Reklama

Reklama

Drama založené na skutečných událostech vypráví příběh horolezců usilujících o zdolání severní stěny Eigeru ve švýcarských Alpách. V roce 1936 vyzvala nacistická propaganda ty nejlepší německé a rakouské alpinisty, aby překonali všechny dosud neúspěšné pokusy a pokořili proslulý masiv náročnou severní cestou. Přestože se zprvu zdráhají, pouští se do dobrodružné výpravy i dva němečtí horolezci. (Filmbox)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (205)

Dont 

všechny recenze uživatele

Po Pádu do ticha další fantastický film o horolezcích, na kterém bych kromě dramatického výstupu na Eiger vyzdvihl ze všeho nejvíce dokonalou retro atmosféru předválečné Evropy a obsazení Johanny Wokalek do role Luisy. Její postava je sice stejně jako její novinářský kolega klasicky podle šablony, ale Johanna to v sobě prostě má a nedovedu si představit vhodnější obsazení (mimochodem trefně tu uživatel PhillM. vystihl, jak během filmu rozkvete). Velmi přirozeně hrál i Benno Fürmann. ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Klasické horolezecké drama, tentokrát okořeněné o punc skutečné události a zasazení do meziválečného Německa / Švýcarska. Pro začátek zmíním fakt, že na mě Nordwand nezapůsobil tak, jako třeba Pád do ticha, nicméně po poslední půlhodině stopáže jsem nevěřícně zíral na obrazovku a oči z ní spustil až po posledním řádku titulků. Úvod je snad u všech horolezeckých filmů stejný (až snad na Cliffhanger) - seznámení se s postavami, čekání před výstupem, začátek výstupu, první menší trable (kterým se nepřikládá velká důležitost), bezstarostné pokračování výstupu, velké trable (ukazující, že menší trable nebyly zase tak malé), vyvrcholení a šťastný nebo nešťastný konec (většinou zakončen doslovem). Nordwand není výjimkou, a tak mu náleží čtyři hvězdy. ()

Reklama

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

No to mě poser.. Palčáky, svetřík, lano přes rameno, v baťůžku cigára a podomácku ukované skoby a hurá na vražednou stěnu.. Aha, ještě se musíme dostat pod ní.. vlak je drahý.. hm, tak těch 700km došlapem na kole (na kole! né na teplé favoritce s 20.převody)...Kucí jsou tvrdí jak hřebíky do rakve ale "když se sere, tak se sere" a na Eigeru to tenkrát platilo dvojnásob..... Inspirativní a zoufalé. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Tahle story sice neohromí, vlastně to není ani nijak výjimečné dílo, ale pořád lepší než mnohý vychvalovaný hollywoodský kasovní trhák s podobnou tématikou. V kulise skalních štítů se lze pokochat pěknými momenty, nad kterými zaplesá srdce snad každého horolezce. Připočtu-li, že to má realistický základ, tak je to další zajímavý počin německého filmu. ()

Jacob23 

všechny recenze uživatele

Paradni horolezecky film natocen vpravde autenticky..Kdyz clovek uvazi ze dneska lidi jezdi v gore-texu v tramvaji tim vetsi obdiv musi dat temhle ,prukopnikum,Dlouho mi nebyla takova kosa v lete.Vyprava je dle me supr(doted uvazuju jak se to podarilo asi za levny peniz takhle skvele natocit)Hodne mi to pripomina http://www.csfd.cz/film/197197-horska-hlidka-kekexili/ kdy usili a nadseni pro vec prekona silu cloveka ()

Galerie (31)

Zajímavosti (12)

  • První český výstup v roce 1961 - Radovan Kuchař a Zdeno Zibrín. (homerr)
  • Jakmile Luise Fellnerová (Johanna Wokalek) a její šéf, pan Arau (Ulrich Tukur), dorazí na Eiger, místní průvodci stojí před hotelem propagující své služby pro turisty. Jeden z průvodců si všimne páru horolezců v davu. "Podívej se, kdo přijde," říká, "Bartolo Sandri a Mario Menti." Kolega průvodce mumlá: "Další párek bláznů. Přijedou ve vlaku a odjedou v rakvi." Tito dva italští horolezci také zemřeli na severní stěně 21. června 1938. (Rozige)
  • Andreas Hinterstoisser a po něm jeho druhové sice překonali kyvadlovým traverzem hladký traverz (dodnes nese jeho jméno), ale udělali zásadní chybu. Zavřeli si cestu k ústupu tím, že lano za sebou vytáhli. Edi Rainer zmrznul, Willi Angerer se uškrtil visíc v laně, Andreas Hinterstoisser se při pokusu o sestup bez navázání na lano zřítil a Toni Kurz zemřel vyčerpáním při slaňování pár metrů od zachránců, kteří se k němu snažili dostat ze štoly jungfrauské železnice. (Beastmaster4)

Reklama

Reklama