Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Osmnáctiletá Alisa byla počata v moři, kde se její matka náhodně setkala s námořníkem. Vyrůstala pouze s maminkou a babičkou v domku na pobřeží. Po řadě různých zklamání se rozhodla uzavřít se do mlčení. Školní léta prožila ve zvláštní škole, kde v sobě odhalila schopnost předvídat budoucnost či plnit přání. V sedmnácti letech odešla do Moskvy a pokoušela se tam studovat. Jednoho večera skočila do řeky, aby zachránila tonoucího mladíka Sašu, který byl příliš stresován svými ambicemi obstát v dravém světě obchodu. Zamilovala se do něj, ale její cit zůstal bez odezvy. Nebo přece jen? Moderní variace na pohádku o „rusalce“ nebo „malé mořské víle“ patřila v Rusku k filmovým událostem loňského roku. Emocionálně pestrému kaleidoskopu obrazů ze života hlavní hrdinky dominuje výrazný soundtrack a nezaměnitelný projev Maši Šalajevové v titulní roli. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (34)

kareen 

všechny recenze uživatele

Vždy dokážu ocenit, když má film osobitou atmosféru, jako v tomto případě, ale to je asi tak všechno. Ruská Amélie a příhody kolem ní mi do noty zase tak moc nepadly, většinu času jsem se spíš nudila a ačkoliv hlavní propagonistka měla něco málo do sebe, o ostatních kolem ní by se to říci nedalo.Filmová výzva 2016 ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Když přemýšlím, jak bych krátce vyjádřila, proč Rusalka tolik zklamala, napadá mě jediné slovo - nevkusné... dokonce v mnoha aspektech, navíc mě načisto minulo i Aliciino fluidum, které tak blahodárně působilo na většinu unešených diváků zde, takže smůla... ale to mám z toho, že před projekcí nečtu komentáře, byla bych se dozvěděla o čistě náhodné podobnosti s jistou montmartreovskou Amélií a bylo by rozhodnuto... vlastně nebylo, lákání ruské sirény (i když v tomto případě bych spíše zvolila krásný český výraz - ochechule) bylo dost silné na to, abych si dovolila o přirovnání pochybovat a chtěla se mermomocí přesvědčit na vlastní oči. A tak jsem se přesvědčila, ano, ty iritující podobnosti by tady skutečně byly, bohužel. ()

Reklama

emma53 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době jsem nadšená originálním filmovým skvostem a navíc z ruské kinematografie. Byla jsem mile překvapená, protože jsem rozhodně nečekala takovou lahůdku s vynikající Marijou Šalajevou v roli Alise. Její snové scény u moře byly barevně nepřekonatelné a celkově byl celý snímek vizuálně příjemný. Herečky v rolích maminky a babičky byly další dokonalou ingrediencí. Těch vesměs kladných superlativů bych mohla vyjmenovat ještě celou řadu, ale nejlepší je podívat se osobně a já to všem určitě doporučuju. Takže: " raz, dva, tři, čtyři, pět........ !!!" ()

Blizzard 

všechny recenze uživatele

Ve Varech jsme s přítelkyní tento zajímavý film již nestihli, respektive šli jsme raději na snímek Waltz with Bashir, u kterého mé očekávání bylo značně vyšší. Po několika měsíčním čekání na anglické titulky jsme se však k tomuto surrealistickému dílu konečně dostaly. Je mi 26 let 5 měsíců 27 dní a právě jsem viděl Rusalku. Hlavní hrdinka jménem Alisa, kterou hraje úžasná Anastasiya Dontsova (do 6 let) byla skutečně počata v moři, za jakých okolností se však dozvíte až ve filmu samotném. Alisa touží být baletkou, leč žije se svou matkou a babičkou na pobřeží moře v chatrné chýši. Mladá dívenka však zatouží po změně a zároveň zjistí, že má zázračné schopnosti. Děj se přesouvá do velkoměsta, kde Alisu ztvární starší herečka (Mariya Shalayeva) a právě zde se pro mě začal celý snímek bortit jako hrad z karet a to i přes vizuálně přitažlivé zpracování, milostný ∆, Alisiny zážitky a snový nádech. Ze začátku jsem sice pocítil kombinaci Amelie from Montmartre a The Science of Sleep, ale tato atmosféra z filmu časem vyšuměla a to především díky necharismatické herečce, která hrála dospělou Alisu. (6/10) ()

easaque 

všechny recenze uživatele

+4* Na tento nenápadný ruský film jsem byl nalákán velmi vysokým hodnocením mých oblíbenců, námětem i fotkami ze zdejší galerie, které slibovali i fajn estetickou podívanou. Z východních končin jsem podobný žánr nečekal a jemný absurdní humor naplnil mé očekávání beze zbytku. Prostě milý odpočinkový film pro artové fajnšmekry a moderní variace na Rusalku se opravdu povedla. Určitě se k ní ještě někdy vrátím. [ PŘÍBĚH: 2 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 3 /// NÁLADA: 2 /// ART: 1 /// STYL: 3 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

Galerie (44)

Zajímavosti (4)

  • Celosvětová premiéra proběhla 4. června 2007 na filmovém festivalu Kinotavr v Soči, v Rusku. (ČSFD)
  • Kromě Moskvy natáčení probíhalo v Krasnodarském kraji, v oblasti Anapa u pobřeží Černého moře. (Namaste)

Související novinky

Český herecký úspěch v Karlových Varech

Český herecký úspěch v Karlových Varech

13.07.2008

Přestože si nejnovější režijní počin Michaely Pavlátové Děti noci samotný cenu neodnesl, hlavní herečtí představitelé filmu Martha Issová a Jiří Mádl doslova ovládli podium velkého sálu hotelu… (více)

Reklama

Reklama