Reklama

Reklama

František Čuba: Slušovický zázrak

(TV film)

Obsahy(1)

Dokument o době postrádající logiku a člověku, který se v ní dokázal orientovat.  Asi to byla logická součást socialistického Absurdistánu: Strana ve své nevyzpytatelné moudrosti vysílala na běžícím pásu do Slušovic delegace ze všech světadílů, aby se přesvědčovaly o genialitě myšlenky zemědělské kolektivizace, a zároveň kontrolní orgány všech možných i nemožných institucí, protože soudruzi sami této myšlence příliš nevěřili. Přitom se nejednalo o vesnici Potěmkinovu, jenom zde práce nebyla považována za hrdinství, nýbrž za nejpřirozenější cestu k vytváření materiálních statků. Tvůrcem tohoto "zázraku" byl pragmatický zemědělský inženýr František Čuba, který vyprovokoval z totalitní letargie nejen pár tisíc svých kolchozníků. Celou republikou se o Slušovicích šířily pravdy i fámy plné obdivu, závisti i zášti a na jejich četnosti nic nezměnil ani "vítězný listopad". František Čuba se vždy vyhýbal publicitě spojené s vlastní osobou, kontakt s médii omezil na nejnutnější minimum, takže se mladému dokumentaristovi Robertu Sedláčkovi nyní podařilo takřka nemožné: vstoupit s kamerou do jeho soukromí a získat obšírnou a zcela upřímnou informaci o celé jeho kariéře. Obraz podivného produktu ještě podivnější doby pak doplňují svědectví blízkých spolupracovníků i odpůrců "slušovického zázraku" včetně tehdejších absolutních mocenských špiček - M. Jakeše a R. Hegenbarta. Autoři dokumentu jsou pak připraveni na rozporné přijetí svého díla, protože navzdory mnoha praktikovaným metodám si kariéra Františka Čuby zaslouží v určitých aspektech respekt a úctu. (Česká televize)

(více)

Recenze (18)

blazir1 

všechny recenze uživatele

Dokud bude šikovný člověk a vizonář urážen vychlastanými pseudodramatiky, převlečenými bolševiky(se zakopanou stranickou knížkou pod hajzlíkem) hrajících si na kapitalisty a zakomplexovanými blbci co si své mindráky vyřizují ze zálohy, nic se v této zemi NEZMĚNÍ - kapitalismus tu nehledejme. P.S. Kdopak ten slavný proslov asi Vaškovi Flašce napsal, že by Vašík z prognosťáku? esopesokeso: paráda, není co dodat. ()

Raagash 

všechny recenze uživatele

Dokument o známém rodákovi z Březové, který dokázal vytvořit podnik světových měřítek v stále více a více upadajícím zemědělství. Mezi nejzajímavější "hlody" patřily zejména : výrok Václava Havla, přísná pracovní morálka(neuděláš úkol,skončíš), jeho bitva s prezidentem Husákem a je jen škoda, že v dokumentu není více informací o polistopadových událostech. Každopádně se jedná o víc než zajímavý dokument o jednom z nejúspěšnějších podnikatelů Československa. ()

Reklama

Pajky3 

všechny recenze uživatele

V rámci své bakalářské práce jsem se dostal i tématu Slušovic, takže jsem rád, že jsem k tomu dokázal sehnat i tento dokument. Protože poutavě a zajímavě popisuje vzestup JZD Slušovice, období rozmachu, překonávání potíží. Škoda jen, že na závěr není trochu blíže věnováno tomu, co se přesně se dělo a stalo po revoluci. ()

emkon 

všechny recenze uživatele

Osobně pamatuji Slušovice druhé poloviny 80.let. Jezdili jsme tam ze Zlína na dostihy a na nákupy. Jejich obchodní dům KVATRO (Kompletní Výběr Atraktivního Tovaru - Rychlá Obsluha) byl zásobený lépe, jako tehdejší zlínský (respektive gottwaldovský) Tuzex. Řadu zboží jsem tam viděl poprvé v životě, ať už se jednalo například o jahodové/banánové trvanlivé mléko v tetrapakové krabici za 11Kčs, nebo Pepsi v 1,5L PET lahvi za 25Kčs, kterou JZD vyrábělo jako první ze zemí RVHP ve svém závodě v Tišnově. A ano, i ty platy byly ve Slušovicích extrémní, extrémní bylo ovšem i pracovní nasazení. Na stavbách realizovaných JZD Slušovice se opravdu makalo, a to i o sobotách a nedělích. Což nikde jinde v republice už neplatilo. ()

Mik_e 

všechny recenze uživatele

Snímek má tu přednost, že zastihl řadu svědků či přímo aktérů dobových událostí týkajících se Slušovic ještě na živu, takže si poslechneme samotného Čubu, Pitharta, Jakeše, i dalších méně známých politiků či přímo zaměstnanců samotného JZD. Dokument slušně popisuje vzestup Slušovic, Čubův charakter i jeho metody řízení podniku (jeho připodobnění k Tomáši Baťovi není úplně zcestné..) i jeho dlouholetý zápas s politickou mocí. Škoda, že se dozvíme tak málo o popřevratovém období a vytunelování Slušovic. Sice v dokumentu několik zazní Havlovy okřídlené výroky o "temných slušovických nitkách.." a je naznačeno, že mu nějakým způsobem ležely v žaludku, ale co se stalo přesně se zjevně můžeme jen dohadovat. Jinak slušné. :) ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno