Reklama

Reklama

Sesterské lodě Titaniku

(TV film)
  • Velká Británie Curse of the Titanic Sisters
Velká Británie, 2002, 47 min

Režie:

James Barker

Obsahy(1)

Osudy plavidel typově shodných s nejznámější lodí světa byly neméně dramatické.

Titanic, Olympic a Britannic, velkokapacitní lodě spoečnosti White Star se zapsaly nesmazatelně do historie námořní dopravy. A to spíše svými technickými parametry a pohnutou historií než faktickými výkony.

Titanic se stal synonymem nadnesených ambicí a omezenosti lidských možností. Méně známý osud jeho sesterské lodě Britannicu byl neméně zajímavý. Větší (48.158 t) a teoreticky bezpečnější paroloď byla dokončena v roce 1914. V souvislosti s vypuknutím 1. světové války byl luxusní parník přeměněn na nemocniční loď. Její teprve šestá plavba ve službách Královského námořnictva skončila tragicky. 21. listopadu 1916 se Britannic potopil v Egejském moři u ostrova Kea. Z 1134 osob na palubě jich 30 zahynulo. O příčinách ztroskotání se dodnes spekuluje. Torpédo německé ponorky, námořní mina nebo dokonce sabotáž? Potápěčská výprava Carla Spencera se pokusila tuto záhadu objasnit. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (10)

genetique 

všechny recenze uživatele

Vlastne celá hodnota tohto dokumentu je svojimi zaujímavými faktami vypovedaná už v obsahu textu distribútora a pár napísaných komentároch, takže samotný dokument už ani nemá prakticky čím zaujať, čo je obrovská škoda. Takže odporúčam text pred pozeraním nečítať. Dokument je najviac zameraný na osud menej slávnej sestry Titanicu - Britannic. Čo celkom chápem, osud Titanicu pozná snáď každý. Olympic však dostal ešte menej priestoru a to sa mi nepáčilo. Vkusné boli dobové fotky a dokonca videá a skvelé rekonštrukcie nehôd a tragédií. Takže ďalšie zaujímavé doplnenie informácií. 70%. ()

LionelHuts 

všechny recenze uživatele

Spíše průměrný dokument, který se věnuje hlavně Britanicu a snaží se odpovědět, jak vlastně k jeho potopení došlo. Tato část byla zajímavá a pro mě trochu nová, jinak dokument spíše shrnuje všeobecně známá fakta. Více se mi líbil podobný dokument s názvem Tragédie parníku Andrea Doria, což byl italský linkový parník, který šel ke dnu v roce 1956. Mohlo by se točit více takovýchto snímků o méně znýmých katastrofách a né že by nebylo z čeho čerpat (Carpathia, Lusitania,Wilhelm Gustloff,Cap Arcona) ()

Reklama

Guran 

všechny recenze uživatele

Výbroný dokument, zabývající se nejen Titanicem, ale i jeho sestrami, Olympicem a Britanicem. Dvě lodě z těchto tří se potopili, hlavně vinou společnosti White Star Line, které se vybodli na bezpečnost a právě oni by za to hlavně měli pykat. Co mě na dokumentu trošku zarazilo bylo to, že se hlavně řešila zkáza Britanicu a Titanic s Olympicem šli stranou. Dokument bych já udělal tak, že se budu zabývat každou lodí od podrobna. Od srážky Olympicu s Hawkem, zkázu Titanicu a potom potopení Britanicu. Dokument by byl delší a mnohem lepší, ale já nejsem filmaři. ()

sator 

všechny recenze uživatele

V poho... Můj závěr je, velká loď velký průser, řekl bych že je v tom určitá analogie se státy... V dokumentu letmo zmiňuji Violet Jessopovou (2. října 1887 - 5. května 1971) .To co ji za život potkalo je zřejmě statisticky mimo jakoukoli pravděpodobnost. Irská argentinská námořní letuška a zdravotní sestra, přežila katastrofální potopení Titanicu v roce 1912 a sesterské lodí Britannic v roce 1916. Kromě toho byla na palubě  Olympic, nejstarší ze tří sesterských lodí, když se v roce 1911, když se srazil s britskou válečnou lodí Hawke . ()

borsalino 

všechny recenze uživatele

Docela zajímavý dokument, který sice nepřináší nic objevného, spíše v souvislostech představuje tehdejší dobu (výrazná migrace Evropanů do Ameriky), soupeření obou významných loďařských společností. Zatímco jedna společnost stavěla své argumenty na rychlosti přepravy a lodě stavěla konstrukčně novější, rychlejší a s trochu menší kapacitou, White Star stavěl naopak stále větší lodě s argumentem, že čím větší loď, tím menší pravděpodobnost potopení. Opak byl pravdou. Lodě Olympic, Titanic a Britanic byly již v době své výroby technologicky zastaralejší, poslední Britanic měl určitá technická vylepšení (přepážky až k horní palubě, zdvojený plášť kolem strojoven). Když Britanic najel v první světové válce na minu, potopil se již za padesát minut, oproti Titanicu, který se potopil za dvě a půl hodny. Výzkumný tým se potopil k vraku Britanicu a zjistil, že přepážky nebyly uzavřeny, navíc byla otevřená okýnka. Kombinace egoistických šéfů White Star, konstrukční zastaralost lodí a jejich velmi špatná ovladatelnost a nedodržování bezpečnostních pokynů zaměstnanci těchto lodí, to vše podepsalo ortel všem těmto lodím. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (1)

  • V dokumentu letmo zmiňuji Violet Jessop (2. října 1887 – 5. května 1971).To, co ji za život potkalo, je zřejmě statisticky mimo jakoukoliv pravděpodobnost. Irská argentinská námořní letuška a zdravotní sestra přežila katastrofální potopení Titanicu v roce 1912 a sesterské lodí Britannic v roce 1916. Kromě toho byla na palubě Olympic, nejstarší ze tří sesterských lodí, když se v roce 1911, srazil s britskou válečnou lodí Hawke. (sator)

Reklama

Reklama