Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Americký herec a režisér Clint Eastwood se filmu věnuje už víc než půlstoletí a za tu dobu si v Hollywoodu vydobyl neotřesitelné postavení. Původně westernový televizní herec získal proslulost ve spaghetti-westernech Sergia Leoneho (především ve slavné trilogii Pro hrst dolarů, Pro pár dolarů navíc, Hodný, zlý, ošklivý) a později úspěšně kombinoval postavení herce, producenta a režiséra, což mu kromě řady dalších ocenění vyneslo i dva producentské a dva režisérské Oscary za snímky Nesmiřitelní (1992) a Million Dollar Baby (2004). Westerny v jeho tvorbě samozřejmě tvoří zvláštní kapitolu a Eastwood se k tomuto nejameričtějšímu z filmových žánrů rád a často vracel. Psance Joseyho Walese (1976) začal režírovat Philip Kaufman, ale jeho roli nakonec převzal Eastwood. Tento kontroverzní krok přiměl Cech amerických režisérů (DGA) k ustanovení smluvního pravidla, jež zamezovalo nahrazení režiséra filmu kýmkoli z jeho současného štábu či herců (dnes je označováno za tzv. Eastwoodovo pravidlo). Příběh pokojného farmáře, jemuž oddíl severských renegátů vyvraždí rodinu a zavede ho na cestu pomsty, dal Eastwoodovi nejen možnost si zahrát svého lakonického málomluvného hrdinu, ale také dokázat rostoucí režisérské sebevědomí. Dnes Eastwood uvádí Psance Joseyho Walese jako jeden ze svých nejoblíbenějších filmů. Další výrazné kreace tu předvádějí indiánský herec Chief Dan George (známý postavou dědečka v Malém velkém mužovi, za niž byl nominován na Oscara) jako Lone Watie a Eastwoodova dlouholetá přítelkyně Sondra Lockeová jako unesená dívka Laura Lee. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (209)

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Pohodová vec. Nie je to tak zahalené taojmnom ako som zvyknutý ale stále je to vysoko nad priemerom. Postavy sa skvele pohybujú v líniach westernového sveta a všetky stretnutia - či už náhodné/alebo nie - krásne dotvárajú vnútorné univerzum hlavnej postavy. Eastwood vo svojej najväčšej forme, hoci sa film miestami vymyká tomu o čom bol napríklad Pale Rider, Dolárová trilógia, alebo Tulák z vysokých pláni. Postavy Indiánov ma bavili. Rovnako aj väčšia miera lokácií a násilia. Koniec taký úsmevný, ale bez riadneho vyvrcholenia. Ale ako vravím stále je to skvelá záležitosť, ktorá aj napriek dĺžke nenudí. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Oveľa viac než prostý western o úteku a pomste. Kým väčšina podobných diel sa sústredí na únik odplatu, na hľadanie pokladu, zločinca, rodiny, unesenej ženy a podobne, tento film ponúka východisko. Ako z nezavinenej a nevybranej cesty životom von. Cesty, ktorá stála väčšinou tak akurát za odfľusnutie si do prachu zdanlivej beznádeje a večného súboja so stádom prenasledovateľov. ()

Reklama

otík 

všechny recenze uživatele

Sice průměrný, přesto zajímavý western Clinta Eastwooda, který na začátku filmu ztratí svou ženu a dítě, pak se zaplete do občanské války a pak už čeká na ten pravý okamžik, kdy se mu naskytne příležitost se pomstít. Ačkoliv je to dlouhý film, vůbec nenudí. Clintův mlčenlivý hrdina prostě dokáže zahnat jakoukoli nudu. Hudba: Jerry Fielding ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Další dobrý western s Clintem Eastwoodem. Bohužel trochu dojíždí na pomalé tempo. Začíná to jako příběh o pomstě, kdy se Clint snaží dostat unijní vojáky, co mu zabili rodinu. Pak se z něj stává psanec, po kterém všichni jdou, a najde si nové přátele. Nakonec to nemůže vyvrcholit jinak než velkou přestřelkou a záchranou nevinných lidí. Film se snaží trochu poukazovat na to, co se stalo indiánům v USA. Mohlo to být o něco kratší... "Je jako blesk." ()

Skip 

všechny recenze uživatele

Nejlepší v tomto filmu byl komediální prvek v podobě starého Indiána. Jinak docela obyčejný western, kde přestřelky působí až moc přehnaně ve prospěch hlavního hrdiny - možná kdyby to nebrali až tak vážně, bylo by to lepší. Celkově tedy dá se říct lehce nadprůměrný film, který nezanechá moc hlubokou stopu ve vzpomínce. ()

Galerie (126)

Zajímavosti (19)

  • Keď Josey zastreli Abe v 40. minúte filmu, tak ho opľuje tabakom, kde Abe má oči zatvorené a v prestrihu ďalšej scény má Abe oči otvorené. (Budisovie)
  • „Dělám všechno to, co by John Wayne nikdy neudělal. Hraji velice komplikované postavy, které se nerozpakují střelit někoho do zad. Řídím se vlastním prospěchem,“ reagoval Eastwood na svého slavného hereckého kolegu, který Clintovy westerny nejednou kritizoval. (ClintEastwood)
  • Eastwood se během natáčení pohádal s režisérem Philipem Kaufmanem, který mu vyčítal, že se moc vměšuje do děje. Nakonec odstoupil a film zrežíroval sám Eastwood. (ClintEastwood)

Reklama

Reklama