Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Celovečerní montážní film, sestavený z více než dvou desítek scén zvukových i němých českých filmů v nichž hrál jeden z našich nejoblíbenějších divadelních a filmových herců Jindřich Plachta. Výběr těchto scén provázený komentářem spisovatele Bohuslava Březovského a čtený Karlem Högrem, sledují v promítací síni barrandovských atelierů Plachtovi spoluherci v těchto filmech. (FILMOVÝ PŘEHLED 7 / 1954). Seznam filmů: Průlom, Fidlovačka, Muži v offsidu, Sňatková kancelář, Před maturitou, Kdybych byl tátou, Nebe a dudy, Štestí pro dva, Filosofská historie, Počestné paní pardubické, Turbina, Karel a já, Advokát chudých, Prstýnek, U ns v Kocourkově, Cesta do hlubin študákovy duše, Kluci na řece a Pan Novák. Všechny na databázi (Karlos80)

(více)

Recenze (7)

sator 

všechny recenze uživatele

Politicky angažovaný dokument který prošvihl to co mělo potenciál, tedy dát možnost jeho kolegům na Plachtu zavzpomínat. Je lépe si vybrat filmy s ním a zavzpomínat... ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Kouzelný střihový film s okouzlujícími diváky Hanou Vítovou, Milkou Balek Brodskou, omladinou z Před maturitou Antonínem Novotným, Miroslavem Svobodou a Věrou Gabrielovou... sestřih Plachtových rolí z 20. let komentuje vkusně Karel Höger a glosují ho Doďa Pištěk nebo Eman Fiala. Zdeňka Baldová souhlasí, že s Hankou Vítovou nebudou počítat roky, které je dělí od společných rolí. Je to radost o to větší, zvláště při vědomí, že v dalších letech už ty střihové pořady svou kulturu povšechně poztrácely. ()

ripo

všechny recenze uživatele

Po úspěšném filmu „Kolotoč humoru", sestřiženém ze starších zvukových filmů, v nichž hrál hlavní roli oblíbený divadelní a filmový komik Vlasta Burian, přichází do našich kin další film, jehož převážnou část tvoří vybrané scény ze starších zvukových i němých českých filmů. Je věnován jednomu z nejpopulárnějších našich filmových herců — Jindřichu Plachtoví, předčasně zemřelému na podzim roku 1951. Ve výběru asi dvou desítek scén ze zvukových i němých filmů snaží se tato montáž postihnout vývoj a růst Plachtova hereckého umění od jeho začátků v němém filmu v roce 1926, přes debut ve zvukovém filmu v letech třicátých až k významným úspěchům tohoto herce ve filmu „Před maturitou" a v jeho posledních rolích filmů „Pan Novák" a „Karbanova parta". Zasvěcený komentář spisovatele Bohuslava Březovského provází montáž při promítání, jemuž přihlížejí známí čeští divadelní a filmoví herci, kteří při této příležitosti vzpomínají na svoji spolupráci s Jindřichem Plachtou ve filmech, jejichž nejzdařilejší scény před nimi ožívají na projekčním plátně. — „Večery s Jindřichem Plachtou" jsou důstojnou vzpomínkou na herce, jemuž jako by byla věnována slova básníkova, citovaná v úvodu i závěru filmu: „Zní hudba z dálky, jásá lid, / blažen, kdo ví, jak rozeznít / radostnou písní zvonů / sen v srdci milionů." Filmový přehled 7/1954 ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Střihová koláž jako skromná pocta předčasně zesnulému herci z nejmilovanějších, Jindřichu Plachtovi, se rozhodně nemíjí účinkem, přesto zůstává spíše schematickým sledem veskrze známých filmových rolí, než dílem skutečně objevným. Dokumentárním se dnes jeví plejáda Plachtových hereckých kolegů v historicky cenném záznamu jejich civilních tváří, změněných přirozeným plynutím času. Hana Vítová, Antonín Novotný, Richard A. Strejka či Věra Gabrielová patřili zároveň k těm, kteří divákům z různých důvodů na dlouhá desetiletí zmizeli z očí. Nutno ovšem dodat, že večery ve společnosti Jindřicha Plachty bývaly jistě tím nejlépe stráveným časem. [Poprvé shlédnuto v rámci festivalu Filmový smích Jindřicha Plachty v Rychnově nad Kněžnou, 3. 10. 2009] ()

Axident 

všechny recenze uživatele

Bohužel, vzpomínkový, střihový pořad k druhému výročí Plachtova předčasného úmrtí je zcela poplatný roku vzniku - 1953. Ačkoliv Plachta až do smrti nevystřízlivěl z opojení komunismem, budovatelský, agitačně pokřivený Högerův komentář, povětšinou nepříliš reprezentativní výběr scének a pár střihů na Plachtovy kolegy, sedící jakoby v kině a toporně a z povinnosti spoře komentující pár scén, naprosto zabili případnou důstojnost vzpomínky na oblíbeného herce. ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Setkání herců v barrandovské promítačce, jimž jsou promítány úryvky filmů je napohled milé, ale Högerův komentář je poznamenán dobou tuhé totality (zmíněn budovatelský film PAN NOVÁK, z něhož tam ukázka asi není). Max.70%. ()

IvonaK 

všechny recenze uživatele

Krásné záběry z prvorepublikových filmů a Jindřicha Plachty jehož role se zdály na první pohled stereotypní, ale tento snímek geniálně zachytil jeho herecké odlišnosti. ()

Reklama

Reklama