Reklama

Reklama

Obsahy(1)

"Za Řím a s Římem!" To bylo heslo, jímž se řídili vojáci slavných římských legií v době císaře Vespasiána. Řím byl kvetoucí říší, v níž se dařilo obchodu i uměním a jeho města se skvěla nádherou chrámů, divadel, paláců bohatých patricijů, stejně tak jako důmyslností inženýrských staveb. Bojovat za Řím bylo nejčestnějším úkolem urozených mužů. Jedním z nejkrásnějších měst této říše byly tehdy Pompeje. Rozložené v úrodném údolí Neapolského zálivu, v němž se pro jeho strategickou polohu dařilo obchodu i zemědělství, žily svým všedním životem pod stínem sopky Vesuv. Velitel šesté římské legie Marcus Saverius se právě chystá oženit s krásnou Valérií, když je povolán do dalšího válečného střetnutí za slávu a čest Říma. Diuvirové Chelidon a Meleagros, pověření vládou nad Pompejemi, se zajímají především o svůj blahobyt a rozmařilé večírky a někde v obyčejných domech a ulicích se začínají potkávat první křesťané. Každý žije svůj osud a do výbuchu ničivé sopky mnoho času nezbývá. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (12)

saaaky 

všechny recenze uživatele

Nechápu v popisu filmu položku "Historický" na prvním místě. Protože tento snímek je právě mnohem více romantická slaďárna s lehce tragičtějším historickým zakončením. Po celou dobu se sice dozvídám vše možné o romantickém životě a slastích a strastích místních obyvatel, avšak o sopce, jejím výbuchu, či alespoň nejpravděpodobnějších předcházejících událostech jen pramálo. A tak si ve výsledku nedonáším nic, co by filmu mohlo vynést více než nějakých 25-30%, tedy alespoň za mě. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

Nemôžem si pomôcť, ale ja by som to s týmto filmom rozhodne tak čierne nevidel a nijak výrazne nezahanbuje podobné filmy zo svojho žánru (myslím ako historický, tak i katastrofický). Tvorcovia Pompeje vystavali na klasickej schéme skazeného mesta, utápajúceho sa v korupcii a podvodoch, kde ľudský život nemá žiadnu hodnotu a kde všetko už dosahuje svojho vrcholu, systém sa rúca a aby sa mohlo mesto znova očistiť, nasleduje jeho pád (dá sa chápať aj ako určitá forma trestu). Zároveň sa naskytá otázka, ako dlho môže takáto civilizácia existovať. Civilizácia, ktorá je v mnohom viac než len podobná tej súčasnej. Film inak trpí všetkými nešvármi, ktoré televízna produkcia ponúka. Všetko pôsobí príliš lacno a strojene, dĺžka je až nesmierne natiahnutá, aby ukázala všetko to, čo pokaždé tieto filmy ponúkajú na omnoho kratšej dĺžke, nehovoriac ešte o zbytočnej a zamotanej detektívnej zápletke a strastiplného osudu prvých kresťanov. A pokiaľ viem Pompeje boli zničené počas noci, no tu sa všetko odohrá za jasného dňa. ()

Reklama

morasten 

všechny recenze uživatele

chtěla jsem dát 3*, ale prostě mi pořád leží v žaludku ty počítačové efekty, jako padání popela, sopečných kamenu a tak. Chvílemi jsem si připadala jako v nějaké PC hře. Nicméně, ikdyž to žádná sláva nebyla, byla to ale celkem příjemná změna od amerického historického filmu, který by jistě s největší pravděpodobností skončil jako odpad. Tady se také vyskytly chyby, a to třeba když tam jeden typa držel pod krkem tu hezkou ženu, tak ho zasáhl sopečný šutr přímo do hlavy a podobných případů bylo víc, takže tohle taky srazilo hodnocení, jako je docela síla to nějak přerostlé a umyté novorozeně nakonci, ale jednu hvězdičku navíc bych přidala za smrt lidí na pláži, za to, že loď, která se blížila na pomoc, to vzdala a prostě když někdo umřel, tak umřel, žádné zpětné vzkříšení se nekonalo jako v amerických filmech. Akorát mi ještě přijde divné, že jakmile parta zachráněných vylezla z tunelu, že tam venku nebylo víc popela a obloha nad nimi byla celkem jasná.. Takže nechám 2*, možná si to časem rozmyslím ()

Zazie 

všechny recenze uživatele

Nevím, proč tolik odsouzení. První díl a v podstatě polovina druhého je líbivá dobrodružná limonáda v hezkých kulisách. Sám výbuch je sice trochu odfláknutý, ale vždyť je to televizní film! A není to katastrofický film, je to o lidech, kteří tam tehdy žili nějaké životy a ty jim z hodiny na hodinu přervala příroda. Pokud budu chtít anatomii katastrofy, podívám se na skvělý dokument BBC. A tam taky uvidím, že ty kameny, lilino 133, opravdu pršely s nebe. ()

Rádlo 

všechny recenze uživatele

Protože to je snímek mimo Ameriku, tak digitální efekty prostě vynechám (tam by totiž stačilo přilít pár - dobře, hodně - doláčků a bylo by). Z nijak originálních a dobrých zápletek by se podle mě dalo vytřískat, ale scénář netříská (ani herce ani diváka), dialogy jsou potom vesměs o ničem (snaží se napnout, ale divákovi tak trochu není umožněno vcítit se do čehokoli a tím pádem mu na ničem nesejde)tím se dostávám k největšímu problému celé story - k hercům. Herecké výkony převážně založeny na vykulených očích a dmoucích ňadrech (všechny ženské postavy), popř. na zamřačení (hlavní hrdina). To by snad bylo lepší se dívat na pompeje jako na dechberoucí město v dechberoucí přírodě v dechberoucím dokumentárním filmu bez herců a tři hodiny sledovat prázdné město a příběh jedné kobylky (vzbudilo by to určitě mnohem víc emocí...) ()

Galerie (28)

Reklama

Reklama