Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Thriller The Ghost Writer z pera mistra historických románů Roberta Harrise přináší napínavý příběh spisovatele, který je najat na sepsání pamětí bývalého britského premiéra. Děj začíná nabírat nebezpečné obrátky krátce poté, co na opuštěnou zimní pláž známého amerického letoviska vyplaví moře mrtvolu jeho předchůdce na tomto literárním projektu. Netrvá dlouho a "duch" si uvědomí, že přijetím atraktivní práce učinil strašlivou chybu: ukazuje se, že expremiér je muž, v jehož minulosti se skrývají tajemství, která mají sílu zabíjet. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (886)

gogo76 

všechny recenze uživatele

Stará dobrá filmárska škola od majstra Polanského. Napätie vo filme sa rozbieha pozvoľne a spolu s hlavným hrdinom postupne skladáme mozaiku záhad, aby sme sa popri riešení dozvedeli, že sme sa namočili do niečoho naozaj veľkého. Akčných scén tu prakticky niet, ak nerátam naháňačky, napriek tomu dokázal Polanski vytvoriť naozaj kvalitnú atmosféru človeka v ohrození. Nemalý podiel má na tom kvalitné herecké obsadenie na čele so štandartne dobrým E. McGregorom , ale hlavne vždy dokonalým T. Wilkinsonom. Pochvalu musím vyjadriť aj P. Brosnanovi. Jeho uhladená tvár mi nikdy nesedela, ale táto úloha mu sadla. Musím spomenúť, že ma naozaj potešilo obsadenie staručkého Eliho Wallacha, alias Tuca. Záverečná scéna nehody a lietajúcich papierov v Londýnskych uličkách je naozaj efektným tragickým a mysterióznym ukončením. 80%. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Zaražený do sedačky celé dvě hodiny. Toť mě pocity z tohoto mysteriózního thrilleru, kterýžto žánr mám skoro nejraději. Roman Polanski nesmí navštívit USA, takže jsem sledoval jak se s tím ve filmu vypořádali a vůbec to tedy není poznat, podobně jako když Praha zastupuje třeba Moskvu ve filmech. Režisér je sice usvědčený pedofil a během postprodukce byl opět zatčen, ale jeho filmy mi to nikdy nezkazí, není důvod nerozlišovat tvorbu od osobního života. Ewan McGregor jako vždy nezklamávající...90% ()

Reklama

larelay 

všechny recenze uživatele

O panovi Polanskom si mozeme po ludskej stranke mysliet cokolvek, ale po tej reziserskej mu niet co vytknut. Skvely pochmurny konspiracny pribeh, ktory vas ponecha v napati celych tych 128 minut. Styri hviezdy za to, ze Pianista bol proste lepsi a tym padom ich v tejto skale nemozem hodit na jednu uroven, hoci filmy to su obidva brilantne a este aj za herecke obsadenie, ktore mne v rolach Adama Langa a Ruth nesadli. ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Chvílemi jsem se dost bál, že dvouhodinová stopáž filmu + utahaný styl vyprávění mě donutí film vypnout. Obavy se nevyplnily a děj celkem solidně vyplňuje to prázdno, které díky špatnému scénáři vzniklo. Chvílemi se tam řeší zbytečnosti, které nemají vliv na celkový výsledek a přesto se jim prostřednictvím napětí a tajemna dává ohromný význam. Celkově rozuzlení filmu je nedostačující, vyznívá do prázdna a diváka nechytne za koule. Přesto tento film vřele doporučuji, protože za zhlédnutí stojí, třeba jen díky tomu, že se zde střetávají herecké hvězdy. 68% 04.12. 2010 ()

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

Polanski už si svůj rukopis vypracoval k dokonalosti a už jen zbývá, aby svoje nadání ukázal pomocí filmů. Další adaptace knihy s temným a mrazivým podtextem, jako tomu bylo u Deváté brány nebo Pianisty. Politické filmy mě nikdy moc nebrali, ale tady mi toto téma vůbec nevadilo. Je zde jen v minimální míře a my jsme svědky úvah Ewana McGregora v roli "ghost writera". Ten během ponurného anglického počasí nachází jednotlivé střípky, které nějak souvisí s politikem v roli Piercem Brosnanem. Polanski pomoci kamery dává poctu jinému režisérovi. Alfredu Hitchcockovi a skvěle hraje s napětím. Zatímco vy by jste si mysleli, že hlavní hrdina má pouze dvě možnosti. Tak se ukáže i třetí cesta, která vás dovede až ke konci... A jsem rád, že jsem mohl tu cestu mohl absolvovat i já. ()

Galerie (61)

Zajímavosti (59)

  • Vydané v Spojenom kráľovstve pod názvom The Ghost v súlade s názvom knihy, ktorú napísal Robert Harris, ktorý je tiež spoluautorom scenára. (Pat.Ko)
  • Keď Duch (Ewan McGregor) nastupuje do BMW, systém BMW Connected Drive sa okamžite zapne. Avšak na jeho spustenie nie je potrebný určitý čas, pretože musí nadviazať spojenie so satelitmi, aby fungoval správne. Systém BMW Connected Drive nemôže fungovať v garáži (nie je tam žiadny kontakt so satelitmi na poskytovanie navigačných informácií). (Pat.Ko)
  • Hoci je film situovaný do Massachusetts, keď predavačka lístkov na trajekte požiada Ducha (Ewan McGregor) o výber druhu lístka, používa britské slová "single" a "return" namiesto amerických výrazov "one-way" a "round-trip." (Pat.Ko)

Související novinky

Zemřel herec Tom Wilkinson

Zemřel herec Tom Wilkinson

30.12.2023

V posledních hodinách roku 2023 bohužel přichází smutné zprávy z Velké Británie. V sobotu 30. prosince totiž filmový svět ve věku pětasedmdesáti let náhle opustil anglický herec nominovaný na dvě… (více)

Polanski loví hvězdy

Polanski loví hvězdy

27.09.2010

Je zase na svobodě a chystá nový film. Proč ne? Muž ve stínu je pro mnohé jedním z filmů roku a důkazem, že Roman Polanski je pořád prvotřídní režisér. Drama God Of Carnage je adaptací divadelní hry,… (více)

Do vězení, z vězení

Do vězení, z vězení

01.10.2009

Tento týden se roztrhl pytel se zprávami kolem vězení a vězňů – těch filmových i těch skutečných. Jak už určitě víte, ve Švýcarsku byl za své 30 let staré hříchy zatčen Roman Polanski a bude to mít… (více)

Nicolas Cage a mor

Nicolas Cage a mor

23.09.2008

Všimněte si, prosím, že jsme se zachovali taktně a nenapsali jsme „Nicolas Cage JE mor“. A že bychom si to vzhledem k jeho momentální aktivitě a celkové kvalitě jeho filmů z poslední doby mohli… (více)

Reklama

Reklama