Reklama

Reklama

Kdyby...

(TV film)

Obsahy(1)

Dokumentární fikce, která nabízí odpověď na věčnou otázku z osudového podzimu 1938. Jak bychom dopadli, kdybychom tehdy nekapitulovali a postavili se na odpor?  Dokumentární vize se pokouší hledat odpovědi na věčnou, bolestivou a stále se opakující "osmičkovou" otázku: Měli jsme se v roce 1938 bránit útoku nacistického Německa? Jaké by to bylo a jak by to asi dopadlo, kdybychom se bránili? Scénář vychází z existujících vojenskohistorických studií na toto téma a opírá se o odborníky, především vojenské historiky. Jedná se o vizi, avšak dokumentárně erudovanou a respektující realitu. Prostřednictvím rekonstrukce nikdy neuskutečněných rozhovorů, rozhodnutí i situací a s využitím virtuálních realizací bojových scén se pouštíme na led spekulativní historie, led možná tenký, protože v historii kondicionál neplatí - ale co kdyby? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (38)

igi B. 

všechny recenze uživatele

Ejhle, čudláci z ČT vynalezli nový žánr: "DOKUMENTÁRNÍ FIKCE" ! ! ! Tak dokumentální určitě... . . . Svatá prostoto, Václave i tatíčku... To byl blábol... :-( . . . Proložený stupidními hranými vložkami jakýchsi ochotníků v rolích bratrů generálů, pořád kamsi telefonujících - hrajících své role na vojáky v trendy stylu Rodinných pout či jiné televizácké sračky... Nu, zdá se ale, že Najbrti jedou... Tak bojujte kluci, těšíme se zase na nějakou tu veřejnosrájdní pitomost z Ostravy... - - - - - (Poprvé viděno 13.11.2008 na ČT2, komentář zde jako první - 13.11.2008) ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Kdyby... Kdyby podobný pořad natočil mladý student FAMU a já ho shlédl v rámci Noci filmových nadějí, dal bych s přehledem čtyři hvězdičky. Za nápad a zpracování odpovídající technickým možnostem, mizivému rozpočtu a nedostatku zkušeností. Pokud mi něco takového naservírují jako profesionální dokument České televize, pak musím mít řadu zásadních výhrad. Dokumentární fikce obohacená hranými pasážemi je už dlouhodobě používaný a oblíbený formát, se kterým má zkušenosti především BBC. Věci, které vycházejí z její dílny, jsou opravdu chytré a často špičkově natočené. Potíž je, že o Kdyby... se tohle nedá říct ani omylem. Hrané pasáže jsou po herecké i scénáristické stránce na odpad a celé to zavání děsivou laciností. Opravdu se nedaly najít zajímavější a příhodnější archivní materiály, opravdu se nedala zrežírovat žádná exteriérová scéna, opravdu museli vojenští velitelé mluvit tak toporně? Jedna hvězdička je za nápad a druhá za snahu předvídat vývoj událostí logickým a historicky podloženým způsobem. Celkový dojem: 35 %. ()

Reklama

Stanley 

všechny recenze uživatele

Po jedné z mých četných návštěv našich pohraničních opevnění se ve mně opakovaně vzbouzely otázky, jak by naše pevnosti asi obstály v boji při obraně naší země. Částečnou odpověď přináší tento fiktivní dokument, který zároveň ukazuje, jak bychom pravděpodobně dopadli, kdybychom se nepodřídili mnichovskému diktátu a postavili se na odpor... ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Teorie zaznějící v dokumentu, byla vcelku odpovídající skutečnosti a člověk s velkou dávkou fantazie, se určitě nenudil. Vše zabila hraná část, která byla tradičně velmi špatná. Dokumenty na čtvrteční večer s ČT zdaleka nedosahují kvalit těch pondělních. Příčina se dlouze hledat nemusí, ty čtvrteční jsou vyrobeny u nás. 50% ()

Karlas 

všechny recenze uživatele

Urážlivá hodnocení tohoto zajímavého dokumentárního počinu, beru jen jako důkaz úpadku naší společnosti, topící se ve ztrátě všech národních hodnot a rochnící se v chaosu konzumu dnešní doby. Připouštím, že zpracování je velmi prosté, ale silná atmosféra se tomuto snímku nedá upřít. Ocenil bych více mapových obrazů, které by nám ukazovaly vývoj situace v této hrdinné, ale ztracené bitvě o naši zemi... i když navození určité zmatečnosti válečné vřavy, mohlo být záměrem tvůrců. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama