Reklama

Reklama

Omega: Keltský šperk

(TV film)
všechny plakáty
Česko, 1997, 14 min

Režie:

Aleš Lowák

Obsahy(1)

Nejstarší historicky doložené etnikum severně od Alp národ Keltů, zvaný též Galové sehrál v evropských dějinách pozoruhodnou roli. Umělecká invence Keltů se projevila především na nejrůznějších výrobcích, vyžadujících specializovanou výrobní činnost. Keltové byli prvním známým etnikem, které výrazně ovlivnilo i osdudy našeho území. Moravské zemské muzeum v Brně vlastní jednu z nejkrásnějších kolekcí keltských památek uměleckého řemesla a šperků. Do magazínu Omega vybrali její tvůrci ty nejpůsobivější, jež svědčí o čistotě keltského umění. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

salahadin 

všechny recenze uživatele

Podobných dokumentů je tak málo, že jsem kelstký šperk doslova hltal. Ačkoli dokument není špatný, byl jsem zklamán. Očekával jsem podrobnější informace a nějaké vychytávky. Pro naprosté laiky je tohle výborná, i když poměrně málo známá věc. Pro ty, co ví o Keltech přece jen něco více, nepřináší dokument vůbec nic nového...tedy krom pěkných obrázků artefaktů, které většinou můžete vidět jen nakreslené v archeologických monografiích. Taková konvice z Brna-Maloměřic, to je věc! ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Hm, v roce 1997 na mapce Evropy stát s hranicemi v obrysu bývalého Československa (!?)... To by se tedy d.m.s.n. ani v >brněnské ČéTlačce< stát nemělo... :-/ . . . Takový nijaký krátký film ve stylu didaktických pomůcek televizního vysílání pro školy a ještě k tomu tak diletantské... Takhle tedy potenciální šperky mezi dokumentárními filmy rozhodně nevypadají. . . . Dvě hvězdičky nakonec se sebezapřením jen proto, že to téma bylo zajímavé a dokumentů o osídlení, životě a umění Keltů na našem území v televizi zájemce o historii bohužel zase až moc neuvidí. - - - - - (Poprvé viděno 4.2.2009 ma ČT1, hodnocení a komentář zde jako první - 4.1.2009) ()

Reklama

Reklama