Reklama

Reklama

Komunismus: historie jedné iluze

(seriál)
  • USA Communism: The History of an Illussion

Obsahy(1)

Velký experiment, který začal výstřelem z Aurory, skončil neúspěšným pučem v srpnu 1991. Německá dokumentární série.  Třídílný dokumentární film o zrození a pádu komunistické říše začíná vojenskou přehlídkou na Rudém náměstí v roce 1981. Tehdy byl Sovětský svaz na vrcholu moci. 64 let po Velké říjnové revoluci byla Moskva centrem světového komunismu a světovou supervelmocí. V srpnu 1991 se ulicemi Moskvy opět valily tanky. Komunističtí konzervativci chtěli ukončit Gorbačovovu perestrojku - ale lidé se postavili na odpor. Puč ztroskotal a s ním i velký politický a sociální experiment. Znamená konec SSSR také konec komunistické ideje? Jak lze vysvětlit zhroucení sovětského systému ze světové síly do politické bezvýznamnosti? Spolu s autory filmu hledejme odpověď.

Druhá část dokumentárního filmu o historii komunismu začíná uchopením moci Josifem Stalinem po Leninově smrti. Stalin neprodleně zrušil Novou ekonomickou politiku, odstranil svého největšího konkurenta Lva Trockého a v inscenovaných procesech začal likvidovat své někdejší spolubojovníky. Další vlna násilností však zasáhla celou zemi: kolektivizace zemědělství se zvrhla v teror proti venkovanům s katastrofálními následky. Obětí Stalinovy politiky se nikdo přesně nedopočítá. Tři roky po jeho smrti N. S. Chruščov odhalil zločinnou praxi stalinismu a upevnil svou moc s přesvědčením, že komunismus zvítězí nad kapitalismem.

Závěrečná část dokumentárního filmu o historii komunismu zachycuje jeho posledních 30 let. Začalo to nadějně: let Jurije Gagarina, určitý růst životní úrovně v SSSR, posílení sovětského vlivu na Kubě. Ale pak přišly neúspěchy: karibská krize, selhání v hospodářské soutěži s USA, berlínská zeď. Chruščova vystřídal Brežněv a sovětský systém se blížil ke stavu, jenž byl později nazýván stagnace. Kolabující ekonomika, neúnosné vojenské výdaje, válka v Afghanistánu. Pak přišel Gorbačov, glasnosť a perestrojka. A to byla pro sovětský systém poslední rána: pak následovalo zhroucení režimů v jeho satelitech a nakonec rozpad samotného SSSR. Poučení z dějin bylo tak tvrdé, že už těžko někdo může trvat na těchto iluzích a postojích.

Seznam jednotlivých epizod:  1. Leninova revoluce
2. Stalinova říše zla
3. Pád (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (19)

Umělec 

všechny recenze uživatele

Na malé ploše zachyceno takřka celé století vlády komunistů v Rusku. Je zde podle mého názoru správný podíl "mluvících hlav" a dokumentárních záběrů. Navíc komentáře jsou hodně zajímavé a neomezují se jen na popis událostí, ale analyzují a snaží se dobrat příčin a souvislostí jednotlivých událostí. Málokde je tak jednoduše ukázáno, proč socialismus nebo komunismus nemůžou v reálu fungovat. Nejvíc mně zaujal díl o Leninovi a době kolem revoluce a uchopení moci bolševiky. Jak už v zárodcích zrodu socialistického impéria se objevují i důvody jeho pozdějšího pádu. Zajímavý dokument ukazující historii nestranně a s nadhledem. Jen víc podobných. 80% ()

Doudis19 

všechny recenze uživatele

Období komunismu a obecně Sovětského Svazu je obrovským zdrojem zajímavých taktických a především diplomatických manévrů, jejichž autoři svírali v dlaních osud celého světa. Ikdyž čistě po technické stránce se nejedná o nijak závratný dokument, jeho obsah dokáže dostatečně osvětlit toto období neustálého strachu z možné zkázy. A ačkoli komunismus ve formě v jakém ho zřejmě už navždy každý z nás bude mít zafixován, je pryč bez šancí na návrat, myšlenka rovnosti člověka tu zůstane napořád. ()

Reklama

Blackhawks 

všechny recenze uživatele

No myslím že po shlédnuti těchto tří dokumentárních snímku bude mít člověk, který měl mezery v téhle oblasti historie docela jasno. Je to chronologicky a velmi zajímavě odvyprávěno, spoustá dobových záběru a velmi povedený komentář.. Já dal pátou hvězdičku jen za název.. tak vystižný název by si zasloužil samostané hodnocení. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Politika v Rusku bola rovnako špinavá, ako v iných krajinách, kde sa choromyseľní mecenáši všemožne snažili dostať k moci, aby tak následne mohli realizovať svoje myšlienky. Jediný rozdiel medzi tamtou dobou a dnešnou je v tom, že dnes tých, ktorí hýbu opratami skrátka nevidíme. V tomto doba pokročila ... ()

Drom 

všechny recenze uživatele

Průměrný dokumentární cyklus o totalitním státním kapitalismu východního bloku a především Sovětského svazu, který si říkal komunismus. První díl pojednávající o poblouzněném Vladimíru Iljiči Leninovi a druhý o oportunistickém tyranovi Josifu Stalinovi zpracovávají svá témata, vzhledem ke stopáži, poměrně dostatečně. Do závěrečného dílu se však autoři pokusili nacpat vše následující, což se nutně muselo podepsat na obsahové stránce. Obsáhlejší informace k tématu třetího dílu však nabízí o osm let starší cyklus Cold War, i když se primárně věnuje studené válce a ne komunismu jako takovému. Výpovědi jednotlivých přizvaných hostů mají proměnlivou kvalitu, nicméně z úst některých zazní i výroky hodné zamyšlení. O historii, kořenech a vývoji komunistické ideologie jako takové dokument nenabízí prakticky nic, proto lze název seriálu považovat za velmi zavádějící. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama