Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Do ospalého zapadákova přijíždí nový strážce pořádku, což se sice zamlouvá starousedlíkům, ale ne muži, který zde doposud platil za hlavní autoritu. Premisa jak vystřižená z klasického westernu; jen tentokrát není dějištěm historická usedlost v Americe, nýbrž současná dánská vesnice v Jutsku obklopená močály. Sem je za trest převelen kodaňský policista Robert, jehož příchod je vítán podivně uspokojeným výrazem místních obyvatel. Konstábl, jehož chování „podle příručky“ je záhy konfrontováno s lokálními zvyklostmi, začíná tušit, že za fasádou zdánlivě obyčejného maloměstského života se skrývají zneklidňující tajemství. Groteskně laděné drama se žánrovými odbočkami ke krimi, westernu či hororu, natočené podle románu Erlinga Jepsena (autora předlohy úspěšného Umění plakat), vyniká originální stylizací a poutavým vykreslením temné atmosféry obestírající podivně vyšinutou komunitu. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (211)

petrsv 

všechny recenze uživatele

Místy nuda s prvky hororu, ale víc mi vadilo něco jiného. Děj je údajně situován do malého města Skarrild v Jižním Jutsku (Sønderjyllands Amt do r. 2007, dnes Syddanmark). I kdybych mávnul rukou nad tím, že v době natáčení muselo být zřejmé nové správní rozdělení, tak přesto je nesmysl tvrdit, že Skarrild je v Jižním Jutsku. Narozdíl od města Tønder. A je taky nesmysl, aby policie ve Skarrildu byla podřízena policii v Tønderu, to by hoši měli poněkud z ruky (140 km). ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Ďalší zo zaujímavých dánskych filmov, u ktorého ma vôbec netrápi jeho ťažká žánrová klasifikácia a ani sa príliš nesnažím spomenúť si, ktorý z predchádzajúcich filmov mi Ukrutne šťastní pripomínajú. Mimovoľne ma napadla istá podobnosť s Hanekeho Bielou stuhou alebo dokonca s dávno videným Tancovala jedno leto. Film sa môže pochváliť výborne udržiavanou atmosférou, typovo dobre vybraní herci mu dávajú punc uveriteľnosti a celkovo je to film, ktorého zhliadnutie divák nemusí ľutovať. ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Holčička tu po večerech tlačí rozvrzaný kočár, opravář kol prostě zmizel, doktor kouří jednu za druhou a žena místního násilníka nového policejního náčelníka ráda provokuje. Ten se snaží v jednom bažinatém zapadákově probojovat skrze složité mezilidské vztahy a zvyklosti. Všichni tu vědí všechno, ale nikdo nehne ani prstem. Jen chlemtají to svoje pivo a opakují, že takhle to tady prostě funguje. Asi netřeba nějak rozebírat, že Dánové mají vytříbený smysl pro černý humor. Tahle maloměstská deprese má solidní scénář, typově přesné herce, coenovskou atmosféru, mísí několik žánrů a nabízí takový ten podivný severský opar. Je samozřejmě patrné, že se strážce pořádku velmi brzy zaplete do smyčky drbů a nešťastných náhod a nadobro se ocitne v šachu vesničanů. Po určitou dobu velmi dobré, ale postupně to s přibývajícími minutami ztrácelo jakousi jiskru, a nakonec přišlo jakési rozčarování. A ty tři (silné) hvězdy mi k tomu prostě sedí víc. ()

LadyDevil 

všechny recenze uživatele

Mám čím dál radši filmy, kde vlastně nikdo není normální... Zatraceně zvláštní atmosféra MOJN dodává filmu zvláštní příchuť, průběh a děj mě docela překvapil, což vždycky potěší... Frygtelig lykkelignavíc má navíc takovou zvláštní vlastnost, že se docela zažere pod kůži a hlodá, vrací se... některý scény nezapomenutelný.. no a impozantní závěr to všechno krásně završil, 4* ()

Lyncha 

všechny recenze uživatele

Postavy, které rozhodně nejsou černobílé, překvapovaly neustále sebe navzájem i mně. Do poslední chvíle jsem nevěděla, co si o nich mám myslet a čemu věřit. Konec tohohle dramatu nasáklého černým humorem byl vše, jen ne předvídatelný. Zkrátka film, který stojí za to vidět, a na který čověk hned nezapomene, i když chvilkami děj maličko ztrácí na tempu. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (2)

  • Film dánského režiséra H. R. Genze získal hlavní cenu Křišťálový globus na 43. ročníku MFF Karlovy. Genz se českým divákům představil už v roce 2005 svým filmem ČÍŇAN, který získal Cenu FIPRESCI a Cenu Ekumenické poroty na 40. MFF Karlovy Vary. [Zdroj: CinemArt] (POMO)
  • Snímek se žánrovými odbočkami ke krimi, westernu či hororu byl natočen podle románu Erlinga Jepsena (autora předlohy úspěšného UMĚNÍ PLAKAT). [Zdroj: CinemArt] (POMO)

Související novinky

Český herecký úspěch v Karlových Varech

Český herecký úspěch v Karlových Varech

13.07.2008

Přestože si nejnovější režijní počin Michaely Pavlátové Děti noci samotný cenu neodnesl, hlavní herečtí představitelé filmu Martha Issová a Jiří Mádl doslova ovládli podium velkého sálu hotelu… (více)

Reklama

Reklama