Reklama

Reklama

Jmenuji se Khan

  • Indie My Name Is Khan (více)
Trailer

Muslim a muž trpící Aspergerovým syndromem se zamiluje do indické emigrantky. Usadí se společně v San Franciscu a založí rodinu. Jenže po tragických událostech 11. září se rodina stává terčem anti-muslimského násilí. Rizvan Khan, muslim z Indie, se přestěhoval za bratrem do San Francisca a žije spolu s ním a jeho manželkou. Rizvan trpí Aspergerovým syndromem. Ve městě potkává Mandiru a zamiluje se do ní. Přes protesty rodiny se s ní ožení a společně si založí malý rodinný byznys. Žijí šťastně a spokojeně, ovšem pouze do té doby, než přijde 11. září a s ním teroristický útok na newyorská dvojčata – muslimové se z rázu stanou veřejnou hrozbou. Mandira je zděšená a svého manžela opouští. Rizvan je zmatený a nechápe, proč ho láska jeho života opustila. Ve snaze získat svou manželku zpět, se vydává na dojemnou a inspirující cestu napříč Amerikou. Toto je triumfální příběh o netradičním hrdinovi, jež se snaží překonat nesnadné překážky ve jménu lásky. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (239)

silentname 

všechny recenze uživatele

Počas sledovania som si myslel, že filmu dám rovných 5 hviezd, no keď sme sa dostali k poslednej polhodine, tak som to zmenil na 4. Prečo? Lebo tam prepuknú na povrch všetky americké klišé a musíme ukázať, aká je Amerika krajina, ktorá sa nechá inšpirovať a urobí všetko, ak to urobí jedna osoba. Vždy keď vidím vo filmoch takéto momenty, tak si len musím povedať, že je to proste tak neskutočne americké a pre mňa to zabíja film. Inak ale musím povedať, že postavy sú veľmi sympatické, ich emócie sú uveriteľné, myšlienka filmu (a najmä v dnešných časoch) je veľmi dobrá a aktuálna a dáva to človeku pocit, že všetko má nejaký zmysel. Nemali to len pokaziť poslednou polhodinou filmu. Inak si myslím, že by som tento film skutočne miloval. Aj ma dostal do sĺz, aj som sa zasmial, no najmä mi priniesol veľmi uveriteľné postavy, na ktoré tak skoro nezabudnem. ()

kareen 

všechny recenze uživatele

Přiznávám, že z této filmové výzvy jsem měla vzhledem k tématu největší obavy, ale nakonec to bylo docela fajn. Jasně, příběh o chytrém a milujícím autistovi je naivní a černobílý až běda, ale takové věci se u pohádek neřeší. Protože Khan je pohádka. Pohádka o tom, že na světě jsou jen dva druhy lidí, zlí a ti hodní, co konají dobré skutky, a že nezáleží na původu ani náboženství. Pohádka, plná smutku i optimismu, smíchu i dojetí, zkrátka přesně tak, jak to umí jen Indové. Výborné to bylo, když se Khan svým svérázným způsobem sbližoval s Mandirou, to jsem se přistihla, že se permanentně usmívám, protože mě tahle netradiční lovestory opravdu bavila. Jenom škoda, že čím víc se to přibližovalo závěru, tím také přibývalo patosu, ale takového spíš americky patriotického, což celému snímku v mých očích uškodilo. Zato herecký výkon hlavního představitele, ten byl na pět hvězd. Filmová výzva 2016 ()

Reklama

Kimon 

všechny recenze uživatele

Filmové vyprávění o tom, jak po 11. září 2001 jistá část amerického národa šmahem odsoudila paušálně všechny muslimy a také i o tom, že není každý muslim terorista. Poněkud delší stopáž může potenciálního diváka odrazovat, děj je však trvale poutavý a čas uběhne jako voda. UPOZORNĚNÍ: nevhodné pro cynické rasisty!! :-) ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to perfektná mierne romanticky ladená dobrodružná dráma. Má výborný príbeh o mužovi, muslimovi so zvláštnym syndrómom, ktorý po smrti svojej matky prichádza do Ameriky, aby tu žil so svojim úspešným bratom a jeho ženou, pričom vďaka nemu získa aj prácu obchodníka s kozmetickými prípravkami. Čoskoro sa zoznamuje s očarujúcou kaderníčkou, do ktorej sa hneď zamiluje a ona jeho city opätuje, takže žijú úplne ideálnym životom, ale všetko sa pokazí, keď po jedenástom septembri začnú v Amerike nenávidieť všetko arabské, čo sa ich dotkne aj priamo a prakticky im to zničí život. Ale muž sa nikdy nevzdá a urobí všetko preto, aby bolo zase približne všetko tak, ako predtým. Spracovanie je ale skutočne skvelé, ešte spočiatku to pôsobí tak pomerne nevinne bez väčšieho potenciálu byť niečím viac, než lepšou žánrovkou, ale s tým som nemal problém, hlavný hrdina je skvelo podaný po všetkých stránkach, takže ma neustále bavil, jeho vzťah ku kaderníčke mi síce prišiel trochu nedôveryhodný, ale nad to sa dá ľahko povzniesť a tak sa mi to aj v tejto fáze skutočne páčilo. Lenže potom sa to už začne meniť, pribudne pár nových dôležitých prvkov a film úplne zmení žáner, čo ale rozhodne nie je zápor, práve naopak, toto mi sadlo ešte viac. A aby toho nebolo málo, nezostane to ani pri tomto a tak celá posledná štvrtina síce nepôsobí práve najdôveryhodnejšie a plno scén je rozhodne dosť samoúčelných, ale s tým nemám v tomto prípade ani najmenší problém, toto si ma už úplne získalo, tu jedna nezabudnuteľná sekvencia strieda druhú a pociťoval som z toho len nadšenie. Jedine ma trochu mrzí, že to často pôsobí až moc americky, takže by som ocenil trochu viac indickej osobitosti, ale našťastie mi to výborne sadlo aj v tomto prevedení. Takže skvelo zvládnuté sú aj jednotlivé žánre, komédia ponúkne viacero dobrých vtipných scén, romantika aj napriek nedôveryhodnosti pôsobí príjemne a postavám som to prial, ale najviac si ma aj tak získala dráma. síce sa miestami snaží až moc pôsobiť na city, ale vyšlo jej to a miestami to na mňa dosť zapôsobilo. A chválim aj hudobnú stránku, síce tu chýbajú tradičné tanečné vystúpenia, ale aj tak sa mi všetky tie sprievodné piesne páčili a svoje scény príjemne osviežili. Herecké obsadenie je výborné, Shahrukh Khan to zvládol perfektne a môže bez problémov konkurovať aj tým najznámejším postávam svojho typu, veľmi sympatická postava kaderníčky a mnoho skvelých vedľajších postáv, tu mi jednoducho sadli úplne všetci. A čo sa týka réžie a technickej stránky, tu skutočne môžem vytknúť iba ten prílišný americký štýl, ale inak vizuálna stránka je veľmi dobrá a emócie fungujú bez problémov, takže v rámci žánru si nemôžem sťažovať. Už od začiatku mi bolo jasné, že ma to bude baviť, ale že ma to až tak nadchne som už teda nečakal. A hlavne kvôli tej poslednej fáze o plnom hodnotení ani trochu nepochybujem, jeden z najlepších filmov, aké som videl za veľmi dlhú dobu. 87% ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Od páté hvězdy mne odradil až přesladký pohádkový závěr. Nicméně se jedná o zajímavé a poutavé přemýšlení o deformaci chování a jednání všech Američanů po 11. září. Muslimové, křesťané, bílí nebo barevní, nikdo už není normální, nebo aspoň podobný tomu, jaký byl předtím. Mimořádně mě zaujal výkon Shahrukha Khana a rovněž krásná Kajol hrála jako z partesu. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (20)

  • Jmenuji se Khan v Indii sice po skvělém otvíracím víkendu (naplánovaném na hinduistický svátek Šívarátrí) zaznamenal prudký propad, ale zato měl mimořádný úspěch v zahraničí. Ve Velké Británii se snímek stal do té doby nejvýdělečnějším indickým filmem. Stejný statut si získal i na Blízkém východě a v Pákistánu, kde překonal nejen o něco starší indické filmy Láska z nebes (2008) či 3 Idiots (2009), ale také úspěšný Avatar (2009). Velmi dobře si vedl i v USA, ale tam se mu z pozice nejvýdělečnějšího bollywoodského filmu nepovedlo sesadit zmíněný titul 3 Idiots (2009). (DanyGlover)
  • Sameer ve filmu před 11. září 2001 hraje Sony Playstation Portable, ale Sony vydalo PSP v Japonsku 12. prosince 2004 a v USA dokonce až 24. března 2005. (MJackie)
  • Jelikož zahraniční úspěch filmu přesahoval možnosti indické diaspory, rozhodli se jej tvůrci do západních zemí uvést znovu, tentokrát v přestříhané verzi, která má být západnímu publiku bližší. Americký střihač nakonec film zkrátil o 35 minut, přičemž ve filmu ponechal všechny písně, zato úplně vypustil často kritizovanou sekvenci s hurikánem. Ta byla technicky nejnáročnější částí filmu, ale sám režisér Karan Johar časem přiznal, že ve vyprávění příliš nefungovala. (pornogrind)

Reklama

Reklama