Reklama

Reklama

Řeznický učeň

  • Česko Fatty učedníkem (více)

Obsahy(1)

Zákazníci a obsluhující spolu bojují v obchodě. Fatty hraje řezníka a lednici obsluhuje zásadně v beranici a kožichu. Buster ve svém filmovém debutu schytá ránu pytlíkem mouky do obličeje. (Morien)

Recenze (10)

Iggy 

všechny recenze uživatele

Česky Fatty učedníkem. První film, v němž se později legendární Buster Keaton objevil na stříbrném plátně! Keaton je tu spolu s Alem St. Johnem, stejně jako v přístích dvou letech, hereckým partnerem tehdejší superhvězdy Fattyho Arbucklea. Tahle groteska je ze stejného soudku, jako jejich pozdější filmy a přece jen jde o ranou fázi klasických amerických němých grotesek, jejichž humor byl ve 20. letech dost překonán. První polovina filmu je sérií gagů v koloniálu, kde všichni tři pracují (Fatty jako řezník), ve druhé půli (na druhém filmovém kotouči se děj grotesek obvykle dost změnil) se Fatty v převlečení za dívku vydá za svou milou do dívčí školy. Rovněž převlečený Al se mu to snaží překazit spolu se svými dvěma komplici (jedním z nich je i Keaton). Nakonec všechny podloudníky zpacifikuje staropanenská vychovatelka s revolverem a s pomocí Fattyho psa. Keaton na film vzpomíná ve své autobiografii a úplně první scéna, kterou kdy točil, byl přímý zásah pytlíkem mouky do obličeje. To zvládl bravurně a Arbuckle z něj byl nadšen, ovšem prý měl nos i oči tak plné mouky, že byl ještě celý den totálně nepoužitelný. Jinak Keatonovy gagy hodně vycházejí z jeho hereckých zkušeností z rodinného vaudevillového tělesa Three Keatons. Je to scéna s košťaty i jeho akrobatické pády. Při sledování si můžete také všimnout, že se Keaton několikrát směje a celkově se tváří hodně různorodě, což už v pozdějších filmech nikdy neudělal. A dodejme, že se mu to vyplatilo. Na Archive.org. volně ke stažení, i když jen s francouzskými mezititulky. ()

Wiliem 

všechny recenze uživatele

No, jo, začátky grotesky, takže fórky hodně obyčejné, řekněme stále dokola a dokola jedna a ta samá písnička. Nic co by vyloženě překvapilo či vyloudilo na tváři jo úsměv to skutečně není. Je to prostě slabota, co na to řicí vice. Fatty prostě sám o sobě rozhodně tak vtipný není, to je prostě fakt. Co se dá alespoň trochu přičíst k dobru, tak to je to že alespoň nějaký děj se odehrává, že to není vyloženě jen jeden fórek za druhým bez nějakého zjevného významu. Tak alespoň to ale jinak opravdu není moc co chválit. 50%. ()

Reklama

Radko 

všechny recenze uživatele

Humor Fattyho Arbuckla sa mi vždy zdal taký iba zlomyseľný pre zlomyseľnosť. Tuná ho ukážkovo predviedol s melasou, ktorú namiesto do nádoby zákazníka naleje hlavne do jeho klobúka, aby sa tento neodlepiteľne prilepil chudákovi Frigovi na hlavu. Svojrázna je aj jeho dievčenská kreácia s veľkou mašľou na hlave. Chaplin a Frigo boli hlavne komici, Fatty bol hlavne magor. Frigov herecký debut je ako celok nič-moc, ale Buster Keaton herecky obstál veľmi dobre. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Debut Bustera Keatona, říkal jsem si, tak schválně, jak malý štěk v grotesce Fattyho Arbuckla dostal. S překvapením jsem ale zjistil, že ten štěk je docela velký a Keaton při bitce v obchodě i při závěrečném pobíhání dívčím internátem předvádí velmi dobré věci. Nerad bych ale byl k Fattymu nespravedlivý, protože i on má ve filmu povedené chvilky, především ale v jeho první polovině (ledabylé odhazování masa na hák nebo nože na stůl), ta druhá se tak nepovedla. ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

[1,5*]   Groteska zaujímavá hádam len tým, že znamenala premiéru Bustera Keatona pred kamerou. Fattyho humor mi pripadá nevtipný, často až trápny (ohadzovanie sa, kopanie sa, trieskanie sa, atď.), navyše mi je tento tučko dosť nesympatický. Ale má tu aj pár svetlých chvíľ, dokonca takmer až úsmevných momentov, hlavne v role chovankyne v dievčenskej škole. Videné s obstojnou hudbou Roberta Israela z roku 2015 (sláčiky s klavírom sú veľmi fajn, tá dychovka naopak znie veľmi obohrane). ()

Galerie (2)

Zajímavosti (2)

  • Tento filmový debut Bustera Keatona byl natočen bez jediného opakovaného záběru. (everlong)
  • Ve scéně, kdy Roscoe hází po ostatních pytle mouky, se do jednoho hodu tak vžil, že to Keatona úplně vyřadilo a trvalo skoro 15 minut než mohl volně dýchat. (everlong)

Reklama

Reklama