Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hrdinou tohoto netradičního kriminálního filmu je sedmatřicetiletý Tibor, který pracuje jako patolog. Vede osamělý způsob života, má problémy s komunikací. V téže nemocnici o několik pater výše leží jeho matka umírající na rakovinu. Tibor se dozví o možnosti léčby matčiny nemoci ve Švédsku, což ovšem pro něj představuje finanční náklady, které by sotva zaplatil. V tu chvíli vstupuje do jeho života tajemný jednooký muž, zvaný Kyklop, jenž mu za zabití jistého člověka nabízí potřebný obnos. Tibor na jeho nabídku přistoupí, aniž by věděl, koho vlastně sprovází ze světa. Dopis, který po vraždě obdrží, mu však odhalí souvislosti, které netušil. Režisér a scenárista Attila Gigor nenatočil svůj první hraný film jako podívanou pro silné žaludky. V jeho hrdinovi je i něco dojemně bezbranného, o čemž vypovídají výrazně stylizované scény jeho představ. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (61)

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

1) Ještě, že nemám záclony ale žaluzie. 2) Do fitka nepáchnu. 3) Nebudu vraždit lidi. Přinejmenším dokud si o nich něco nezjistím. ~~~ Výborná "malá" maďarská! detektivka v čele s perfektně zahraným cynickým pomocníkem patologa, okořeněná humorem a neokoukanými nápady. Výborné. Až jsem se místy přistihl, jak se připitoměle usmívám. Maďaři překvapili! ()

Bluntman 

všechny recenze uživatele

(KSE - M) VYŠETŘOVATEL je pro mnohé nejlepší film, který zhlédli na 43. ročníku Mezinárodniho filmového festivalu v Karlových Varech, což může být dáno buď nízkou úrovní promítaných snímků, nebo tím, že toho batůžkáři moc neviděli a věnovali se spíš jiným festivalovým radostem. Dost nadsázky, pravděpodobně za to může tendence nadhodnocovat originálně pojatá žánrová díla na festivalech, kde se člověk většinou setkává s jiným typem - divácky "méně vstřícnějších" - snímků. Maďarské drama, které se v láme v thriller, aby pak přešlo do kriminální linie, se až příliš spoléhá na svého ústředního atypického (anti)hrdinu. Mít za vraha a následně detektiva patologa je samo o sobě dostatečně ozvláštňujícím žánrovým prvkem, ale jeho jednání je velmi svévolné, jak si vyprávění zrovna zamane (jednou působí opožděně, podruhé zase prokáže bystrost svými deduktivními schopnostmi - a tak se to střídá dle potřeby vyprávění se překlenovat přes jednotlivé akty). Navíc přechody mezi rozdílnými žánrovými částmi mají spíš podobu mostů, které jsou páleny, ale přitom se zapomíná na to, že tím pozbývá i motivace postav či celkového dění (linie s bratrem nahradí linii s umírající matkou a nutnosti získat peníze, což se zprvu jevilo jako dominantní, aby na to pak bylo úplně zapomenuto). Vzhledem k "originálnosti" si navíc ani nelze užít film jako žánrovou podívanou, protože jde o krimi v tom slova smyslu, že víme, kdo je vrah, a tak nás zajímá otázka jeho (ne)dopadení, ale protože je protagonista a zároveň pachatel tak neproniknutelný, ve výsledku nám na tom ani moc nesejde. Zajímavý experiment, jenže ne zcela funkční. ()

Reklama

VittaBella 

všechny recenze uživatele

Nebýt filmového festivalu v Uherském Hradišti, tak bych na toto mistrovské dílo nikdy nenarazila...hrozná představa! Maďaři mi zkrátka v posledních letech ukázali, že umí točit neuvěřitelně originální filmy a je velká škoda, že se k nám nedostanou snad ani na DVD. Opravdu o hodně přicházíme! Vyšetřovatel je založen na divné atmosféře a na černém humoru. A ústřední hrdina - patolog nemá chybu! Strhující film zakočila velmi vtipná scéna. Ráda bych poznala scénáristu :-D podle mne to bude velmi zajímavý člověk... ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Jednou větou skvělé a hlavně velmi originální. Aneb jak vystřídat za pár dnů hned několik profesí. Patologa, vraha a nakonec vyšetřovatele. Že to nejde? Ale jistě, že ano, jen musí mít člověk trošku štěstí, chladnou povahu bez známky empatie a vyšetřování opravdových viníků může začít. A že má při tom sám jeden trošku másla na hlavě, to přeci vůbec nevadí, hlavní je tomu přijít na kloub, což se v případě stoicky klidného Zsolta Angera podaří téměř dokonale. PS. poslední scéna s líčením úplně skvělá. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Pěkné, pěkné, ale i přes neoddiskutovatelnou zajímavost hlavní postavy, netradiční stavbu příběhu (hrdina nejdřív spáchá vraždu - psychothriller, aby následně sám vyšetřoval, proč ji spáchal - kriminálka) atd. mě stejně nejvíc pobavila a zaujala hned první scéna, v níž jakási žena strašně srandovně vypadne z okna :-D ehm, smutné ... ()

Galerie (22)

Zajímavosti (1)

  • Filmovanie prebiehalo od 30. júla 2007 do 13. septembra 2007, a to v Budapešti a neďalekom meste Gödöllö. (MikaelSVK)

Související novinky

Český herecký úspěch v Karlových Varech

Český herecký úspěch v Karlových Varech

13.07.2008

Přestože si nejnovější režijní počin Michaely Pavlátové Děti noci samotný cenu neodnesl, hlavní herečtí představitelé filmu Martha Issová a Jiří Mádl doslova ovládli podium velkého sálu hotelu… (více)

Reklama

Reklama