Reklama

Reklama

Veřejný nepřítel č. 1

  • Francie L'Instinct de mort (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Jacques Mesrine, největší francouzský gangster všech dob, byl ve své vlasti známější než jakákoliv celebrita. Jeho avantýry byly neskutečně lehkomyslné, neuvěřitelně drzé a jeho úmysly absolutně nepředvídatelné. Na každou novou „fušku“ se pomocí plastických operací a nejrůznějších masek měnil k nepoznání, a proto byl přezdíván „mužem tisíce tváří“. Národ ho uctíval, ženy ho zbožňovaly a pro stát byl nepřítelem číslo jedna. Jeho odvážné skutky, nesčetné útěky z vězení, milostné románky, nad nimiž zůstával rozum stát, jeho bájná dobrodružství, obrovský cynismus a výsměch policii, z toho všeho vznikl pro Francouze skutečný národní epos. Epos o člověku, který byl skutečným hrdinou nebo antihrdinou…
Filmy Veřejný nepřítel č. 1 a Veřejný nepřítel č. 1: Epilog (premiéra 1.1.2009) se natáčely souběžně celých devět měsíců, na třech kontinentech a s rozpočtem přes 80 miliónů Eur. Jedná se o nejdražší francouzskou produkci všech dob. (Festival francouzského filmu)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (537)

Ruut 

všechny recenze uživatele

Po hodně dlouhé době jsem odešel z kina v půlce filmu. Proč teda tady píši komentář a troufám si hodnotit? Protože film se hodnotí už od první minuty a dobrý film si vás podmaní taky už od začátku. Sledovat 45 minut sled nesourodých střípků ze života, pro Čechy neznámého, francouzské lupiče a vrahouna bylo ale utrpení. Nejen že na sebe nenavazovali a mnohdy skákali úryvky z jeho života i o několik let, ale hlavně jsem vůbec nepochopil proč a jak se rozhodl pro tu dráhu na kterou se vydal. Prostě tam nebylo nic o jeho motivacích. A to je na ŽIVOTOPISNÝ FILM zatraceně málo. Pardon, ale množství násilí, brutality a lží nedělá dobrý film, maximalně šokující. A to je to jediné co jsem si mohl na plátně u tohoto nepřítele "vychutnávat". Navíc točit film s vědomím, že nikdo v něm nemá vzbuzovat sympatie je dost špatný nápad. Tohle si může dovolit leda tak Anderson ve svém Až na krev, ale ne francoužští řezníci. ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Od novodobého francouzského filmu tak nějak podvědomě čekám buď dementní scénář + velký rozpočet nebo experimentální, alternativní, nepochopitelný scénář natočený tak stroze, že je skoro k nekoukání. Veřejný nepřítel je ale ukázkou skvělé filmařiny po všech stránkách. Příběh stojí a padá s hlavním hrdinou, který patří k těm zloduchům, které si zamilujete (Mesrina pravděpodobně v momentě, kdy se s neuvěřitelnou drzostí vydává za policejního inspektora). Scénář ukazuje jeho temné stránky (pomsta manželovi Mesrinovy oblíbené prostitutky), ale nenechá vás na pochybách, že ta brutalita a vztek nevznikly samy o sobě (výslech v Alžírsku, samotka ve věznici, urážka manželky). A chvílemi je Mesrin tak milý a šarmantní, že byste mu skoro odpustili. A jako nefanynka Depardieua musím dodat, že střízlík Cassel tuhle "ikonu" francouzského filmu přehrává v každé scéně. ()

Reklama

Šakal 

všechny recenze uživatele

Tak tohle francouzi jednoduše umí! Dlouho jsem si nenašel čas a patřičnou náladu na tento snímek až včera! Jak tak pozoruji zdejší hodnocení a komentáře, tak většina z vás , to komentuje slovy, že tento první díl je pouze předzvěsť toho, co přijde v díle následujícím. Jestli je to tak, tak už teď se nemůžu dočkat co bude následovat, protože mě již naprosto dostala a odzbrojila tato první část! Jednoznačně ( pro mě ) životní výkon Vincenta Cassela jako Jaquesse Mesrina. Ten se do jeho postavy úplně převtělil a užíval si každičký moment filmu, což divák vidí doslova v každičkém záběru! Richetovi se podařil obdivuhodný kousek, převést život J. Mesrina( největšího francouzského gangstera všech dob) na filmové plátno v takovéto podobě! Opravdu velmi realisticky převedeno bez nijakých ústupků, syrové až do morku kostí. Při scéně, kdy Mesrine ( V. Cassel ) ubodává k smrti Araba za tichého přihlížení jeho bosse (G. Depardieu ), aby ho následně oba " za živa" zasypali, opravdu tuhne krev v žilách! Filmu nechybí téměř nic, od " seznamovacího začátku " a navození dokonalé atmosféry 60. let až po našlapané scény útěku z vězení a přestřelky. A ten konec nemohl být lepší pozvánkou k pokračování jménem Epilog! Výborný výkon zde předvádí také G. Depardieu v roli mafiánského bosse. Vynikající kamera, střih, to vše doplněno o skvělou hudbu dvojice Beltrami - Trumpp. 4 a 1/2 * , tu 1/2* si nechávám v zásobě až po shlédnutí Epilogu. ( je možné, že se k hodnocení ještě vrátím) ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Abych pravdu řek, tak sem od toho čekal víc, přinejmenším sem čekal, že to bude ve větším tempu a že Vincent Cassell, tam bude pobíhat od jedný banky k druhý, pořádat honičky a střílečky s poldama a že člověk nebude mít ani chvilku na vydechnutí, ale bohužel se nestalo. Nicméně namísto toho sem se dočkal něčeho, co v dnešní době je téměř nespatřitelný a to skvostně natočená kriminálky nebo respektive kriminálního života z pohledu kriminálníka v duchu toho, co se dalo vidět v 70-80 tých letech, ale daleko realističtejc stvárněný, syrovější a i akčnějčí, ovšem to, že sem se u toho až zas tak nebavil, to nesmaže ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Naprosto spickova kriminalka, jedinou drobnou vytku bych mel k urcity zkratkovistosti, hlavne ze zacatku filmu, kde, aby tvurci stihli odvypravet to velky mnozstvi udalosti, to misty docela skace v deji, takze treba de vyloupit banku a skok, je ve vezeni, skok a je venku a ma dite. Ale krome tohohle je to naprosto dokonala a drsna kriminalka, ktera se s nicim nesere a v perfektnim tempu uhani kupredu. Navic Cassel je naprosto dokonalej antihrdina, kterej se nesnazi pusobit jako nakej sympatak, aby si ho divak oblibil, ale od zacatku do konce filmu loupi a zabiji. Ale i presto sem mu musel misty fandit, protoze to je fakt charismatickej parchant. Z ostatnich stoji za zminku snad jen Depardieu v roli bosse, jinak ostatni herci jsou ve stinu Cassela. Navic si tvurci i vyhrali s kamerou, ktera misty zabira nektere udalosti z vice uhlu, ale skutecne jen misty, takze to nezacne nijak otravovat a je to naopak zajimavy. No a hudba je taky perfektni. Proste uzasna kriminalka. ()

Galerie (46)

Zajímavosti (12)

  • Ve filmu je možné zhruba v 5. minutě zahlédnout český nákladní vůz značky Avia. (Skarface)
  • Jacques Mesrine bol behom svojej zločineckej kariéry v 60. a 70. rokoch päťkrát zatknutý. Dvakrát si trest odsedel, dvakrát z vezenia utiekol a raz sa mu podarilo utiecť rovno zo súdneho pojednávania. Medzi svojimi slávnymi útekmi z väzení má aj útek z najstráženejšej väznice v La Santé de Paris, čím bol prvým väzňom, ktorému sa to podarilo v jej 111-ročnej histórii. (Pumiiix)

Související novinky

Festival francouzského filmu

Festival francouzského filmu

11.11.2008

Nebývalý počet atraktivních předpremiér nabízí 11. ročník FFF, který se koná od 20. do 26. listopadu v Praze a zároveň v Brně, Českých Budějovicích, Hradci Králové, Olomouci, Ostravě, Pardubicích a… (více)

Reklama

Reklama