Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Thriller The Ghost Writer z pera mistra historických románů Roberta Harrise přináší napínavý příběh spisovatele, který je najat na sepsání pamětí bývalého britského premiéra. Děj začíná nabírat nebezpečné obrátky krátce poté, co na opuštěnou zimní pláž známého amerického letoviska vyplaví moře mrtvolu jeho předchůdce na tomto literárním projektu. Netrvá dlouho a "duch" si uvědomí, že přijetím atraktivní práce učinil strašlivou chybu: ukazuje se, že expremiér je muž, v jehož minulosti se skrývají tajemství, která mají sílu zabíjet. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (886)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Na filmu je jasně vidět, že ho dělali profíci. Kamera, režie, herecký výkony a především atmosféra si jedou bez brzdění pro pět hvězd, ale s tím scénářem máme trošku problém, co Houstone ? Nechcete mě namluvit, že dneska se na letiště, plný bezpečnostních složek tajných i uniformovaných, kam přijíždí bývalý britský premiér, dostane kdejakej neodělek z bouchačkou dlouhou jak tejden. A dobrý taky bylo to vygogolování ohledně práce u CIA , v takhle vysoký hře určitě každej "smrtelník" dokáže zjistit kdo a kdy do který tajný služby vstoupil, hlavně u politiků a vysoce postavených lidí, to bylo FAKT výživný, tímhle může Polanski krmit leda tak retardovaný krtky. A už vůbec nemluvím o konci. Za prvý, proč tomu finále nedát větší šmrnc, jen ať se emoce pořádně rajcnou a za druhý, hlavní hrdina to rozlouskl jak popelka svoje tři ořechy, bez louskáčku. Jenže co nevadí u pohádky, to vadí u politickýho thrilleru. A úplně závěrečnou tečku musel vymýšlet Křemílek těsně po tom co dostal kopačky od Vochomůrky, protože to jinak není možný. Copak by se někdo takhle zachoval ?? Dokonalá filmařina poflusaná absencí logiky. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Je až obdivuhodné, z jak na první pohled fádního, ošuntělého a nepříliš vzrušujícího námětu dokázal Polanski stvořit malou filmovou laskominku. Všechno, počínaje herci a konče příjemně staromódní režií, tady šlape jako švýcarské hodinky, napětí tu není vytvářeno rádoby efektními momenty, vypjatými dialogy či nedej bože akcí, ale úplně stačí ta všudypřítomná paranoidní atmosféra, odtažité prostředí a věčně zakaboněné počasí. Lhal bych, kdybych řekl, že mě pointa nepřekvapila (byť na ní film nestojí) a za tu ironickou facku nepřipravenému divákovi v samém závěru Polanskimu tleskám. 4,5*. ()

Reklama

Davies182 

všechny recenze uživatele

Polanski si prostě beze spěchu točí svůj kriminální :-D mysteriózní snímek okořeněný pečlivě dávkovaným vtipem,a mě v kině nezbývalo, než jednoduše žasnout. Ghost Writer je příkladem toho, že i v dnešní době lze moderně natočit poklidné, neuspěchané filmy, ve kterých děj postupuje jakoby mimochodem, a divák má pocit, že tajemné zákruty odhaluje on sám, ne McGregorův hrdina. Ze začátku sice režisér chrlí moc informací najednou, ale najednou se vše ustálí a mě čekal milý výlet do tajuplného světa špinavé politiky. S žádným hercem jsem neměl problémy, a ústřední dvojice se skutečně předvedla v tom nejlepším možném světle. Verdikt je prostý: o něco více hudby, malinko kratší stopáž, a bylo by to za pět. To napětí je dechberoucí. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Polanski natočil další ze svých úchvatných kousků. Působivá studiu síly textu, kvůli kterému je někdo ochoten i zabíjet se současným pohledem na proměnlivé politické vody, v kterých je politik závislý na schopnostech lidí okolo něho. Působivá atmosféra, která dává divákovi pocítit podstatu osamění a všudypřítomná paranoie, se z filmu ani na minutu neztrácí. Je úžasné sledovat, jak Polanski úmyslné volí obrazy (kontrast člověka čekající na svůj osud se studeným a depresivním počasím, budovami), architekturu budov, ladně na ně navazuje a neuhýbá. Chladná vypočitatelnost a vybroušená schopnost manipulace s divákem a jeho myšlením. Kdyby tu nebylo okatě digitální okno nebo zbytečné hledání v googlu, den po uvedení je to klasika. Takhle, si na to Muž ve stínu chvíli počká... PS:schválně, kdo jste si celou dobu víc všímali Ewana a jeho spisovatele, než samotného (což dokazuje i závěrečný záběr) nosného prvku příběhu, memoárů? PPS: je to celé "jen" deprese, z beznaděje k systému, kde vyhrává ten, co víc obětuje nebo chce více získat? ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Nikdy som nepochopil zmysel bieleho vína.“ – „To hovoril aj Mike.“ – „Konečne s ním mám niečo spoločné.“ Klišé (skutočne niekto môže pokladať za spoiler, že hrdinov predchodca nespáchal samovraždu?) mi nielenže neprekážalo, ale asi by ma dokonca štvalo, keby tu nebolo. Ja viem, je to čudné. Ale je to tak. Poctivo a staromódne (v dobrom) nakrútené cvičenie v žánri. Parádny a poctivý starosvetský staromódny hitchcockovský triler, kde záleží na hereckých výkonoch, scenári a príjemne pomaly (vyzváňanie mobilu mi nahnalo viac strachu, ako posledných 10 hororov, ktoré som videl) vystupňovaná pochmúrno-sychravá atmosféra. Palec hore, TOTO je Polański. Viac v mojej recenzii na Recenzie.org: http://recenzie.org/spionaz/402-the-ghost-writer-8o- ()

Galerie (61)

Zajímavosti (59)

  • Uvažovalo sa o tom, že by Ewan McGregor mohol nahradiť Piercea Brosnana v úlohe Jamesa Bonda, ale odmietol to kvôli obavám z budúceho stereotypu a typizácie. (Pat.Ko)
  • Označenie žltou a čiernou pruhovanou bójou, pozorovanou z trajektu, je európsky typ a nie je bežné ho nájsť vo vodách USA. (Pat.Ko)
  • Vydané v Spojenom kráľovstve pod názvom The Ghost v súlade s názvom knihy, ktorú napísal Robert Harris, ktorý je tiež spoluautorom scenára. (Pat.Ko)

Související novinky

Zemřel herec Tom Wilkinson

Zemřel herec Tom Wilkinson

30.12.2023

V posledních hodinách roku 2023 bohužel přichází smutné zprávy z Velké Británie. V sobotu 30. prosince totiž filmový svět ve věku pětasedmdesáti let náhle opustil anglický herec nominovaný na dvě… (více)

Polanski loví hvězdy

Polanski loví hvězdy

27.09.2010

Je zase na svobodě a chystá nový film. Proč ne? Muž ve stínu je pro mnohé jedním z filmů roku a důkazem, že Roman Polanski je pořád prvotřídní režisér. Drama God Of Carnage je adaptací divadelní hry,… (více)

Do vězení, z vězení

Do vězení, z vězení

01.10.2009

Tento týden se roztrhl pytel se zprávami kolem vězení a vězňů – těch filmových i těch skutečných. Jak už určitě víte, ve Švýcarsku byl za své 30 let staré hříchy zatčen Roman Polanski a bude to mít… (více)

Nicolas Cage a mor

Nicolas Cage a mor

23.09.2008

Všimněte si, prosím, že jsme se zachovali taktně a nenapsali jsme „Nicolas Cage JE mor“. A že bychom si to vzhledem k jeho momentální aktivitě a celkové kvalitě jeho filmů z poslední doby mohli… (více)

Reklama

Reklama