Reklama

Reklama

Je rok 1595. Bratři Knut a Erik kdysi dávno nepomohli jedné dívce a tím ji vystavili jisté smrti. Součástí jejich práce pro vládu je i cesta do místa pustých bahenních terénů. Duch dívenky se ale vrací, aby se na mužích pomstil. Utíkajíce před zjevením, narazí na bezejmennou vesnici. Následně pak v sauně, podle finských pověr, mají naději, že smyjí hřích a zlomí tak prokletí z minulosti... (LIVINGDEAD)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (177)

petero 

všechny recenze uživatele

Fínska SAUNA je zasadená do zaujímavého prostredia, napätie funguje dostatočne dobre, atmosféra je chladná a depresívna, horšie je to s príbehom ktorý ubieha len veľmi pozvoľna a tak sa zdá že kratučký film je omnoho dlhším, i keď sa to došmatlá podobne ako nerozhodné postavy do slušného a ešte chladnejšieho a depresívnejšieho konca, na viac ako 3* to nie je. ()

kareen 

všechny recenze uživatele

Paradoxně to na mě moc nezapůsobilo jako horor, zato jako zdařilé mysteriózní podobenství o vině a vykoupení, zasazené do drsného severského prostředí, prostoupené velmi silnou atmosférou a výbornými hereckými výkony, už ano. Skutečně bych neuměla rozpitvat Saunu po myšlenkové stránce, tohle není zrovna druh přímočarého filmu a přílišná doslovnost by mu jen uškodila, o to víc však o něm mohu ještě dlouho přemýšlet a snad v něm nacházet i jiné roviny, co mi zatím zůstaly skryty. A někdo další v tom může vidět zas něco jiného, každý podle svého založení i světonázoru. Což je fajn. ()

Reklama

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

No tývole-Některé komenty tu z toho dělají dílo na které by měl být člověk připraven minimálně bakalářem z filosofie. Přitom jde "jen" o parádní atmosférický film uvařený pro četbu intuicí, asociací a fantasií-pojednávající o dopadu války na osobnost jednotlivce, smývání hříchů a o (možnosti a ceně)vykoupení.... Herci, kamera, zvuky, hudba, triky...no prostě všechno parádní. Plný počet ale nedám, protože mám neodbytný pocit, že se film dělá (myšlenkově)moudřejším a hlubším než ve skutečnosti je. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Přes všechen můj nedostatek občasného nepochopení situace musím uznat, že tak dokonale mrazivou, ničivou a temnou atmosféru, kde se ježí chloupky po celém těle, jsem dlouho nezažila. Nevím jestli bylo cílem režiséra v tomto žánru spíš mlžit a jen naznačovat, ale jestli ano, pak se mu to sakra povedlo. Mám takový pocit, že bych měla tenhle film vidět ještě jednou, ale přece jen horor není zrovna moje oblíbená parketa, takže to nechám na odbornících. Za tu úžasnou atmosféru, kameru, vybranou lokalitu (jak už píše eLeR) dávám tři zasloužené hvězdy. Jako hororářka bych asi jinak dala víc...…."Filmová výzva 2019" ()

d-fens 

všechny recenze uživatele

Najväčšou devízou filmu je hudba a výprava, ktoré podčiarkujú melancholicko-mysterióznu náladu. Tak isto kostýmy, masky a zvuk dobre zapadajú do smútku a chladu, ktorý je však najvýraznejší z kovového nádychu kamery. Atmosféra filmu celkom dobre odráža blízkosť fínskeho naturelu k ruskej melanchólii a tragike. Ako film to však u mňa príliš nefungovalo, skôr by som si to zostrihané vedel predstaviť ako výborný klip k nejakej dead metalovej pomalej skladbe. Obávam sa však, že veľa divákov tu hodnotí najmä fínsku provenienciu a kúzlo exoticky-tajomného severského jazyka... ()

Galerie (24)

Zajímavosti (2)

  • Slovo ''Poika'' ve finštině znamená chlapec, ve skutečnosti postavu ''Poiky'' hrála herečka Sonja Petäjäjärvi. (MadBigMax)
  • Exteriéry filmu byly natáčeny v Praze - Řeporyjích, ve středověkém skanzenu Řepora. (Kolyas)

Reklama

Reklama