Reklama

Reklama

Gyo

Japonsko, 2012, 70 min

Obsahy(1)

Víkendový pobyt se trojici přátel mění v hotové peklo v okamžiku, kdy se po nákupní horečce k večeru vracejí do zapůjčené chaty, v níž na ně čeká odporný zápach připomínající tlející tělo. K jejich překvapení je původcem ryba. Ryba, kterou nějakým podivným způsobem příroda obdařila robotickými na první pohled pavoučími končetinami - nohami, a podpůrným dýchacím ústrojím. Ta ale není jedinou svého druhu. A trojice dívek se o tom za okamžik na vlastní kůži přesvědčuje. To když se kolem jejich chaty přesunuje celá řada obdobně vybavených mutantů s nevkusně zvrhlým apetitem, spočívajícím v konzumaci lidských bytostí - těch, kteří za normálních okolností stojí v potravním řetězci na výši. Role se přehazují a Japonsko je pod enormním útokem chodících obyvatelů moří a oceánů, kteří hodlají zkonzumovat vše, co se jim postaví do cesty. (Conspi)

(více)

Recenze (18)

TomX2 odpad!

všechny recenze uživatele

V porovnaní s pôvodnou komiksovou predlohou od Džundžiho Ita je táto animovaná adaptácia veľkým prešľapom. Zatiaľčo originálna manga si od základu buduje fungujúcu atmosféru a každou obrátenou stránkou stúpa napätie, film sa žiadneho podobného aspektu nedočká a miesto toho vsádza na chaotickú akciu a nahotu. Film je nielenže vizuálne odpudivý (kvalita animácie má blízko k podpriemerným animáciám produkovaným počas začiatku deväťdesiatych rokov a v tej dobe by som dokázal takýto nedostatok odpustiť, ale je pre mňa nepochopiteľné, že niečo takéto vzniklo v roku 2012 a popritom sa nejedná o amatérsky/študentský počin), ale dokonca aj obsahovo nelogický, pričom svojou absurdnosťou a nekvalitou sa môže pokojne vyrovnávať s paškvilmi od štúdia Asylum. Ono, aj cez množstvo originálnych nápadov a dobre budovanej atmosféry už ani pôvodná predloha nebola bohvieako zmysluplná a kvalitná, ale zatiaľčo originál bol len divný, táto sprznená adaptácia si pôvodnú podivnosť zanechala a ešte ju k tomu obohatila totálnou hlúposťou a primitivizmom. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Žravé mořské potvory značky Asylum + Sharknado + japonská animace + japonské podivnosti (vážně, snad poprvé jsem v klasickém (ehm, ehm) animovaném filmu viděl sendvič (a ne, nemyslím jídlo). Příběh je jednoduše ujetý a slabounce nezáživný, ale přináší několik zajímavých scén (již zmíněný sendvič, cirkus, nafouklé živoly trousící plyn) a vcelku mě zaujala ta pečlivost věnovaná chartakterům postav. ()

Reklama

Vaklaf 

všechny recenze uživatele

Chodící a prdící ryby útočí! Vyzdvihnout musím slušnou porci brutality a hlavně nechutnosti. Jinak se sice nejedná o nic extra úchvatnýho, ale příjemných 70 minut přímo vybízí ke skouknutí. Mít to délku plnohodnotnýho filmu, nedejbože třeba dvouhodinovýho, tak bych určitě nebyl takhle vstřícnej. To by určitě vyžadovalo víc odpovědí na otázky "Proč?" a "Jak?", a taky by to mohla bejt dost nuda. Ale takhle to za to celkem stojí. ()

Cedr 

všechny recenze uživatele

Chápu zklamání, ale nechápu zbytečný hate. Však on se přece průměr dal čekat. Junji Ito jako horror funguje právě díky skvělé kresbě, která očividně nelze tak snadno rozpohybovat (podobně jako třeba Blame!) a snaha o důstojnou animovanou adaptaci je předem prohraný boj. Proto mi v případě Gyo přijde sympatické, že se o to důstojnost co se týče kvality kresby snad ani nepokoušeli. Co by to mohlo zachránit je samozřejmě námět a storylajna, kterou Junji Ito zvládá zpravidla opravdu dobře. Gyo však nepatří mezi jeho nejsilnější kousky, zatímco to na papíře jakž takž funguje a slavný "gashunk" tam vypadá špičkově, tak v rozpohybované formě... not so much. Přesto jsem se dobře pobavil a stojím si za tím, že Gyo je slušně béčko. ()

adamulefa 

všechny recenze uživatele

Talentovaní animátori z japonského štúdia ufotable zrejme potrebovali po majstrovskom diele, ktorým bolo Fate/Zero vypustiť plyn. A to do slova a do písmena. Gyo je maximálne nechutný WTF Japan horor o invázií potvor z mora. A celkom dobrý horor s takpovediac klasickým príbehom pre tento žáner. Dosť klasická mi príde i hlavná hrdinka, ktorá je dosť idealizovaná. Záver je tiež typický ako býva. Čo však vystáva z radu je spracovanie. Očividne neboli k dispozícii bezodné bankové kontá Type Moonu a preto GGI nie je ani zďaleka tak dobré ako u Fate/Zero či Kara no Kyoukai. Pridáva to ale na celkovej béčkovitosti filmu čo v tomto prípade nie je na škodu. 2D animácia je však fajn, povedal by som že nadpriemerná. Na záver by som dodal, že stopáž je veľmi dobre vystihnutá. Stále sa niečo deje a veci sa neustále pohybujú dopredu bez hluchých miest. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (1)

  • Filmová adaptace stejnojmenné japonské hororové mangy. Tu má na svědomí Japonec Junji Ito. (Conspi)

Reklama

Reklama