Reklama

Reklama

Ben byl vždycky jiný. Je to autista. A nyní, v čase dospívání, je jeho jinakost vidět lépe než kdy dřív. Jeho život se dělí na dvě poloviny. V té první, která přináleží existenci ve virtuální realitě online počítačové hry ArchLord, je nebojácným hrdinským rytířem, který si vždy ví rady a nikdy neselhává v boji s bezprávím. A druhou polovinou je pak jeho reálné bolestné bytí věčně utlačovaného tichého outsidera, pro nějž je každý nový den dalším strašlivým peklem. Když ale začne školní šikana přesahovat únosnou mez, rozhodne se Ben, kterého ve vynikajícím belgicko – nizozemském koprodukčním dramatu ztělesnil Greg Timmermans, k protiútoku. Pak mu však nečekaně zkříží cestu Scarlite, jeho věrná družka ze hry, kterou nikdy dříve doopravdy nepotkal. Možná by však i ona mohla zapadnout do jeho plánu. Posledních dvacet minut snímku pak dokazuje, že nominace na Evropskou filmovou cenu a tři trofeje z mezinárodního filmového festivalu v Montrealu nebyly v případě debutového snímku režiséra Nica Balthazara uděleny vůbec náhodně. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (275)

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Vždycky jsem si říkal, že v podobných situacích je vhodnou alternativou emočně silného a příznivého nechání promluvit zbraně právě závěr tohoto filmu. Otřelý námět s neotřelým závěrem a ještě neotřelejším zpracováním. Hry nehraju, ale tady mi to propojení, jak po vizuální, tak i pocitové stránce hodně sedělo. Skvělé výkony hlavního hrdiny a jeho virtuální přítelkyně. K tématu filmu ještě jednu poznámku: přesně jak říká matka hlavního hrdiny - musí někdo zemřít. Je smutné, vědomí a souhlas s tím, ať je to radši útočník než oběť. Stejně krásné je i vyznění filmu. Jde to i jinak. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Tenhle film má opravdu téměř vše!! Dotýká se diváků takovou cestou, že nikdy není průhledný, ale vždy chytrý a rafinovaný ! Překrásný Příběh, který vám vyrazí dech ! Film dodává čistý obraz o tom, jak lidé reágují na někoho kdo není úplně "normální". Tohle je povinnost pro každého Diváka,převážně pro ty, kteří byli vyloučeni ze společnosti ve škole z jakéhokoli důvodu,zejména Gamerové! Úplně jsem se vžil do role hlavního hrdiny a soucitil jsem s ním, byli mi jej fakt líto a cítil jsem obrovskou Lítost!! Tohle je zřejmě Špica Belgické Kinematografie!! ()

Reklama

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Takhle procítěný a "skutečný" film jsem už dlouho neviděl. Pohled na svět očima autisty, kterého trápí šikana. Utíká z reality do počítačové hry, kde je hrdinou. Ve skutečnosti je ale terčem posměchu a nepochopení. Filmaři tu odvedli neskutečný kus práce. Hlavní představitel byl skvělý a ostatní herci to také zvládli na jedničku. Při některých scénách jsem byl napnutý jak struna. Dramatický děj a finální rozuzlení je prostě balada, i když trochu smutná. Vřele doporučuji a vyzbrojte se kapesníky. Tenhle film si na nic nehraje. 90% ()

PauloZ 

všechny recenze uživatele

Velice zajímavě a osobitě natočený film o šikaně. V první polovině vidíme klasické dění a průběh šikanování. Zde ale není obětí "normální" jedinec, ale co je horší, autista. V druhé půlce film mění svůj styl, dostává se lehce do jiného žánru, aby se nakonec vrátil zpět a parádně celou věc zakončil. Podobně by měly končit všechny případy šikany, bez obětí! Navíc je zde skvělé propojení hlavného herce s hrdinou PC hry ArchLord. Pro mě vcelku osobitý film. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Ak je k niekomu realita krutá, vtedy sa často snaží pred ňou utiecť do svojho sveta fantázie, alebo ako v tomto prípade, do sveta MMORPG počítačových hier. A šikana vie byť riadne krutá. Ale najhoršie na celej Benovej situácii bola skutočnosť, že mu nikto kompetentný nebol schopný pomôcť. Všetci pred jeho problémami zavierali oči. "To musí najskôr niekto zomrieť, aby sa veci začali riešiť?" Tento výrok nešťastnej Benovej matky je teda na mieste a v tomto kontexte mi záver prišiel ako dokonalé riešenie nepríjemnej a naoko neriešiteľnej situácie, za čo veľké plus. Zvyšok snímku mi však prišiel slabšie spracovaný, pričom k Benovej postave som si za celý čas nemohol nájsť cestu. Z toho dôvodu aj jedna z najdôležitejších scén (scéna v parku) na mňa nezapôsobila spôsobom tak ako bolo asi myslené, pocitovo to celé išlo mimo mňa. 70/100 ()

Galerie (16)

Zajímavosti (5)

  • Ben (Greg Timmermans) má vo svojej izbe na stene mapu Antarktídy pochádzajúcu ako príloha z mesačníka National Geographic. Tiež je možné vidieť v jeho izbe čísla tohto magazínu. (vander19)
  • Cesar De Sutter v roli Benova malého bratra je ve skutečnosti nejmladší syn Marijke Pinoy, která hraje Benovu matku. (D3VIL)
  • Samotná predloha filmu, román Nica Balthazara, bol inšpirovaný skutočným príbehom chlapca s autizmom, ktorý spáchal samovraždu kvôli šikanovaniu. (Arsenal83)

Reklama

Reklama