Reklama

Reklama

Už od starých časů se po mnoho generací šíří příběhy o epických bitvách a mystických legendách v drsné a tajemné Skotské vysočině. Ve filmu se k legendě přidá nová pověst, když odvážná Merida stane tváří v tvář tradici, osudu a nejkrutější bestii. Merida je zkušená lučištnice a impulzivní dcera krále Ferguse a královny Elinor. Je odhodlána jít si v životě svou vlastní cestou. Vzepře se starému zvyku zasvěcení pánům země. Silnému lordu MacGuffinovi, mrzutému Macintoshovi a svárlivému Dingwallovi. Meridiny činy nechtěně rozpoutají v království chaos a běsnění. Když se obrátí o pomoc k podivínské staré čarodějnici, dostane prokleté přání. Merida, která následuje nebezpečné síly, objeví význam skutečné odvahy, aby zlomila příšernou kletbu, než bude příliš pozdě. (Falcon)

(více)

Videa (42)

Trailer 2

Recenze (1 001)

NinadeL 

všechny recenze uživatele

13. celovečerní Pixar Není to úplně ono, i když základní premisa je dobrá. Lampičkáři vzali starou gaelskou legendu v převyprávění Roberta San Souciho Brave Margaret, šoupli tam něco svého a první skotská princezna byla na světě. Ale i když to má sem tam dobrý vtípek, nedaří se navodit dostatečně kouzelnou atmosféru. Ale vzpurným děvčátkům by to mohlo helfnout. ()

robbiee 

všechny recenze uživatele

[imdb: 7.4/10] | me: Pekná rozprávka spájajúca Disney a Pixar pod jednu strechu. Je to milá záležitosť ako po vizuálnej tak i po stránke príbehu. Animák, ktorý poteší ako deti tak i dospelých, pobaví, zaujme a nakoniec samozrejme prináša ponaučenie spôsobom, ktorý neuráža a neútoči silene na city. Je to taký akurátny mix príbehu a vizuálu obohatený o netradične škótsky prízvuk, ktorý je vítanou zmenou. [3 a pol *] Sorry, I don't speak Bear. ()

Reklama

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Markéta by "chtěla být ta holčička" (totiž princezna Merida). Jsou jí čtyři a půl, pohádek už viděla hodně a dosud nikdy s ničím takovým nepřišla. Mně teda Merida dost připomíná Kameníkovou. Což mi nevadí. Skoti a jejich mačo mejdany, během nichž si několikrát vyhlásí válku, jsou vykresleni dosti věrně (říká moje žena, ona se v tom vyzná). Fór s automatickým operátorem nepřítomné čarodějnice výborný. Jinak pohádka to není špatná, ale měla by být daleko lepší. Jenomže Hollywood. Nikomu tam nezáleží na tom, aby měl film nějakou formu a rozvrh, díky kterým by opravdu stál za vidění. Navrch jako obvykle nevkusná a debilní produkce české verze. Dabing je dobrý a překlad s režií snad v pořádku, pokud princezna měla representovat dnešní na ránu zralou puberťačku. Ale co ten název? Co ty kastrátské písňové texty? A proč to někdy nemůže zpívat kvalitní zpěvačka s charakterním hlasem, schopná nějakého podání, projevu, nálady? Proč zase nějaká hysterčící muzikálová vřeskna (i když o třídu lepší než Absolonová) nebo bezbarvá Lucka, které nikdo neměl to srdce říct, že moc zpívat neumí? ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Krásný, animovaný příběh o dospívání zasazený do středověku plného pověstí a magie. Jeden si ve své umanutosti ani nevšimne, že ubližuje nejbližšímu člověku, kterého má. I když ... já se jí ani nedivím. Kdyby mě někdo pořád sekýroval, poučoval, napomínal a odmítal poslouchat má tajná přání a sny, taky bych chtěla, aby se změnil. Dojemné procitnutí a vyznání lásky své vlastní mámě. V našem životě je jen jedna jediná a představa, že bych tu svou měla ztratit, je nepředstavitelná. Moc hezky natočeno. A ta hudba ... a ty vlasy, ty jsem ji fakt záviděla. ()

Tuxedo 

všechny recenze uživatele

Buď sbohem, Pixare! Mainstreamové úlitby v podobě „zábavných“ figurek (trio ďábelských bratříčků, trio natvrdlých nápadníků), ječících komorných a bujarých hospodských šarvátek jsou jedna věc. Bolestná. Daleko bolestnější je však poznání, že ani hlavní postavy nejsou živé. Meridiny pochyby smrsknuty na prosté konstatování „Nejsem připravená“ a její vztah s matkou nenese ani zdánlivé stopy autorského vhledu do tématu. Jejich dialogové výměny neslouží k jejich charakterizaci, postoje obou dam jsou ploché, nedostatečně motivované a postavy tudíž nezískávají příliš sympatií. Nejhůře dopadl Meridin otec, který by měl jako správný král oplývat moudrostí a ústřednímu duu dodávat rovnováhu, namísto toho však naplňuje stokrát omílanou škatulku hrubiánského a barbarského vůdce. Snad vůbec největším utrpením jsou ty typicky disneyovské hudební montáže. Ale abych jen nekřivdil, příběh jako takový je nastaven dobře a z některých jeho částí zkrátka je cítit pixarovský fištrón. Pixar sám sebe nezklamal pouze ve vizuální kategorii, což není žádným překvapením. 5/10 ()

Galerie (63)

Zajímavosti (43)

  • „Neskrotná je o tínedžerke trpiacej hľadaním samej seba, ktorá si vytvára vlastný osud,“ prezradil režisér Mark Andrews a ďalej dodal: „Aby som bol konkrétnejší, je o Meridinom zápasení a zmierovaní sa s tým, ako kontrastne ju vidí svet, a ako sa vidí ona sama. Hlavnou témou je byť statočným, nájsť odvahu urobiť niečo. Merida je veľmi nebojácna postava – zlieza útesy, strieľa šípy, bojuje s medveďmi – ale v skutočnosti je najväčšia odvaha tá, ktorá je v srdci.“ (Sufferer)
  • V čarodějnické chýši lze spatřit model přepravního auta Pizza Planet, které je součástí téměř všech celovečerních filmů od Pixaru, přestože v době, kdy se tento film odehrává, žádná auta neexistují. (HellFire)

Související novinky

Film Music Prague 2014

Film Music Prague 2014

20.07.2014

Americký skladatel Elliot Goldenthal, který je držitelem Oscara® za hudbu k filmu Frida, a britský skladatel Patrick Doyle, jež je autorem hudby k velkofilmům jako Thor, Harry Potter a Ohnivý pohár… (více)

Oscars 2013 - výsledky

Oscars 2013 - výsledky

25.02.2013

Letošní udělování cen Akademie máme za sebou. Diváci i přímí účastníci slavnostního večera zřejmě přežili ostrý humor letošního moderátora Setha MacFarlanea. Kromě tradičního vzpomínání na ty, kteří… (více)

Zlatý glóbus 2013 - výsledky

Zlatý glóbus 2013 - výsledky

14.01.2013

Letošní jubilejní 70. udělování Zlatých glóbů v hotelu Beverly Hilton je skončeno. Pod vedením "drzé" dvojice Tiny Fey a Amy Poehler se celý večer nesl v dynamickém tempu a až na pár dojemných… (více)

Oscarovým nominacím vládne Lincoln a Pi

Oscarovým nominacím vládne Lincoln a Pi

10.01.2013

Nikoho asi nepřekvapí, že se žádné překvapení nekoná. Letošní nominace na Oscary jsou opět nudně konzervativní a předvídatelné. Emoce opět budí spíš nenominování některých filmů – fanoušci Temný… (více)

Reklama

Reklama