Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Seržant Thomas Highway, veterán z války v Koreji, kde získal řadu vysokých vyznamenání, je sice tělem i duší voják, ale měl problémy s pitím a následnými rvačkami, takže je nakonec potrestán a převelen. Vrací se do školy, kde má cvičit nováčky námořní pěchoty. V jednotce, kterou dostane na starost, vládne totální chaos. Všichni by to vzdali. Ne tak seržant Highway. Pěstí a upřímným chlapským slovem žene rozmazlené rekruty na cvičák, a zanedlouho udělá průzkumáka dokonce i z černocha Stitcha Jonese, který byl v civilu něčím tak opovrženíhodným, jako je rockový zpěvák. Píše se rok 1983 a cepovaní vojáci se nekompromisnímu postoji a tvrdosti svého seržanta pošklebují jen do okamžiku, kdy dostanou rozkaz k bojovému nasazení na Grenadě. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (251)

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Prvá polka a výcvik "lenivých" mariňákov trošku pripomenul Full Metal Jacket, potom avšak všetko zapadne do takého priemeru a jediné čo stoji za pozeranie je Clint Eastwood a jeho sarkastické hlášky, ktoré nemajú chybu, ale sú veľmi drsné. Vedia však veľmi pobaviť, hlavne scénka, keď jeden z mariňákov behá dokola. Tento film má za úlohu hovoriť sproste. Ak sa chcete pridať do partie sprosťákov a predbiehať sa v sprostých výrazoch, potom si ho určite zožeňte ako výučbové DVD. Je však jasné, že Clint nakrútil už aj ďaleko lepšie filmy. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Douglas to okomentoval trefne, tak čo k tomu dodať? Clint je tu presne v tej polohe v ktorej ho milujeme najviac. Ostrý ako britva a hláškujúci ešte vtipnejšie ako Arnie. Proste starý dobrý politicky nekorektný hrdina, ktorý musí z bandy šupákov urobiť poriadnych chlapov. V záverečnej akcii sa ukáže, že to dokázal. Prekvapivo bezzubí tu je jeho protivník v podaní Everetta McGilla, ktorý síce vyskakuje jak besná čivava, ale nakoniec je úplne neškodný. Bavila ma aj tá snaha Clintovej postavy drsného mariňáka sa na staré kolená zmeniť, pochopiť svoju ex a znova si ju získať. No a záverečná akcia síce nie je po režijnej stránke nijak výnimočná, ale je to stará dobrá analógová akcia so skutočnými loďami, vrtuľníkmi a výbuchmi, ktorých tlaková vlna mi aj cez TV skoro odtrhla gule. Tak aj za to si to tie 4 poctivé hviezdy zaslúži. 8/10. ()

Reklama

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $15miliónovTržby USA $42,724,017Tržby Celosvetovo $79,000,000║ Hláškujúci Eastwood je výborný len škoda že sa to postupom času premení len na reklamu na skvelú americkú armádu, ktorá z blata urobí skvelých chlapov, konflikt v Grenade je tak trošku povrchná hračička, nemá to ten správny náboj. /60%/ ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Eastwood jak ho ještě neznám v roli arogantního, agresivního seržanta, který ale svými vulgárními a velmi vtipnými hláškami táhne téměř celý film. Na můj vkus je to příliš americké a ''herecké'' výkony ostatních herců stojí za h***o. Kdyby aspoň vydržel ten vulgárně humorný slovník Thomase Higwaye do konce filmu, neváhal bych se 4*. Škoda, Clint zřejmě režíroval film v době, kdy jeho režisérský ''um'' nebyl ještě tolik vyzrálý. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Dost drsnej film. Eastwood je v roli valecnyho veterana vynikajici a vlastne na nem stoji celej film. Nejlepsi casti filmu jsou, kdyz se s nekym dohaduje nebo buzeruje svoje marinaky, protoze ze sebe fakt sype jednu ultimatni hlasku za druhou. Kdyz se dohaduje se svoji manzelkou, tak to pusobi spis komicky. Mozna to tak ale bylo mysleny, tezko rict. Kdyby ten film nebyl tak dlouhej, dal bych pet, ale takle tam je precejen nekolik hluchejch mist a nekolik scen, ktery tam bejt nemuseli, takze jen za 4*. ()

Galerie (68)

Zajímavosti (9)

  • Eastwood musel ještě před natáčením získat souhlas amerického ministerstva obrany, aby mohl natáčet na skutečných vojenských základnách. Ministerstvo ale nemělo příliš pochopení, a tak byl scénář změněn a pravidelná armáda v něm byla nahrazena námořní pěchotou. (ClintEastwood)
  • Výkonný roducent filmu Fritz Manes byl sám kdysi "mariňákem" a dokonce byl vyznamenán za účast ve válce v Koreji. (ClintEastwood)
  • Závěrečná sekvence o invazi na Grenadě vzbudila spoustu protestů, především scéna, kdy Highway (Clint Eastwood) střílí do zad zraněného nepřítele. Vedení sboru námořní pěchoty byla zakázána další spolupráce s filmovým štábem a dostalo příkaz se od filmařů distancovat. Podle Clinta Eastwooda vedení armády vůbec nepochopilo jeho ironické pojetí postavy Highwaye. (ClintEastwood)

Reklama

Reklama