Reklama

Reklama

Přežít svůj život

  • Česko Přežít svůj život (teorie a praxe) (neoficiální název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

Psychoanalytická komedie o snech a snění jednoho muže pozdních středních let. Autorský film Jana Švankmajera vypráví o jednom mužském osudu v surrealistických obrazech a s použitím výtvarné stylizace, v níž jsou propojeny hrané části s animovanými fotografiemi herců, podobně jako v papírkovém filmu, jak ve vtipné předmluvě říká sám autor... Evžen žije dvojí život: jeden reálný a druhý ve svých snech. V reálném životě má manželku, ve snovém mladou milenku. Tuší, že sny, které ho provázejí, mají hlubší význam, a tak se obrátí na psychoanalytičku, aby mu sny vyložila. Evžen ztratil v dětství rodiče, v jeho snech vedle milenky vystupuje i babizna, která ho neustále varuje, že nesmí své milence ublížit. Psychoanalytička je z jeho zmatených snů zoufalá a skutečná manželka ho podezírá z nevěry. Tajně jednou prohlédne Evženův rituál, vstoupí do jeho snového světa a odhalí manželovu bigamii. Teprve přes nalezenou fotografii shledá Evžen pravdu o osudu svých rodičů a pochopí smysl svých snů. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (158)

honajz 

všechny recenze uživatele

Víc než film mi to celou dobu připomínalo trochu ozvláštněný PC výukový program o psychoanalýze snů, avšak jen podle Junga a Freuda. (Výzkum snů šel samozřejmě dál, neskončil u těchto dvou. Třeba lucidní snění ve filmu vůbec není zmíněné.) V podstatě jednoduchá prvoplánová ukázková historka, a k tomu pár zbytečných surrealistických fekálností jak z americké komedie. Tohle že natočil člověk, který je autorem Něco z Alenky? Vypadá to spíše jako parodie na něho. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

"Psychoanalyticka komedie". Tohle jsem jeste nevidel. Fotografie hercu, ktere Svankmajer animuje.Uvidite chodici domy, detskeho medvidka s obrim penisem, mile tvare na bankovkach, pohovku uprostred ulice nebo kosti v kocarku. Urednik pendluje mezu prisnou manzelkou doma a nudou kancelare a unika do sneni. Vysvetleji snu hleda u psychoanaliticky, u niz na sebe utoci Freud s Jungem. Je zde nadsazka a vytvarno vzbuzuje pocit neskutecna. Hrdinova manzelka se za nim vyda za tajemstvim jeho snu. ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Švankmajerova tvorba spoluvytvářela můj filmový vkus a dodnes pro něj mám velkou slabost. Snad žádný jiný režisér ode mě neobdržel tolik pětihvězdičkových hodnocení a chvály v komentářích. Jeho celovečerní filmy jsem považoval za jednu z mála výjimek v šedi a marasmu české produkce. Tohle je první případ z jeho dlouhometrážní tvorby, kdy krčím rameny a říkám, že zvolená forma na mě působí rušivě a výsledek v některých pasážích prachobyčejně nudí. Ještě se mi nikdy nestalo, abych se u Švankmajerova filmu podíval na hodinky. Jeho celovečeráky jsem obvykle viděl v kině a u tohoto kousku k tomu nedošlo jen proto, že v jižních Čechách kina snímek ignorovala. Kdybych vážil cestu do Budějovic, byl bych možná méně shovívavý a Švankmajer by se musel spokojit s nižší nadílkou. Náš mistr animace může být vlastně rád, že má početnou skupinu stálých fandů, kteří ho tentokrát myslím poněkud podrželi. Tohle je unavený film, kde ani výtvarná stránka nezakryje hubený rozpočet. Celkový dojem: 55 %. ()

Firebug 

všechny recenze uživatele

Přežít zvůj život není nejsilnější Švankmajerův film, ale v porovnaní s ostatnímy výplody filmového světa (nejen Česka) je to pořád krásná, hravá podívaná, která si ty 4* zaslouží. Příznávám se bez mučení. Tvorbu pana scénáristy/režisér/výtvarníka Jana Švankmajera mám zkrátka rád a pro podobné hravě-ujeté snímky mám slabost. Zajímavé komentáře: Maemi, Rosana... ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

----- "Bohužel tato civilizace se sny nepočítá. Nedají se totiž zpeněžit." ----- No ... co sdělit světu - objevného ? Nevím ... můžu jen říct, že zpravidla mám ráda bizarně groteskní až fantasmagorické úchylné hříčky, jenomže tohle ?!? TOHLE je lehce přes čáru ... na můj vkus. Nikdo nemůže za své sny ani za své nevědomí (pokud použiju termín MUDr. Holubové), ovšem ne všechno, co se v našich hlavách urodí, je vhodné ke sdílení. Neboť zveřejnění určitých myšlenek může působit (kromě jiného) i jako vyprázdněné obscénní pozérství. Forma je bezesporu umělecká ... dokonce VELICE umělecká, ovšem obsah je čirý exhibicionismus - navíc s příliš doslovným překladem ... nebo - jinak řečeno: S příliš doslovnými vysvětlivkami. Neodsuzuju ho, nepohoršuje mě, jen ... je mi lhostejný, nepotřebuju ho, nemám k němu žádný vztah, nic mi nedal ani nevzal. Krom toho - myslím, že mé nevědomí s ním nechce mít nic společného ... a já pouze respektuju jeho přání ... 2,5* ()

Galerie (16)

Zajímavosti (9)

  • Z finančních důvodů volil režisér techniku papírkových filmů, která byla používána kupříkladu při tvorbě večerníčků. Tento nápad se však kvůli své složitosti nakonec spíše prodražil. (hippyman)
  • Z ekonomických dôvodov bola vo filme použitá čisto ručná animovaná technika bez počítačových animácií. S tým režisérovi pomáhalo veľa študentov z celého sveta, ktorí mu asistovali v rámci svojej neplatenej stáže. (Raccoon.city)
  • Režisér herce málokdy chválil a těžce nesl ztíženou možnost improvizace. (hippyman)

Reklama

Reklama