Reklama

Reklama

Ben byl vždycky jiný. Je to autista. A nyní, v čase dospívání, je jeho jinakost vidět lépe než kdy dřív. Jeho život se dělí na dvě poloviny. V té první, která přináleží existenci ve virtuální realitě online počítačové hry ArchLord, je nebojácným hrdinským rytířem, který si vždy ví rady a nikdy neselhává v boji s bezprávím. A druhou polovinou je pak jeho reálné bolestné bytí věčně utlačovaného tichého outsidera, pro nějž je každý nový den dalším strašlivým peklem. Když ale začne školní šikana přesahovat únosnou mez, rozhodne se Ben, kterého ve vynikajícím belgicko – nizozemském koprodukčním dramatu ztělesnil Greg Timmermans, k protiútoku. Pak mu však nečekaně zkříží cestu Scarlite, jeho věrná družka ze hry, kterou nikdy dříve doopravdy nepotkal. Možná by však i ona mohla zapadnout do jeho plánu. Posledních dvacet minut snímku pak dokazuje, že nominace na Evropskou filmovou cenu a tři trofeje z mezinárodního filmového festivalu v Montrealu nebyly v případě debutového snímku režiséra Nica Balthazara uděleny vůbec náhodně. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (275)

AppleCore 

všechny recenze uživatele

Po režijní stránce bezchybný, hudebně velice povedený, film s perfektnim střihem a skvělou kamerou. Pokud tedy budu hodnotit provedení tak jsou to zasloužený 4*. Kdyby film ale skončil v tu chvíli, (spoiler) co se chystá skočit pod vlak a opravdu pod něj skočil tak by to bylo jesnejch 5*. Dodatek: Uživatel DaViD´82 se zmiňuje o emocích a říká, že jich film má dostatek. Já bych spíše řek, že tehle zvláštně pojatej film je dělanej hlavně na oko než na city. Ono to ve vás totiž nic nezanechá, v hlavě vám uvízne předevšim vizuální stránka (Ale to je jen můj názor, každý to vidí asi úplně jinak). ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

On je to vlastně částečně takový hraný dokument, který se snaží ukázat vnímání okolního světa dospívajícím autistou a pohled spolužáků a učitelů na jeho postižení, což je celé spektrum přístupů od posměchu vedoucího k šikaně přes neschopnost či neochotu zapracovat chlapce do kolektivu až po ostych. Jak to řekl na konci Benův otec: "Jeho autismus je jeho problém, ale pro něj problém neznamená. Ti ostatní jsou problém." A samozřejmě to neplatí jen pro autismus. 90% ()

Reklama

swamp 

všechny recenze uživatele

Velmi netradiční pohled do světa autismu - žádný Forrest Gump, žádný Raymond Babbitt - jen prostě Ben. Ten trpí Aspergerovým syndromem, díky kterému má problém sociálního začlenění do společnosti - ovšem i přesto navštěvuje 'normální' třídu. Jak to tak ale bývá - pokud se v kolektivu vyskytuje někdo jiný - ihned se stává terčem šikany. Snímek se celou dobu tváří tak trochu jako hyper-tech hračička s očekávatelným koncem, jenže - to, co by člověk čekal od této klipovité záležitosti debutujícího belgického režiséra, který do hlavní role obsadil rovněž debutujícího Grega Timmermanse, se mu NAŠTĚSTÍ nedostane. Nechci tady spoilerovat, proto jen doporučím vydržet. ;) ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Filmu příšerně ublížil český dabing, bylo evidentní, že mnohé herecké výkony téměř zabil. Proto před ním varuji a možná proto i trochu nespravedlivě dávám jen průměrné ohodnocení. Film se vyznačuje až tísnivým portrétem autisty, který je prostě neschopný ani náznaku obrany a divák prožívá utrpení a ponižování s ním. Promluvy některých protagonistů do kamery zvyšují pocit autentičnosti, to, že vše je podle skutečnosti. Vyvedený byl také konec, protože přinesl nečekanou (a vítanou) pointu. Hlavní představitel je sice evidentně starší, než mu předepisuje role, ale zahrál ji tak přesvědčivě, že to příliš nevadí. /15. 8. 17./ ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Další film o šikaně. Po Švédsku, Estonsku a Německu opět ze země odkud by to čekal asi málokdo. A ač nejstylizovanější (a chtělo by se říci, že i nejfilmovější), tak současně i nejuvěřitelnější (tedy aspoň do scény s pilulkou). Ben X neburcuje zobrazovaným násilím, ani netlačí na pilu jako třeba Klass. Naopak vše odvážně sází na jednu jedinou kartu. Emoce. A tahle sázka Balthazarovi vyšla. Osobně kvituji i to, že nijak citově nevydírá. Což je takový malý zázrak, protože námět kde dvě hlavní slova jsou "autista/šikana" si o to říkal snad ještě vehementněji než hlásící se Plha. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (5)

  • Ben (Greg Timmermans) má vo svojej izbe na stene mapu Antarktídy pochádzajúcu ako príloha z mesačníka National Geographic. Tiež je možné vidieť v jeho izbe čísla tohto magazínu. (vander19)
  • Samotná predloha filmu, román Nica Balthazara, bol inšpirovaný skutočným príbehom chlapca s autizmom, ktorý spáchal samovraždu kvôli šikanovaniu. (Arsenal83)
  • Predstaviteľ 17 ročného Bena, Greg Timmermans, mal v dobe natáčania o 10 rokov viac. (TomX2)

Reklama

Reklama