Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Seržant Thomas Highway, veterán z války v Koreji, kde získal řadu vysokých vyznamenání, je sice tělem i duší voják, ale měl problémy s pitím a následnými rvačkami, takže je nakonec potrestán a převelen. Vrací se do školy, kde má cvičit nováčky námořní pěchoty. V jednotce, kterou dostane na starost, vládne totální chaos. Všichni by to vzdali. Ne tak seržant Highway. Pěstí a upřímným chlapským slovem žene rozmazlené rekruty na cvičák, a zanedlouho udělá průzkumáka dokonce i z černocha Stitcha Jonese, který byl v civilu něčím tak opovrženíhodným, jako je rockový zpěvák. Píše se rok 1983 a cepovaní vojáci se nekompromisnímu postoji a tvrdosti svého seržanta pošklebují jen do okamžiku, kdy dostanou rozkaz k bojovému nasazení na Grenadě. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (251)

WoWoW 

všechny recenze uživatele

Clint Eastwood je boží. Bojové nasazení je krásná ukázka, jak z brakového námětu jde natočit bezva film. On totiž film o tom, jak udělat z bandy ignorantů nejlepší vojenskou jednotku, je fakt úplně obyčejnej. Ale co obyčejné není, je zbrojní seržant Thomas Highway. Celý film mi přišlo, že tahle postava musela Eastwooda neskutečně bavit. Ten jeho výkon je jako koukat na štiku ve vodě, koukáte, víte co se bude dít a přesto nemůžete odtrhnout oči a jít do pryč. Je jen škoda, že je to trochu zapomenutý klenot Eastwoodovi kariéry. Určitě stojí za shlednutí. ()

woody 

všechny recenze uživatele

Válečný veterán se zlije, a je povolán zpět, aby vycvičil bandu nováčků.Provařené, co můžeme čekat nového? První půlka FMJ natažená na dvě hodiny? Něco na způsob Policejní akademie - jenom kapitána Harrise bude hrát Dirty Harry?Prdlajs! Clint nesnáší je, oni nesnáší jeho.Posílají na něho rváče, on je naopak buzeruje každy den jiným tričkem(nechápete, musíte vidět!).Avšak nevyhneme se ani bejvalce, ovšem Estwood ví, přesně kdy už začínají být jeho osobní problémy natahované, a utne to.Minimálně za to si zaslouží naše díky. ()

Reklama

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Na víc než dvě hodiny je tu té zábavy přece jen trochu málo a akční sekvence se pak vůbec nepovedly. Poslední třetinu se "skutečnou akcí" na Grenadě bych úplně vypustil. Clintovo držkování  ale samozřejmě kouzelné a testosteron tu ze všeho stříká proudem a zapamatovatelných hlášek i situací je tu slovy pana seržanta plná řiť. Van Peebles před pádem do zapomnění taky snesitelnej a typickej osmdesátkovej "negr" a tak vcelku  spokojenost. Za tři ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $15miliónovTržby USA $42,724,017Tržby Celosvetovo $79,000,000║ Hláškujúci Eastwood je výborný len škoda že sa to postupom času premení len na reklamu na skvelú americkú armádu, ktorá z blata urobí skvelých chlapov, konflikt v Grenade je tak trošku povrchná hračička, nemá to ten správny náboj. /60%/ ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Něco mezi Full Metal Jacket a G.I. Jane, přičemž z prvního zmiňovaného to nemá onu syrovou válečnou scenérii a z druhého drsnou odvázanost a testosteron. Eastwood je fajn drsňák a jeho osobní souboje s namakanými floutky námořní pěchoty jsou cool nasnímány. Ovšem akce jako taková (především ta závěrečná) je jeden velký nepřehledný zmatek. Nevím, na co si to Eastwood (za kamerou) hrál, ale výsledek je prachbídný a jako simulace války naprosto mimo. Lehce satirický podtext a spousta hlášek jsou fajn a vesměs vcelku trefné a v dané situaci vtipné. Everett McGill si zde trénoval svou drsnost a aroganci na Under Siege 2, kde je však ještě o několik tříd lepší a chladnější. ()

Galerie (68)

Zajímavosti (9)

  • Závěrečná sekvence o invazi na Grenadě vzbudila spoustu protestů, především scéna, kdy Highway (Clint Eastwood) střílí do zad zraněného nepřítele. Vedení sboru námořní pěchoty byla zakázána další spolupráce s filmovým štábem a dostalo příkaz se od filmařů distancovat. Podle Clinta Eastwooda vedení armády vůbec nepochopilo jeho ironické pojetí postavy Highwaye. (ClintEastwood)
  • Clint Eastwood v tomto filmu ztvárnil seržanta Highwaye, kterého sám popsal těmito slovy: „Zoufale se snaží dát ve svém životě vše do pořádku, ale je tím určitým typem člověka, který toho není schopen nějakým obvyklým konvenčním způsobem. Nepatří totiž do generace měkkot.“ (ClintEastwood)
  • Když je ve 35. minutě nastoupena četa před Highwayem (Clint Eastwood), tak k ní přichází voják s ručníkem kolem pasu. Kolem čety ale projde o mnoho později, než by ve skutečnosti měl. (Duoscop)

Reklama

Reklama