se schéma v každém díle. Nebudu hodnotit všechny epizody, píšu verdikt jen k té úplně první. Hodnocení by stejně jen málokdy spadlo na nějaké tři hvězdičky. Tento seriál si zkrátka po celou dobu vysílání držel vysokou úroveň a velmi mě potěšilo i jeho opětovné sledování, když jsem si některé z dílů zapnul teď v roce 2006. Bravo poručíku! ()

Reklama

Radko 

všechny recenze uživatele

Začiatok, dokedy sa neobjaví Columbo je pomerne nudný. Asi tak, ako veľa manželstiev, v ktorých je jeden nespokojný so svojím doživotným partnerom a snaží sa nejako vyvliecť z chomúta vďaka nájdeniu si mladšieho (atraktívnejšieho) náprotivku. Grády to naberie po vražde, s objavením sa večne vracajúceho sa a dotazujúceho detektíva. Ten narazí na inteligentného vraha, presvedčeného o nemožnosti jeho usvedčenia. Nepočíta však s tým, čo považuje za svoju silnú stránku, ktorá ho ho napokon položí na kolená - s absolútnou samoľúbosťou. ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

A co jako? To, co řekl Ray v soukromí Kolumbusovi pak mohl zapřít a bylo po ptákoch. Také jsem nedal souvislost proč ta mrcha herečka Roye práskla. No, devadesát minut dialogů není nic pro mne, ale neposunoval jsem, takže těch dvacet to dostane. A taky za to, že jsem uhádl tu fintu na konci. Hahaha. ()

prezdivaka 

všechny recenze uživatele

Někdy mě baví, být jako Columbo a odhalit nesmyslnou věc. Jsou tam téměř vždy. Psychiatr Ray odchází z ordinace a před ní čeká neodbytný Columbo. Vnutí se do ordinace s tím, že by byl rád, kdyby mohl chodit na sezení, aby se zbavil obsese věčného podezřívání. Doktor mu nabídne drink a odhalí utajený bar za knihovnou. Připraví dvě whisky a ve stříbrném kyblíku má kostky ledu, které rukou hodí do sklenek. Jak by tam mohly být kostky ledu? V knihovně? V kanceláři v Kalifornii? ()

Galerie (8)

Zajímavosti (7)

  • Peter Falk se dozvěděl o scénáři a o roli si sám řekl, když se ale po úspěchu filmu mělo pokračovat seriálem, do dlouhého projektu už se mu ale vůbec nechtělo. (sator)
  • Známy detektívov pokrčený plášť údajne pochádzal priamo zo šatníka Petera Falka (Columbo). (Raccoon.city)
  • Poznávací znamenaní detektiva Columba (Peter Falk) jsou kromě pomačkaného pláště a doutníku, také vůz kabriolet Peugeot 403. Vůz byl využit náhodou, protože jej zapomněl ve studiu neznámý francouzský herec a Falkovi se zalíbil. (sator)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno