Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mezi komediální nadsázkou a vážným kritickým pohledem na morální upjatost se vyznačuje slovenský snímek Zmluva s diablom. Vypráví totiž o nesnázích, v nichž se ocitla pětice dívek podezřelých, že se slavnostně zavázaly ztratit panenství ještě před maturitou. Pohoršeno je nejen vedení střední školy, zjevně považující takové chování za neslučitelné se socialistickou morálkou. Nikoho nezajímá, jak je to s "prohřeškem" doopravdy - a osočená děvčata se navzdory všem rozhodnou, že se budou chovat opravdu vyzývavě. Snímek tak dokládá choutky bývalého režimu sledovat i nejintimnější stránky lidského života. (CS Film)

(více)

Recenze (69)

angel74 

všechny recenze uživatele

Velmi vydařená tragikomedie z druhé poloviny šedesátých let, která je možná kapku poplatná době svého vzniku, ale já se skvěle bavila i dnes. Herecké výstupy Jaromíra Hanzlíka byly srovnatelné s tím, co předváděl Vladimír Pucholt třeba v Krejčíkově filmu Svatba jako řemen, a fakt hodně jsem se při nich nasmála. Z těch pěti pannen nejvíc zaválela Ivana Karbanová. Její dobrodrůžo s rovněž výborným Vláďou Menšíkem nemělo chybu. Za zmínku jistě stojí také oplzle podmanivý výkon Mariána Labudy. Děj sice mohl být trochu dotaženější, nicméně celkový dojem mi to nepokazilo. (80%) ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Pokud by měl vzniknout filmový slovník naší báječné národní kinematografie, za slovem příšerný by mělo být pouhé, ale o to výmluvnější, rovnítko s tímto paskvilem. Na celé téhle šedesátkové kravině je zřejmě nejtypičtější další osud Zachara v rukách Carla Pontiho a zpětné zhodnocení jeho práce v krizových letech jako režiséra pornografie. Zatímco v ČSR režíroval jen partičku pubošek v rozpuku, pro distribuci na západě se už mohl podepsat pod peprnějšími záležitostmi. Ostatně téma panenství klepajícího na mozek je tak či onak až příliš nosné pro ty naše rádoby umělecké filmy této nevšedně pyšné dekády, až je to trapné. Sic je Zmluva s diablom zajímavým filmem z hlediska poměru české a slovenské složky, partička "nových objevů" vzešlých z náročného castingu, je k uzoufání. Turbová, Kocúriková, Rašlová a nevšedně nemožná Karbanová, to je zkrátka příliš. ()

Reklama

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Zmluva s diablom je jeden z najlepších filmov o dospievaní aké som mal možnosť na poli slovenského filmu vidieť. ani nie tak svojou sociálno - výchovnou hodnotou, ale ľahkosťou akou sú tieto fakty posúvané k divákovi, čo má za následok, že film nenudí, zaujímavo sa na neho pozerá a je plný svetlých, komických momentov, ktoré vás donútia sa s chuti zasmiať, ale rovnako aj momentov, ktoré sú nezabudnuteľné silné - striptíz a samozrejme všetky scény z Menšíkom. Síce ma troška mrzí, že rodičovská fáza príbehu nebola viacej pestrejšia, pretože rozhodne prvá polovica sa môže pochváliť skvelým komickým načasovaním, ktorému kraľuje František Dibarbora. pre mňa jeden z nezabudnuteľných skvostov slovenskej kinematografie. " bohatý páni prehrali v kartách peniaze ťažko pracujúceho ľudu" " a čo mali robiť keď im nešla karta?" ()

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

So starými (česko)slovenskými filmami zatiaľ len tie najlepšie zážitky – Uherove x Szomolányiho Slnko v sieti ma bezprecedentne odpálilo na inú galaxiu, Organ detto. Tu som sa mal na pozore, nakoľko moje zhliadnutie nevychádzalo z akejkoľvek s filmárčinou súvisiacej pohnútky, skôr nadržansko-chlapčenskej zvedavosti. Snímka bola miestnymi označovaná za československé Prcičky, spomínaný bol aj striptíz. Vravím si, reku dvakrát ma presviedčať nemusíš... Realita nezodpovedajúca, nie však sklamaniahodná. Skupina stredoškoláčok podpíše zmluvu s diablom, v ktorej sa zaviažu zbaviť sa panenstva pred maturitou. Lepšie žarty obmieňajú tie pochybné a rovnako tak môžeme opísať aj scény a scenár samotný, striedajúci pasáže kvalitnejšie s tými, v ktorých sa ukazuje, ako film naozaj zostarol. Moju dušu počas stopáže zachraňovalo len isté pôvabné kvarteto, na ktoré som sa pomerne často díval očami pochybnosti a skepsy, neveriac, že takto reálne vyzerali dievčatá v šesťdesiatkovej ČSSR. Na druhej strane ale, čo ja o tom viem, všakže? Po 80 minútach prichádza striptíz. Rýchlo začal, rýchlo skončil. A za ním aj film. Film, ktorý som si síce neužil, kvôli Kocúrikovej sa ale k nemu budem znovu vracať. --- #1 Zachar je čistý footfetišista, nech mi nikto nerozpráva opak x) --- #2 Tú taliansku predĺženú & kolorizovanú verziu Carla Pontiho si zoženiem za každú cenu. Ak v nej bude viac Zuzankiných scén, aj do Talianska po ňu kľudne pôjdem :D ()

Master19 

všechny recenze uživatele

Nestačím se divit, jaké poklady přede mnou ještě zlatá šedesátá skrývají. Vynikající herecká sestava a nečekaná zápletka, kterou jako by si patentovaly až teenagerské komedie o třicet let a 9000 km jinde. Nenásilné proplétání dějů a scén končí ani nezamotané ani nerozmotané, jak je již ve filmech z té doby obvyklé. Tady to ovšem není úplně to pravé, má-li to být aspoň z části komedie, čekal bych nějakou zásadnější pointu. Nevadí, přesto je to velmi zaznamenáníhodný film. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (11)

  • Nakrúcané i v historickom centre Žiliny (SR). (funesfilm)
  • Film kúpili aj do talianskej distribučnej siete Carla Pontiho (pod názvom La scuola delle vergini) a do čiernobieleho filmu boli pre nich dokrútené farebné erotické scény. (Raccoon.city)
  • Dušan Kodaj, ktorý mal snímok pôvodne točiť, už mal preň aj názov Maturantky. Podľa režiséra Jozefa Zachara vychádza príbeh zo skutočnej udalosti, avšak v tom čase nebolo možné o tom natočiť dokument: "Žiadne dievča by (Kodaj) pred kameru nedostal." (Raccoon.city)

Reklama

Reklama