Reklama

Reklama

Polská emigrantka Lena je uklízečkou na letišti Heathrow. Po jedné směně jí ujede autobus, ale kamarádka Birdie jí naštěstí velice ochotně nabídne přespání v rodinném domě nedaleko letiště. To ještě Lena netuší, že se dostane do rukou psychopatické mamky a taťky, kteří si přímo pod ranvejemi vytvořili vlastní svět, kde vládnou jejich pravidla a zákony. Snímek, který začíná jako sociální drama Mika Leigha, se velmi rychle zvrtne v krvavou a zvrhlou hru o přežití, v níž zpočátku nejistá Lena dokáže uhrát jisté body a získat pozornost a snad i důvěru mamky. Snímek se nebrání velmi černému humoru a svérázně paroduje životní styl a každodenní rituály britské rodiny. Režisér k filmu dodává: „Vyrostl jsem ve stínu letiště Heathrow a zvuky, které slyšíte v tomto filmu, jsou zvuky mého dětství.“ Snímek Mamka a taťka byl uveden ve Velké Británii v televizi o Vánocích a vzbudil velice kontroverzní reakce. [44. MFFKV 2009] (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (149)

Mefistofelle 

všechny recenze uživatele

Na první pohled normální lidi nemusí být normální ani zdaleka... a o této zvrhlé rodince to platí dvojnásob. Kdo by to byl řekl, že ze zpočátku milých lidí se mohou vyklubat takové lidské stvůry, že? Mum and Dad je exploitation, který si hraje s promyšleným násilím a psychický teror, kterému je hlavní hrdinka vystavena svými novými "členy rodiny", by zvládl ustát málokdo. Sice za motivy zvráceného násilí a teroru nestojí nic hlubšího jako je tomu ve filmu Martyrs, tak jako tak vás to ale nutí přemýšlet co některé jedince vede k podobným činům. A jen tak mimochodem - opravdu jsem až dosud netušila, k čemu všemu lze použít kus zkrvavené flákoty:). ()

peiton 

všechny recenze uživatele

Taký ten psychický teror nikdy nie je zlý v takýchto druhoch snímkov,ale čoho je moc tak toho je príliš.Mum & Dad je jedno prehnane s prepáčením kurevsky zvrátené,šialené,nechutné divadlo,ktoré nám naservíruje rovnako zvrátená,šialená a nechutne perverzná rodinka.Tfuj!Prišlo mi to hrozne nelogické a nezmyselné a preto táto snímka klesá v mojich očiach a nepridalo tomu ani ten krásny happyend.Ale no tak,ved takto horory predsa nekončia.Celkom škoda. ()

Reklama

Matty 

všechny recenze uživatele

Jestli v Anglii uplatňují takhle svérázné výchovné metody, nedivím se, že nebezpečnost tamější mládeže stoupá. Podobný typ filmu nemám moc v lásce. Přes dílčí žánrová zpestření (oběť nějakou dobu nemůže křičet, většinu páchaného násilí přímo nevidíme) stoupli v mých očích Máma s Tátou teprve díky posledním minutám, kdy je systematická destrukce tradičních rodinných hodnot dovršena perverzní oslavou Vánoc. I takto lze poukázat na výsledky sociologických výzkumů. Rodiče ztrácejí autoritu, děti opouštějí domov, rodina se rozpadá. 65% Zajímavé komentáře: Flipnic, JFL ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

Povedený slizký psychohoror.     Taťka zvrácený a umaštěný tlusťoch, mamka citově rozháraná a proto zlá jak dětství v pasťáku. Příběh nestravitelný a odporný – podobně jako to hnusné těstíčko na anglické oblíbené mňamce Fish & Chips. Když si uvědomím, kolikrát jsem za tu dobu, kdy jsem žil v Anglii, jel na letiště Heathrow... Možná jsem jezdil těsně kolem toho baráku mamky a taťky. No potěš... naštěstí mě nepozvali, abych s nimi oslavil svátky! Studení čumáci, born in England :-) Ale já stejně na tyhle nucené radovánky nikdy moc nebyl. Tedy - ne v roli oběti. Jo, a pokud se některým komentujícím zdá, že film postrádá koule, tak se na ty ztracené koule zeptejte taťky. Já ale radši nechci vědět, co s nima udělal (resp. jak se do nich udělal). Tak - konečně vím, odkud se vzalo rčení, že je něco blbé jak Vánoce.       Alternativní konec:     Lena a nemluvný Elbie uklidí svinčík po oslavě, zajedou si na Heathrow pro tu novou uklizečku a založí spolu novou rodinu. Však natrénováno už mají:-) ()

Sfinkter 

všechny recenze uživatele

Slabý exploitation, který k čisté zvrácenosti nabízí přidanou hodnotu v podobě zamyšlení nad rodinnými poměry - vše je však pouze na oko a celkový dojem vnímavého diváka není nikterak obohacen (milovníka exploatace už vůbec ne). Hlavní hrdinka se mi líbila - škoda její hlouposti (resp. tvůrců) - nepřijít na princip zavírání obyčejné karabiny. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (5)

  • Během závěrečných titulků běží černobílé záběry, které monitorují členy rodiny. Tuto scénu natáčela Ainsley Howard, která ve filmu hraje postavu Birdie. (Matared)
  • Premiéra filmu byla 22. srpna 2008 během London FrightFest Film Festivalu. (Worry77)
  • Tvůrci měli na natáčení pouhé 3 týdny. (Matared)

Reklama

Reklama