Reklama

Reklama

Šachta

(festivalový název)
  • Čína The Shaft (více)
Čína, 2008, 98 min

Režie:

Zhang Chi

Kamera:

Shumin Liu

Hrají:

Chen Li, Deyuan Luo

Obsahy(1)

Film se ve třech navazujících částech postupně zaměřuje na jednotlivé členy rodiny z hornického města na západě Číny. Epizody na sebe chronologicky navazují, ale neukazují pouze kontinuální vývoj jedné rodiny. Zdejší hrdinové – dcera postavená před volbu mezi svými sny a výhodným provdáním, syn nastupující životní dráhu horníka a otec čerstvě v důchodu – skrze symbolické vztahy svých osudů zastupují obecný úděl mužů a žen z hornických měst, který kontrastuje s jejich sny. Snímek však nepředkládá zapálenou kritiku dané situace. Prostředí a postavy nepůsobí efektně vykalkulovaným dojmem, ale naopak přirozeně, bezprostředně a v souladu s vnímáním obyčejných Číňanů, kteří o sobě říkají, že si nikdy nestěžují. Díky své nekřiklavosti v úrovni podání i zpracování se film stává delikátní oslavou obyčejného života, která nepůsobí kriticky, ani smířlivě a díky tomu je autentická a výmluvná. [43. MFFKV 2008] (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (7)

Slarque 

všechny recenze uživatele

Tři příběhy lidí z jedné rodiny žijící v západočínském hornickém městečku jsou vyprávěny postupně. Nejdříve dcera, pak syn a nakonec otec. Snímek je klasickým příkladem asijského minimalismu, jak v hereckých výkonech (Asiaté zkrátka na sobě nedávají znát moc emocí), nemluvnosti (a často i nehybnosti) hrdinů, tak v meditativním tempu. Z filmu mi sice v hlavě utkvěla jen krása hlavní hrdinky a poslední záběr s autobusem kličkujícím v serpentinách, ale i tak to byl dobrý film. ()

Reklama

molotov 

všechny recenze uživatele

Stejný příklad jako korejské Děvčátko z černého města (With A Girl Of Black Soil). Artistní (čti nudný, bez střihu, bez tempa, minimum emocí a příběhu) film z hornického městeča. Hornické městečko se pro stává stává symbolem nezávislé festivalové nudy. Na takový film ve Varech narazíte snad každý ročník a vždycky si jsou podobný jak vejce vejci. ()

bassator

všechny recenze uživatele

43rd KVIFF 2008 - OFFICIAL SELECTION - COMPETITION - Soutěžní sekce, AUDIENCE AWARD - Divácká cena deníku Právo (Divácká cena: 1234) - 2.07/293 ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama