Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pražský Žižkov koncem třicátých let. Hubert Hrabě, zvaný Fešák, si v dobách nezaměstnanosti vydělává svým šarmem a chytrou hlavou. Šikovné obchůdky a podnikání provádí za hranicí zákona, ovšem tak, aby neuvízl v některé z rafinovaných pastí policejního inspektora Mourka. Ten si vzal do hlavy, že Huberta dostane za mříže. Fešákovi tak nezbývá nic jiného než se svého úhlavního nepřítele zbavit. Vymyslí proto skvělý „podraz"… Komedii s nostalgií starých dobrých časů natočil v roce 1984 režisér Ivo Novák podle námětu Pavla Hanuše. Příběh žižkovského frajera možná připomene Markovy a Sequensovy Hříšné lidi Města pražského či Vabank polského režiséra Machulského. Autorům se podařilo natočit zábavný film ze zajímavého prostředí s přitažlivými hrdiny. Mimořádně šťastné bylo obsazení titulní role Karlem Heřmánkem, který svého hrdinu obdařil nonšalancí žižkovského světáka. Také Petr Kostka výborně ztvárnil roli mazaného a zavilého policisty Mourka. Panoptikum starého Žižkova zalidňují další figurky – funebrák Eman v podání Pavla Zedníčka, majitel pokoutní zápasnické arény Pašek (J. Somr), hromotlucký povaleč Karel (P. Nový) a fízlové Skákal a Holendr, které hráli Otto Lackovič a Jan Teplý. Emanovu nastávající – vnadnou a energickou Madlenku – ztvárnila Laďka Kozderková, která zároveň nazpívala ústřední píseň Petra Hapky. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (181)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Na Fešákovi je nejzajímavější, jak dlouho se mi vyhýbal, ačkoliv jde o titul, který se více méně pravidelně objevuje v nabídce televizních stanic třikrát do roka. Režisér Novák použil vizuál a atmosféru ze Sequencových Hříšných lidí města pražského, jen je posunul do komediální polohy. Druhým zdrojem inspirace byla tvorba Karla Kachyni, který se často nostalgicky vracel do doby svého dětství. V porovnání s oběma slavnými zdroji je ale vidět, že výsledek poněkud pokulhává. Působí to spíš jako promenáda prvorepublikových figurek, někdy zajímavých, někdy spíš strejcovsky provinčních. Scénkám většinou schází lehkost a scénář je tak nějak nedotažený. Výsledek zachraňuje spolehlivý výkon osvědčených herců typu Heřmánka, Kostky a Somra. V porovnání s českou tvorbou posledních dvou dekád se ale přece jen přikláním k maličké čtvrté hvězdičce. Celkový dojem: 70 %. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„Práce je vážně ta poslední šanc jak sehnat škváru, tak proč ztrácet glanc?“ Takový miniaturní český Podraz, který může žižkovským grandům navýšit hrdost s ohledem na „pochcánky“ z okolních čtvrtí a ostatní diváky osloví (zdánlivě) bezstarostnou prvorepublikovou atmosférou, rozverným humorem a osobitou hantýrkou (rajda, revírní, hauptrefa, sejřit, no bylo by to na tenčí slovník). Karel Heřmánek v 84´ zaválel a ne nadarmo mi ten hek do okna směrem k šmírující sousedce připomněl Jeho nejtemnější temnost, jistého vládce pekel.. „Stopy bot zná dláždění jen zřídka, smejvá je déšť i čas. Z otisků bot frajerů však kouká navždycky žižkovskej vzkaz…“ ()

Reklama

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

Kdo mě zná nebo třeba jen sleduje tady na databázi, tak moc dobře ví, že komedie je žánr, jemuž se věnuju jen zřídka. A těmi výjimkami bývají zejména staré české komedie, na něž nedám dopustit už jen pro starou školu našich úžasných hereckých umělců, ke kterým by měli všichni současní bezmezně vzhlížet. Semtam ale bohužel nechtěně narazím na komedii s nepříliš poutavým tématem, a tak se stane, že je největším a mnohdy bohužel i jediným pozitivem jen další odškrtnutá klasika. ()

Danulinda 

všechny recenze uživatele

Když jsem se tak letmo podíval na hodnocení některých zdejších kolegů, kteří volili tři a méně body, musel jsem se nad tím pousmát, když si uvědomím, že toto je jedna z našich nejlepších komedií pojednávající o době před druhou světovou válkou, ale také jedna z nejlepších komedií celkově. Kromě výtečného scénáře, který do sebe přesně zapadal, není možné najít jediné hluché místo, jedinou minutu, kdy by se člověk nudil. Naopak, celý film mi utekl natolik, jako kdyby měl místo hodiny a půl daleko kratší stopáž. Co scéna, to hláška, a to, co předváděl pan Heřmánek, pan Kostka nebo pan Lipský, by jim mohly závidět a obdivovat je i ty největší hvězdy z Hollywoodu. ()

Ex_Machina 

všechny recenze uživatele

" Spadla klec fešáku ". No nespadla, pretože žižkovský podvodníček z obdobia prvej republiky v tom vedel chodiť. Kája Heřmánek musí byť každému filmovému fanúšikovi zapísaný v povedomí v dvoch nezabudnuteľných roliach. Ako lucifer v S čerty nejsou žerty a ako žižkovský grand Hrabě vo Fešákovi Hubertovi. Ale za zmienku tu stoja aj Kostka ako vytrvalý komisár Mourek a "schizofrenik" Lipský. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (8)

  • Zora Ulla Keslerová (Růža Nejedlová) bola v čase natáčania tejto snímky manželkou autora hudby k filmu Petra Hapku. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama