Reklama

Reklama

Sedm světel

(TV film)

Obsahy(1)

Ve 20. století zachvátily Evropu dva totalitní režimy, nacismus a komunismus. Nikoli náhodou, mnozí, kteří byli perzekvováni nacistickým režimem, skončili i v komunistických koncentračních táborech nebo na popravišti jako Milada Horáková. Existují ale židovské ženy, které nejenom že přežily holocaust, ale aktivně se podílely na odboji proti nacistickému režimu za II. světové války. Jejich autentické svědectví je poslední možností vyslovit zločinnost totalitního nacistického režimu prostřednictvím konkrétních osudů. A zároveň připomenout, že Židé nebyli jen bezmocnou obětí Hitlerovy doktríny, ale i aktivními odbojáři, kteří se podíleli na boji proti zločinu. (oficiální text distributora)

(více)

Diskuze

PaRi

PaRi (hodnocení, recenze)

Jedním slovem velmi silný dokument! Obří práce nashromáždit veškerou faktografii. Je zde, některých příspěvcích kritizována jistá klasičnost dokumentu. Já jsem ji naopak velmi oceňoval. Olga Sommerová je pokorně v pozadí a nechává mluvit především ony ženy a jejich zkušenosti s vraždící nacistickou mašinérií. Jakékoliv přemýšlení nad nějakou ozvláštňující formou by zde nebylo na místě. Pro mne je to dokumentární práce v nejčistší formě.

igi B.

igi B. (hodnocení, recenze)

borsalino: No, s těma mYlníkama se myslím trochu mýlíš... ;o))) . . . Jinak nechápu, cos mi chtěl sdělit. I já si myslím, že to byl zajímavý dokument. Nakonec jsem to napsal ve svém komentáři. Přesto mám pocit, že jako filmové dílo to bylo průměrné. Proto jsem tomu dal jen tři hvězdičky a pozastavil se nad tím, že někomu to připadalo tak dobré, že dal těch hvězdiček pět. - - - No ale debata je to k ničemu, když každý mluvíme o něčem jiném, že. Což je samozřejmě v pořádku, jen prosímtě ten svůj subjektivní názor neprezentuj jako reakci a odpověď na názor můj... :-/

Příspěvek byl smazán administrátorem.

igi B.

igi B. (hodnocení, recenze)

BORSALINO: Cituji z tvého komentáře - "Velmi zajímavý dokument o krutosti nacistického režimu pohledem několika žen, které přežily hrůzy koncentračních táborů. Velmi zajímavý a poučný snímek, který by se měl rozhodně vysílat na základních školách, pro posílení prevence a uvědomění si, kam až může krutost, násilí a brutalita zajít." - - - Myslím, že se mýlíš. Bohužel tyhle čistě nahodile >interwiewové< dokumenty bez nějakého kontextu a vyjádření dalších souvislostí jsou sice zajímavým svědectvím, ale JEN pro více k tématu vědoucí a poučené. Proto d.m.s.n. tenhle dokument je jen dalším počinem z mnoha a poněkud promarněnou příležitostí. Ano - zajímavé a silné téma - vyvařené bohužel zase jen v práci pro práci... :-/ . . . P.S. Fakt nevím, co by si právě děti(!) z takto pojaté prezentace nějakého tématu odnesly. Možná jen ten chvilkový >citový< zážitek. Trošku málo na >pětihvězdičkový< - jak dvakrát říkáš "velmi zajímavý" dokumentární(!) film. Nemyslíš?

Reklama

Reklama