Reklama

Reklama

Lištičky

všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

Au pair Alžběta (23) se zoufale snaží vytvořit si svůj nový domov v Irsku tím, že si chce najít chlapa za každou cenu. Částečně proto, že její skutečný domov na Slovensku bude brzy srovnán se zemí kvůli nové dálnici, ale hlavně má své osobní důvody. Její starší sestra Tina (27), zasnoubená s Irem Stevem (30), jí chce pomoct, cítí, že jí to dluží. Alžběta ale její pomoc kategoricky odmítá a zdá se, že na idylický bezstarostný život Tiny se Stevem žárlí.

Od začátku je mezi sestrami něco temného, nevyřčeného, co vytváří obrovské napětí a brání jim přiblížit se k sobě. Z jejich pohledu představují muži jedinou šanci nabízející štěstí a lepší život. Jedinou možností pro sestry, jak se dostat ven z tohoto bludného kruhu, je postavit se jejich společné minulosti – momentu, o kterém nikdo nepromluvil a nepojmenoval ho od chvíle, kdy se stala.

Alžběta se rozhodne zůstat v Dublinu na vlastní pěst. Potkává tam podivnou punkerku Ducky (23), která Alžbětě pomůže udělat první krok do neznáma. Avšak s Ducky nepřichází jenom fyzická proměna Alžběty, ale vrací se i temná minulost.

Jakkoli se obě sestry snaží vyhnout konfrontaci s tím, co bylo - což je následně vede do slepé uličky - jedině vzájemným odpuštěním se k sobě opět mohou přiblížit. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (80)

whitas 

všechny recenze uživatele

Celou dobu útrpně sledujete hloupou, nevyrovnanou a agresivní slovenku Alžbětu, pro jejíž dětinské chování marně hledáte nějaké opodstatnění. Místo osvobozující katalyzátoru (v podobě flashbacku) se na konci dočkáte zmateného vysvětlení, které vyrobí ještě více otazníků a přívalů vzteku. Jediným opravdovým katalyzátorem je to, že všichni ostatní diváci jsou stejně otrávení jako vy. Pokud tam ovšem s váma ještě někdo vůbec sedí... ()

bourec

všechny recenze uživatele

Tak poslední hřebíček do rakve s mym předsevzetím,že si budu mapovat veškerou česko-slovenskou filmovou tvorbu.Ale už na to seru!Tohle musel natočit někdo,kdo si do života pouští jen starosti,problémy a trápení,jinak to není možný.Tak nezábavnej až dementní film se hned tak nevidí.Radši stokrát Troška nebo Poledňáková,než tohle.Bez hodnocení,od půlky jsem to urychlil rychloposuvem. ()

Reklama

BathoryMan 

všechny recenze uživatele

Bolo to síce naše...ale naozaj velmi ťažko strávitelné.Nechápal som tu vela vecí(hlavne čo mali znamenať tie potulujúce sa líšky) a keby ku koncu neprišiel nejaký ten náznak nejakej tej pointy tak by som asi nechápal absolutne nič a klesol by som s hodnotením omnoho nižšie.Chvílami to síce malo náznak tej pravej europskej artovej psychologickej drámy ale ku skutočnému vyjadreniu nejakých tých citových vzťahov,problémov atd. to malo veru poriadne daleko.A tiež my trochu vadilo vykreslenie Sloveniek pracujúcich ako Aupair v zahraničí ako k*riev,ktoré sa chytia hocijakej šance len aby si v zahraničí zaistili lepší život.Bohužial tadialto cesta k znovuzrodeniu Slovenského filmu nevedie!!! ()

sanikope odpad!

všechny recenze uživatele

Po tom ako som počul všade len hrozne negatívne reakcie som sa rozhodol skúsiť. Pozrel som si minutáž a vravel som si - to možno bude v poho nebude to moc dlhé. A to bol asi môj najväčší omyl. Scenár bol tak pritiahnutý za vlasy že som počas toho ako som zaspal len dumal či v tom reku nemá prsty D. Rapoš. Ak hej tak je všetko v tom najlepšom poriadku. ()

JohnnyBoy 

všechny recenze uživatele

Rozhodně to stojí o třídu výš, než hysterické Pusinky a minimálně o dvě třídy výš než ukecané Děti noci. Fajn holka je to nesympatická, nasraná, ale na druhou stranu, musí být hrdina sympatický? Film je trochu delší, zmatený, mnoho scén sráží nekvalitní herecké výkony především irských představitelů. Ale naopak má slušnou, autentickou atmosféru a forma doku-filmu, který momentálně v Evropě frčí, konečně pronikla mezi české (slovenské) tvůrce. Stejně se nejvíce těším, až se povede natočit celovečerák Lence Wimmerové. Její věci v rámci české ženské kinematografie považuji za nejlepší. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (2)

  • Režisérka filmu Mira Fornayová o filmu říká: „Tajemství jsou v našich životech jako kotvy. Dokud je nepojmenujeme, neodkryjeme a nepromluvíme si otevřeně, drží nás na jednom místě a točíme se jakoby v kruhu. O tom je příběh Alžběty a možná i ostatních postav filmu.“ (Martin00x)
  • Film Lištičky byl letos vybrán do soutěže 66. mezinárodního filmového festivalu v Benátkách (soutěžní sekce Týden mezinárodní kritiky - 24 International Film Critics´ Week). Po roce 1989 nebyl do některé ze soutěžních sekcí tohoto festivalu zařazen žádný český nebo slovenský filmový debut. (Martin00x)

Reklama

Reklama