Reklama

Reklama

Tovaryšstvo Ježíšovo

  • Chorvatsko Družba Isusova (více)
Trailer

Je polovina 17. století. Jezuité prosazují svůj vliv ve střední Evropě. Mladá vdova - hraběnka Maria žije s hrstkou služebnictva na vesnickém panství. Tovaryšstvo Ježíšovo (jezuitský řád) pověří funkcí jejího zpovědníka pátera Hada, který je plně oddán Bohu a službě řádu. Jako takový se zdá být ideálním nástrojem pro naplnění záměrů jezuitů toužících po upevnění svého postavení v heretickém regionu. V případě pátera Hada však nejde vše podle jejich představ. Mladá hraběnka na něj hluboce zapůsobí, navíc postupem času začíná pochybovat o tom, zda mají příkazy jeho představených sloužit výhradně k šíření slávy boží. (Balkanfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (3)

Berenise 

všechny recenze uživatele

Veľmi zaujímavý námet, film mal určité čaro, škoda však slabšieho scénara. Nepresvedčil ani výkon hlavnej hrdinky, no poetika v celom deji fungovala spoľahlivo, preto 3,5*. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Moderní adaptace stejnojmenné románové prvotiny Jiřího Šotoly z roku 1969. Není mnoho českých literátů, kteří by dokázali oslovit filmaře za hranicemi. Šotolovi se to povedlo in memoriam. České čtenáře na textu Tovaryšstva Ježíšova zřejmě vždycky lákala ta paralela s dobou, ve které byla napsána. To dvojí čtení rozprav uvnitř jezuitského řádu, když se tu a tam objevila fráze nebo floskule jakoby vyřčená protireformními komunisty. "To, že se chyby staly, k tomu se lze přiznat, neznamená to ale porážku a rozhodně z toho nevyplývá změna." A s takovým obsahem už není problém se ztotožnit ani v kulisách chorvatského filmu. Herecké výkony jsou dobré, exteriéry poutavé, atmosféra odpovídající představě o té době. ()

Reklama

dzira 

všechny recenze uživatele

Natočeno podle prvního románu Jiřího Šotoly Tovaryštvo Ježíšovo z roku 1969. Exteriéry a atmosféra jsou ozdobou filmu. Ale větších výhrad nemám ani ke zbytku. Zajímavé je, že si tu zahrálo ve vedlejších (až epizodních) rolích několik velmi populárních chorvatských herců (zde avizovaní Lučev a Mikič tam mají opravdu jen miniroličky...). . ()

Galerie (29)

Zajímavosti (1)

  • Tovaryšstvo Ježíšovo je jeden z největších a nejvýznamnějších řeholních řádů římskokatolické církve. Založen byl sv. Ignácem z Loyoly roku 1534. V roce 1773 jej sice papež Klement XIV. na nátlak evropských panovníků zrušil, řád ale fakticky nikdy zcela nezanikl a v roce 1814 jej papež Pius VII. celosvětově obnovil. (sator)

Reklama

Reklama