Reklama

Reklama

13. komnata - Série 3 (2007) (série)


13. komnata Petra Kratochvíla (S03E42)

(epizoda)

Obsahy(1)

Petr Kratochvíl je ředitel a spolumajitel známého pražského Divadla Ta Fantastika, pravicový divadelní podnikatel a producent. V práci je úspěšný, ale v soukromí ho po celý život stíhaly ztráty a odloučení. Nežil se svým otcem, ten od rodiny odešel, když byl malému Petrovi jeden rok, rodiče se rozvedli. Otce viděl naposledy, když mu bylo šest let, pak už nikdy. Od matky se dozvěděl, že otec emigroval do Švýcarska. Když po letech zemřela Petrovi Kratochvílovi sestra, maminka a pak i všichni příbuzní z matčiny strany, rozhodl se otce hledat. Našel jej díky pořadu České televize Pošta pro tebe, ale otec neprojevil přání setkat se s ním. Místo otce však objevil svého o rok staršího, nevlastního bratra Michala, o němž vůbec nevěděl, že existuje. S ním se stýká dodnes.
Ztráty, hledání a znovunalézání kořenů a toho původního v nás, provází Petra Kratochvíla po celý život. Byl členem divadla Ypsilon, v roce 1980 odešel nedobrovolně do emigrace a pak už nemohl zpět. Z Rakouska odešel s tehdejší ženou Miladou do USA, do New Yorku, zakotvil na Floridě. Ztratil domov i širší rodinu v Československu. Sám o té době říká, že byl "úplně na nule". Z nuly vybudoval v USA úspěšné divadlo, přesto se v roce 1990 vrátil domů, odloučení nesl těžko. S otcem se dosud neviděl.
Dnes je Petr Kratochvíl sám otcem sedmi dětí. Na konci roku 2007 se mu narodila dcera Julinka. Je čtvrtým dítětem, které má s královnou krásy z roku 1992 Pavlínou Babůrkovou. Se svou někdejší partnerkou Lucií Bílou má Kratochvíl syna Filipa, s první manželkou dceru Barboru a s Pavlínou Baburkovou vyženil syna Jana.
Strachu a úzkosti ze ztráty kořenů a následovnictví, traumatu živeného i židovským původem, který rovněž jeho rodině přinesl ztráty, se zbavoval touhou a nakonec i realizací velké rodiny. "Rodina je všechno, práce je hra," dodává.
Průvodkyní pořadem je známá moderátorka České televize Daniela Drtinová. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

Galerie (4)

Reklama

Reklama