Reklama

Reklama

V roce 1972 byla stanovena stupnice vyšetřování případů s podezřením účasti mimozemské inteligence. Zpozorování UFO bývá označeno jako první druh setkání, shromáždění důkazů znamená druhý stupeň, kontakt s mimozemšťany je druhem třetím. Poslední, čtvrtý druh setkání, označuje únos. Dokumentace třetího a čtvrtého druhu setkání neexistovala. Donedávna.
Provokativní thriller Čtvrtý druh je natočen podle skutečných událostí v odlehlém městě Aljašky, kde od šedesátých let dochází k záhadnému mizení lidí. Tento jev nebyl nikdy uspokojivě vysvětlen. Díky natáčení psychologických sezení s traumatizovanými pacienty objevila a shromáždila doktorka Abigail Tylerová (Milla Jovovich) extremně znepokojující důkazy o setkání čtvrtého druhu, které vedly k obnovení vyšetřování záhadných zmizení. Dosud nezveřejněné archivní nahrávky z psychologických sezení doktorky Tylerové jsou zveřejněny i ve filmu. Jejich použití dělá z filmu Čtvrtý druh ještě mrazivější podívanou. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (861)

BadoXXII 

všechny recenze uživatele

Nemám rád podobné filmy, kde sa tvorcovia kvoli svojej filmárskej neschopnosti snažia ľudí presvedčiť, že to je podľa skutočnej udalosti. Vôbec to nepôsobilo presvedčivo. Nič zaujímavé ukázané nebolo, vlastne sa celé posúdenie situácie necháva na divákovi. Ja na takéto hlúposti neverím a film ma doslova urážal. Mal som nepríjemný pocit, že zo mna chce niekto spraviť blbca. (inak prečo mimozemstania stále unášajú len američanov??? hmm) ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Hm hm hmmm, rozhodujem sa medzi troma až štyrmi hviezdami z dôvodu, že samotný filmový námet mi prišiel nadmieru interesantný, ale každopádne, jeho spracovanie by som tak vysoko už nehodnotil. Nemôžem sa zbaviť pocitu, že sa to dalo natočiť aj lepšie. Na druhej strane však dávam veľké plus za autentické scény s doprovodom sumersko-mimozemského language, tie boli skutočne mrazivé, ak divák aspoň na pár sekúnd pripustí, že udalosti zo Štvrtého druhu sú viac menej pravdivé a daný záznam nesfalšovaný. ()

Reklama

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Herečka Milla Jovovich stvárňuje vo filme "Štvrtý druh" postavu skutočnej doktorky Abigail Tylerovej. Snímok mapuje dramatické udalosti, ktoré sa odohrali od prvé do deviateho októbra roku 2000 v malom meste Nome na Aljaške. Vo filme sú použité autentické zábery z archívu doktorky Tylerovej, ktorá v dobe incidentov zdokumentovala viac ako šesťdesiat päť hodín videí a audio materiálu. Kvôli súkromí niektorých osôb boli mená a profesie pozmenené. Všetky zdramatizované scény vychádzajú zo skutočných udalostí. Čomu nakoniec uveríte je len na vás. *** ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Mnou dlouho opomíjený rest a taková pecka!! Jo tak tohle na mne fungovalo mnohel víc, než všelijaký duchařiny a tak nějak se to vyvážilo u kvalitních vymýtačských hororů. Ono totiž dle jistých věděckých směrů problematika "únosů" a problematika "posedlostí" od sebe není příliš vzdálená, rozpracovával to již C. G. Jung, ovšem to bych zabíhal ... Zde to, co se zpočátku jeví jako velmi dobře propracované psychologické drama s pomalejším vyprávěním, nabírá v polovině na intenzitě a poslední hodinu se jedná o fakt hustou a pro mne osobně dost nepříjemnou, znepokojující jízdu. Koukal sem na to v poledne v neděli a stejně jsem se krčil pod peřinou s tím, že se otevřou dveře a "ono to příjde i ke mě" ... Zajímavé, znepokojující, velmi dobře a působivě natočené. U filmů se v podstatě nebojím, proto skutečnost, že tento u mne dokázal vyvolat jisté nepříjemné pocity, poukazuje pro mne na jeho jednoznačnou kvalitu ... ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Natočeno dle skutečné události, bu-bu-bu... vlastně hů-hů-hů! Lynchova sova si nakoukala "Akta X" a rozletěla se na Aljašku terorizovat poklidný spánek obyvatel Nome. Pokud vás děsí ksicht Pátého elementu, případně Charlotte Milchard, co hrála "skutečnou" doktorku Tylerovou, pak si nacvrnkáte do spodního prádla! Rovněž synek dr. Tylerové může svým zjevem přivodit slabším povahám psychickou újmu. A jednou vám možná způsobí husí kůži zvukař, který by se mohl od vteřiny přihlásit ke spolupráci na dalším "Vřískotu". Ale jinak... pořád jsem čekala, kdy to bude gradovat, kdy konečně přijde to něco, u čeho si budu přetahovat peřinu přes hlavu, bát se jít na záchod, nebo si alespoň řeknu "tak kvůli tomuhle stálo za to Čtvrtý druh vidět"... a čekala jsem a čekala... a čekala... pořád jsem čekala... a pak byly závěrečné titulky. Pokud jste ovšem fanoušci UFO a ufounů, pak se taky netěšte - záběry jsou totiž "autentické", takže neuvidíte ani emzácké houno, zato rádoby psychologických žvástů si užijete požehnaně:-P. 41% ()

Galerie (49)

Zajímavosti (9)

  • Skutečné město Nome na Aljašce je k nerozeznání od města filmového. Ředitel obchodní komory skutečného města po shlédnutí filmu prohlásil: "Fiktivní Nome je pěkné místo, přál bych si, aby jsme tu měli takové stromy." (_ksilt)
  • V mestečku Nome v skutočnosti nemajú šerifa. (movemat)
  • Když kosmická loď přilétá nad dům Tylerových, zprvu můžeme vidět světlo, které dům ozařuje zleva, ovšem ze záznamu policejní autokamery plavidlo přilétá zprava. (Nick321)

Související novinky

Milla Jovovich a vrah bez obličeje

Milla Jovovich a vrah bez obličeje

02.11.2009

Díky Dokonalému úniku máme Millu čerstvě zapsanou jako „holku, která má občas štěstí na zábavný film“. Uvidíme, jak se jí bude dařit dál. V pátek má v USA premiéru její sci-fi horor The Fourth Kind,… (více)

Reklama

Reklama