Reklama

Reklama

Leningrad

  • Rusko Leningrad (více)

Píše se rok 1941 a 2. světová válka stále zuří. Nacistům se podařilo ovládnout přes polovinu Evropy a část Ruska. Postupovali rychlo, dokud se ovšem nedostali k Leningradu. Hitler v roce 1941 nedokázal Leningrad obsadit ani po tříměsíční ofenzívě, a pochopil, že město nemůže dobýt silou. Rozhodl se tedy město obklíčit a nechat tři miliony lidí k smrti vyhladovět. Uprostřed tohoto strašlivého obležení se ocitá i mladá anglická novinářka Kate Davisová, která se ve zbídačelém a hladovějícím městě snaží přežít. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (103)

Heavyman 

všechny recenze uživatele

Celý jsem to prožral. Připomínalo mi to dobu když jsem skončil školu a neměl práci. Vypli mi plyn a proud, venku mrazy jak v Rusku a byly dny,kdy ani ten kus skývy nebyl...po třech dnech třeba jedny čínský nudle a psí granule...křeče v břiše a bolest hlavy a strašná únava...pod okny brebentily německý turisti, jen mne nebombardovali a psalo se 21.století v ČR. ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Obliehanie Leningradu je tak významnou súčasťou histórie druhej svetovej vojny, že si táto udalosť zaslúži dobrý film. O utrpení Rusov v druhej svetovej vojne nebolo natočených dosť dobrých filmov. Všetci poznáme film  „Nepriateľ pred bránami“, čo je akčný vojnový thriller, ktorý sa zaoberá hrdinskými vojakmi, ale nie utrpením ľudí. Ukázalo sa, že ide o príklad filmu, ktorý mohol s hollywoodskym nádychom byť výborný. Ale tento film má slabý scenár a nie veľmi dobre vykreslené postavy. 4/10 ()

Reklama

vander19 

všechny recenze uživatele

Leningrad nesmie padnúť za žiadnu cenu... Tak to nariadil Stalin, ale súdruh Stalin sa asi moc nepresvedčil ako pomôže tým čo ho bránia. Zo začiatku filmu som mal pocit, že ide o ďalší vojnový film, ktorých bolo o tomto meste vytvorených niekoľko. Avšak po čase sa z vojnového a zákopového prostredia ocitáme medzi obyvateľmi (civilmi) Leningradu. Máme tu rôzne typy osobností. Hlavnú hereckú hviezdu miestneho divadla, divadeľných pracovníkov, deti a aj novinárov. Medzi nich patrí aj Kate a práve ona je nosnou konštrukciou tohto príbehu. Príbehu o odvahe ľudí, ktorí sa proste rozhodli prežiť a neodovzdať sa do rúk osudu. Koniec mi prišiel Hollywoodsky veľmi sladký (aspoň tak to vypadá, Byrne príde čakať svoju drahú, tá ho zbadá v dave, oči sa im stretnú a podobné USA sračky), ale naštastie to tak nie je. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Ruský film, v němž si zahráli v menších rolích i Gabriel Byrne a Armin Mueller-Stahl, se vrací k tragické okupaci Leningradu koncem 2. světové války.   Blokáda Leningradu trvala nějakých 880 dní a stála 1,5 milionu lidských životů. Ve městě panovala neskutečná zima a hlad, který dováděl lidi i ke kanibalismu. Na tomto půdorysu se odvíjí příběh mladé milicionářky, příběh nové leningradské herečky, která není rodem z Ruska a něco tají, a lidí kolem nich. škoda, že úvod filmu je hodně zmatený, protože se tvůrci snaží navnadit nějakou akcí a máme tu nějakou tu válečnou střelbu, zákopy, výbuchy, tanky... V průběhu filmu ještě bude bombardován Leningrad, ale to je myslím, co se válečné akce týče, všechno. Klamou však tělem, jak se říká. Příběh se totiž soustředí na lidské osudy, zvláště Káti (vlastně Kate) a jejich stále horší a strastiplnější přežívání v obklíčeném Leningradu. Při vcelku střídmé stopáži 106 minut jde o koukatelný snímek, kde občas se tlačí na emoce více, než je zdrávo, ale rozhodně stojí za pozornost. Minimálně kvůli větě: "Němci stojí před Leningradem, útočí na Moskvu, a my tady budeme honit svoje lidi..." Disk na úvod zdržují klasicky protipirát a 5 trailerů, ty samé najdeme opět v hlavním menu, jinak nic navíc nečekejte.  Obraz u filmu mi přišel nic moc, takový neostrý a místy přepálený. Ve filmu se mluví třemi jazyky (rusky, německy a anglicky), proto český dabing nedoporučuji, protože tentokrát tyto jazykové mutace hrají svoji roli. ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Hezký důraz na obrazovou složku, které občas uškodí střih, ♫ příliš násilná hudba, vykonstruovaná zápletka, herecký průměr a zbytečná romantická omáčka. Pro mě bude film hlavně impulsem k doplnění si polistopadových, revidovaných informací o životě v obleženém Leningradu, které film občas naznačí. Fandovský dabing otřesný. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (5)

  • Blokáda, jež trvala 872 dní a měla za následek smrt kolem 1,2 milionů lidí, se postupně vytrácí z paměti, a to nejen na Západě. Z tisíce ruských dětí, které se zúčastnily konkurzu na roli v tomto projektu, dokázala pouze polovina z nich něco říci o blokádě. (Aelita)
  • Během blokády zemřelo dle různých zdrojů od 300 tisíc do 1,5 milionu lidí. Například v Norimberském procesu se uváděl počet mrtvých 632 tisíc lidí. Pouze 3 % z nich zemřelo na následky bombardování a dělostřelecké střelby, ostatních 97 % zemřelo hlady. Reálný počet obětí přibližuje fakt, že ze všech městských hřbitovů jen na Piskarevkém bylo během blokády pohřbeno na 657 tisíc lidí. Celkově během bojů o Leningrad zemřelo více lidí než ztratily dohromady Anglie a USA za celou válku. (Aelita)
  • Blokáda Leningradu trvala od 8. září 1941 do 27. ledna 1944. Během ní ve městě zemřelo hlady přes milion obyvatel. (Petulka88)

Reklama

Reklama