Reklama

Reklama

Rybí oko

(festivalový název)
  • Jugoslávie Riblje oko (více)
Krátkometrážní / Animovaný / Horor
Jugoslávie, 1980, 9 min

Režie:

Josko Marusic

Obsahy(1)

Krátkometrážní snímek z bývalé Jugoslávie o vyvraždění obyvatel malého městečka krvežíznivými rybami. (SOLOM.)

Recenze (8)

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Sněste ryby - Zachraňte srbsko, aneb ujetá podobnost s Ptáky od Hitchcocka, jen peří nahradili animované šupiny s výbornou kresbou a cynicko-dekadentní atmosférou, ať už si pod tím laskavý čtenář představí cokoliv. ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Nádherně stylizovaná blbůstka. Aneb když se ryby naserou, tak nás zabijou, je jedno jestli nožem nebo sekerou. Rybyčkám už se nelíbilo že jsme je lovily tak šli lovit nás, příběh lehce k pousmání ale jedná se o opravdu zábavnou blbůstku. Která má poměrně pěknou animaci, a samotný ryby byly trochu odporní(vypadali jak Fishblob:-)). ()

Reklama

blackrain 

všechny recenze uživatele

Oko za oko, zub za zub. Tak o tom přesně tenhle krátký film je. Muži vyjedou večer na moře, aby rybami nasytili své blízké. Doma nechali jen ženy, děti a staré lidi. Ustrašené ryby se ukrývají pod skalisky a plánují zdrcující pomstu. Když už jsou muži dostatečně daleko od pevniny, ryby zaútočí na vesničku a celou ji zmasakrují. ()

amirgal 

všechny recenze uživatele

Krátký psychologický anti-humanistický film o ve své podstatě velmi krutém způsobu soužití člověka s přírodou. Obvykle romanticky pojímané rybářské městečko, je představeno jako místo unaveného pudového boje o přežití ... kde jsou lidé ztrhaní prací, chudobou a obavami, tak že se zdají být už jen hadry (jak to tady někdo trefně, nikoli však pochvalně poznamenal) ... děsivý byl zejména prvek genocidy, který nevědomky předjímá události následujích let ... Skvělá stylizace v kontrastu žluté - světlo v noci, osvětlení, měsíc, omítka, nažloutlá kůže lidí ... s tmavě modrou nocí temnotou moře, nebe a bezedným prostorem okolí ... a červenou krví. Vynikající jsou také perspektivy, z nichž animátor nahlíží tuto v temnotě plující vesnici, jeji ulice a protagonisty ... a unavený, temný, dráždivý, neidentifikovatelný hudební podkres ... ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Filmy z bývalé Jugoslávie se mi pod ruky dostávají jen málokdy, ale občas se stane, že se na internetu přece jenom objeví. Nejinak tomu bylo i u tohoto animovaného krátkometrážního chorvatského snímku, který získal v roce 1980 ocenění na Katalánském filmovém festivalu. Později získal i řadu ocenění v několika městech USA či na domácí scéně. A o čem jiném by mohl být něž o rybách a rybářském městečku. Samotný příběh je velice jednoduchý a režisér Marusic v jeho krátké desetiminutové stopáži vykreslil odjezd několika rybářů na širé moře ve snaze přivést si pořádný úlovek a nakrmit tak hladové krky svých rodin. Jenže nikdo z obyvatel netuší, že se ryby rozhodli krvavě pomstít a tak v noci vylezou na pevninu a rozpoutají v městečku krvavý masakr. Samotná animace má však i své protiklady. Zatímco úvodní scény s odjezdem rybářů jsou velmi pěkně provedeny, tak následné běsnění v ulicích i jednotlivých domech se mi už zas až tolik nelíbilo. Postavy už neměli příliš lidské rysy a šlo jen o jakési ovály na které naskákaly ryby a tyčemi je umlátili k smrti. Na tehdejší dobu a poměry, které v bývalé Jugoslávii panovali musím ovšem autorům vzdát hold, že se jim podařilo držet s ostatními krok a vyhrát také nějaké to ocenění. ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama