Reklama

Reklama

Kdyby...

(TV film)

Obsahy(1)

Dokumentární fikce, která nabízí odpověď na věčnou otázku z osudového podzimu 1938. Jak bychom dopadli, kdybychom tehdy nekapitulovali a postavili se na odpor?  Dokumentární vize se pokouší hledat odpovědi na věčnou, bolestivou a stále se opakující "osmičkovou" otázku: Měli jsme se v roce 1938 bránit útoku nacistického Německa? Jaké by to bylo a jak by to asi dopadlo, kdybychom se bránili? Scénář vychází z existujících vojenskohistorických studií na toto téma a opírá se o odborníky, především vojenské historiky. Jedná se o vizi, avšak dokumentárně erudovanou a respektující realitu. Prostřednictvím rekonstrukce nikdy neuskutečněných rozhovorů, rozhodnutí i situací a s využitím virtuálních realizací bojových scén se pouštíme na led spekulativní historie, led možná tenký, protože v historii kondicionál neplatí - ale co kdyby? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (38)

Nach 

všechny recenze uživatele

Já vím, že kdyby, kdyby, byly v těch místech ryby a nebyly by rybníky, tak by tyto dokumenty zákonitě devadesát procent měly, protože by důležitá poznání přinesly. Ale i přes to se přece jen jedná o dílo, které je poutavě zpracované, přistupuje k tématu co nejobjektivněji a tak nějak si člověk uvědomí, že je lepší to, co se stalo, než to, co by se tehdy stát mohlo. 70% ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Podle mě osobně to tedy bylo rozhodně zajímá změna oproti klasickým dokumentů hlavně od BBC. Hrané scény mi přišly vkusné, hlavně mi připomínali hraní některých počítačových her z válečného prostředí. Celá ta atmosféra totiž byla vynikající a nešlo o (dokumentárně) strohou snahu ukázat nějakou událost. Dobrý pokus, který mě vtáhl zpět do 39. roku. PS: navíc potěšila účast herců z VČD. ()

Reklama

Stanley 

všechny recenze uživatele

Po jedné z mých četných návštěv našich pohraničních opevnění se ve mně opakovaně vzbouzely otázky, jak by naše pevnosti asi obstály v boji při obraně naší země. Částečnou odpověď přináší tento fiktivní dokument, který zároveň ukazuje, jak bychom pravděpodobně dopadli, kdybychom se nepodřídili mnichovskému diktátu a postavili se na odpor... ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

KDYBY.. bylo Michalu Najbrtovi patnáct, KDYBY.. se tohoto projektu nechopilo tradičně upachtěné Ostravské studio České televize a KDYBY.. tvůrci toto potenciálem natřískané téma nepoužili místo toaletního papíru, tleskal bych nejspíš vstoje nadšením, takto se jen nesmírně divím, hlavu si můžu ukroutit, jak moc hlad po podobných záležitostech stírá rozdíl mezi kvalitou, o níž zde nemůže být ani řeči, potažmo výpovědní hodnotou, a samotnou existencí !! ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Ejhle, čudláci z ČT vynalezli nový žánr: "DOKUMENTÁRNÍ FIKCE" ! ! ! Tak dokumentální určitě... . . . Svatá prostoto, Václave i tatíčku... To byl blábol... :-( . . . Proložený stupidními hranými vložkami jakýchsi ochotníků v rolích bratrů generálů, pořád kamsi telefonujících - hrajících své role na vojáky v trendy stylu Rodinných pout či jiné televizácké sračky... Nu, zdá se ale, že Najbrti jedou... Tak bojujte kluci, těšíme se zase na nějakou tu veřejnosrájdní pitomost z Ostravy... - - - - - (Poprvé viděno 13.11.2008 na ČT2, komentář zde jako první - 13.11.2008) ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama