Reklama

Reklama

Drama založené na skutečných událostech vypráví příběh horolezců usilujících o zdolání severní stěny Eigeru ve švýcarských Alpách. V roce 1936 vyzvala nacistická propaganda ty nejlepší německé a rakouské alpinisty, aby překonali všechny dosud neúspěšné pokusy a pokořili proslulý masiv náročnou severní cestou. Přestože se zprvu zdráhají, pouští se do dobrodružné výpravy i dva němečtí horolezci. (Filmbox)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (205)

genetique 

všechny recenze uživatele

Táto horolezecká dráma preliezla nejeden žánrový skvost, a to bez využitia samoúčelných CGI efektov, či bez hollywoodskeho rozpočtu. V európskej produkcii, s poctivými hercami, v drsných podmienkach vznikol zaujímavý filmík s jednoduchým príbehom, s veľkými kontrastami, film o hrdinských činoch bez hrdinov, ktorí by predvádzali nejaké nadľudské výkony za sprievodu burcujúceho soundtracku. Len film o prekračovaní ľudských limitov, hrôzach a nástrahách chladných Alpských štítov, v konfornácii so smrťou frustrujúce a nervydrásajúce. 80%. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

O nevydarenom výstupe na horu Eiger v Švajčiarských Alpách rozpráva tento naozaj vydarený nemecký film. Rovnako mi sedí obdobie, v ktorom sa odohráva, teda tesne pred začiatkom 2.sv.vojny. Atmosféra filmu je dokonalá a najlepšie to režisér dokazuje krutou zmenou počasia takmer v každej scéne. Kto bol v horách vie, že počasie je tam naozaj nevyspytateľné a nemusíte ísť ani do Álp, či Himalájí, postačí návšteva Vysokých Tatier. Horolezecké scény sú výborné a napínavo natočené a pozornosť sa venuje každému detailu. Tak dĺžke lana ako každej pribitej skobe, ktoré sú v širšom vnímaní diváka nepodstatné, ale závisí na nich život. Vždy ma poteší film, ktorý ukáže chlapov v nemeckých uniformách ako ľudské bytosti a nie automaticky ako nacistické svine. Nemci každý rok dokážu urobiť minimálne jeden naozaj výborný film, takže len tak ďalej. A vážne dobre som sa pobavil pri odpovedi na pozdrav Heil Hitler... "Nazdar!" 80% ()

Reklama

Fr 

všechny recenze uživatele

Německo 1936. Poslední překážka Alp – vrchol EIGER musí být v zájmu Říše pokořen. HOŘE ZDAR!…. Říkají vám něco jména horolezců - Andreas Hinterstoisser a Toni Kurz? Aha, ani já o nich nic nevěděl. Ovšem pokud víte, stačí vám vidět poslední třetinu. Onen čas před výstupem je naplněn seznamováním a předváděním pomalého nástupu fašismu. Pro tyto mládence však byly vápencové skály to jediné, co stálo za dobytí. Zajímavým nápadem je předvést výstup jako SOUBOJ GLADIÁTORŮ. U příběhů, které psal sám život se nemůže říct, že scénárista je idiot. Ale dá se tak učinit o některých zúčastněných. Ale takovej je život. To, co jsem od filmu očekával přichází až když se jde na ,,věc“. Souboj s horou nenechá nikoho v klidu. Bohužel ta výborná pasáž, kdy extrémní podmínky zvyšují nápor na lidskou psychiku a o slovo se hlásí fantastická touha přežít, není moc dlouhá. A to ostatní je takový ,,umělý“. Sice dramatický, ale chybí tomu ,,šťáva“. PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ** NAPĚTÍ *** P.S: film spíš pro ty, jenž považují horolezce za odvážlivce a statečné hrdiny, než za blázny, kteří si za své problémy můžou sami. ()

manonfire 

všechny recenze uživatele

Drtivá většina filmů se Vás snaží dojmout, ale Nordwand to v závěru prostě udělá a nebude se Vás příliš ptát. Ve chvíli, kdy Luise vylezla v noci ven se svítilnou, aby nebyl Toni "na skále" sám, a v dalších momentech, kdy umíral pár metrů od záchranářů, jsem byl fakt dojatej. Sorráč, ale fakt byl. Tenhle nemilosrdnej příběh totiž vymýšlela skála, nikoliv člověk. Z pohledu reálné předlohy bohužel, z pohledu filmařského bohudík. Nejdojemnější žánrovka. 90% ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Filmy z prostředí hor a horolezců jsou velmi lákavé a když se zakládají na skutečných událostech, tak ještě k tomu hodně působivé. Nordwand je snímek, který má vynikající atmosféru doby 30. let, dobrou hudbu a díky dobrému zpracování a ke konci i napínavému a silnému příběhu se jedná o film, kterému nemám problém dát 5*. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (12)

  • Andreas Hinterstoisser a po něm jeho druhové sice překonali kyvadlovým traverzem hladký traverz (dodnes nese jeho jméno), ale udělali zásadní chybu. Zavřeli si cestu k ústupu tím, že lano za sebou vytáhli. Edi Rainer zmrznul, Willi Angerer se uškrtil visíc v laně, Andreas Hinterstoisser se při pokusu o sestup bez navázání na lano zřítil a Toni Kurz zemřel vyčerpáním při slaňování pár metrů od zachránců, kteří se k němu snažili dostat ze štoly jungfrauské železnice. (Beastmaster4)
  • "Já už nemůžu," je slavná a smutná poslední věta, kterou zachránci slyšeli. Poté se Toni Kurz zvrátil ve visícím laně a zemřel. (Beastmaster4)
  • První český výstup v roce 1961 - Radovan Kuchař a Zdeno Zibrín. (homerr)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno