Reklama

Reklama

Hercule Poirot - Season 11 (2008) (série)


Schůzka se smrtí (S11E04)

(epizoda)
  • Velká Británie Appointment with Death (více)

Obsahy(1)

Lady Boyntonovou by s chutí zavraždil snad každý. Personálem počínaje a rodinnými příslušníky konče. Zlá, panovačná, do morku kostí nepříjemná žena pila léta krev každému ze svého okolí. Možná že si nezasloužila umřít zrovna tímhle ošklivým způsobem, ale její smrti určitě nikdo litovat nebude. I přesto je ovšem zapotřebí vraha odhalit. Ať už se vraždí v Londýně nebo v syrské poušti.Tak už to prostě na světě chodí a Poirot by byl jistě poslední, kdo by proti tomu něco namítal. Že to ale tentokrát bude tak složitý, hluboko do minulosti zasahující případ, to si na jeho začátku ani nejgeniálnější detektiv světa představit nedokáže. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (95)

Bozvav 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Na můj vkus poněkud překombinované, místy až fantasticky šílené a dost morbidní. David Suchet vynikající, ostatní také skvělý, ale jako celek dost přitažené za vlasy. Možná kdyby se tvůrci drželi více předlohy, pak by to bylo lepší. za mne jeden z nejslabších dílů, byť řemeslně velmi dobře udělán, krásná dobová atmosféra, hudba a jiné. Dávám dvě * za tu řemeslnost, jednu za příběh. ()

VenDulin85 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jsou zde velké rozpory oproti knižní předloze: způsob provedení vraždy, pohnutky, postavy, místo činu (v knize to je skalní město Petra). To vše se ale dá odpustit, protože filmařům se podařilo vykouzlit atmosféru starého světa a i zdůvodnit název detektivky. Kdy, kde a kdo potká svou smrt, je jasné, jako obvykle je obětí protivná panovačná osoba bez špetky citu. Takže zbývá jen rozluštit, kdo je vrah, a s tím si Poirot poradí, i když si jako obvykle vezme na paškál všechny zúčastněné a pohrabe se v jejich nitru. Ohromně se mi zde líbila Christina Cole v roli doktorky Kingové, která „ví, co chce“. ()

Reklama

otík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Poirot se tentokrát vydává do syrské pouště, kde jeden archeolog neustálé pátrá po lebce Jana Křtitele. Přijíždí za ním celá jeho široká rodina včetně všemi nenáviděné jeho manželky. A protože je Poirot poblíž, je jasné, že tu někdo přijde o život. Tentokrát dokonce nejen jedna osoba. Hodně složitý děj na konci graduje geniálním vyřešením, ale také netradičním ne zrovna úplným happyendem. Jde o zcela klasický příběh geniálně nafoukaného detektiva v geniálním provedení Davida "Piorot" Sucheta. Zajímavostí je také účast několika slušně známých herců (třeba John Hannah, který se po Mumiích opět vydal do pouště). Hudba: Stephen McKeon ()

PhillM. 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ach, Sýrie. Stará dobrá Sýrie! (No dobře, zde tedy Maroko, ale tím si to nebudeme kazit.) Exkluzivní exteriéry a vynikající obsazení (Curry a Gatiss) dělají z tohoto dílu nadtelevizní laskominu. Leč co naplat, příběh je provařený, směřuje k nepřekvapivému rozuzlení ve večerním pouštním stanu, kde si divák zase jednou připadá jako na konci konverzační komedie Oscara Wilda (kdo je čí teta, strýc, dcera, švagr a děda). ()

HiddenDragon 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

S11E04. Vsechno se toci kolem potomku sverazne a dosti zle lady Boyntonove, ktera se jede spolu s nekolika dalsimi cestovateli (vcetne Poirota) podivat na nove vykopavky sveho manzela, ktery v Syrii hleda hlavu Jana Krtitele. Po delsi dobe je to tedy opet dil z ciziny, coz je u Poirota vzdy osvezujici a mam tyhle exoticke pasaze rad. Krasne arabske stavby a ornamenty, poust, vykopavky... I kdyz je to pry tocene v Maroku, atmosferu (i hudbu) to ma na TV film velmi povedenou. Starobyle arabske podobenstvi o smrti, ktere lod Boynton cte ze zdi vykopavek, tak trochu odrazi vrazdu, ktera jde s Poirotovou pritomnosti ruku v ruce, a i kdyz bylo jeji provedeni dost riskantni a zbytecne komplikovane, ma to svou uchylnou krasu, takze nakonec remcat nebudu :) Opet je tu spousta zavadejicich situaci, ktere divaka zamerne matou, ale vse bylo nakonec vysvetleno a davalo smysl. Dokonce i vkusne zaclenili krestanske prvky, coz se sem hodi, vzhledem k cili vykopavek. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (4)

  • V knižní předloze se značná část děje odehrává na území nabatejského skalního města Petry, ležícího na území Jordánska. Pro svou jedinečnost byla Petra v roce 1985 zapsána na seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Tyto záběry se filmaři rozhodli natočit nikoliv přímo v Jordánsku, ale v Maroku. Tam se filmový štáb vypravil v květnu 2008. (Agatha)

Reklama

Reklama