Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kevin Costner v hlavní roli kriminálního thrilleru o nezvyklém přátelství prchajícího vězně a jeho malého rukojmí. Dvojití držitelé Oscarů Kevin Costner a Clint Eastwood stojí proti sobě na opačných stranách zákona v americkém netradičně pojatém thrilleru Dokonalý svět. Zločinec na útěku zajme malého chlapce jako rukojmí a spolu se řítí texaskými okresními silnicemi s policií a speciálně vyškolenou psycholožkou /Laura Dernová/ v patách. Mezi dvěma „samotáři“ dochází k pozoruhodnému sblížení. Oběma totiž v životě cosi chybělo a spolu se vydávají někam k Aljašce, kde snad naleznou „dokonalý svět“. Pro tvrdého zkušeného zločince je setkání s plachým nevinným dítětem přinejmenším příležitostí k zamyšlení, chlapec zase vidí ve svém společníkovi symbol vytouženého otce. Režisérem tohoto novodobého „road movie“ z roku 1993 je jeden z hlavních protagonistů Clint Eastwood. (Česká televize)

(více)

Recenze (446)

dobytek 

všechny recenze uživatele

Když jsem Dokonalý svět viděl poprvé, tak jsem byl docela nadšenej a dal jsem mu tady 5 hvězdiček. Při druhym zhlédnutí mi film připadal chvílema trochu zdlouhavej (moh bejt klidně tak o 30 min kratší a divák by nebyl o nic ochuzen) a našlo by se v něm i pár nelogičností, takže snižuju hodnocení na 4, což taky neni zrovna málo. Solidní práce Eastwooda a jeden z těch lepších okamžiků Kevina Kostěje. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Clint Eastwood umí a vždycky uměl točit skvělé filmy. Skvělé filmy hlavně díky silnému příběhu, který udrží v křesle po onu délku únosnosti i přesto, že jeho filmy přesahují dvouhodinovou hranici, což je všeobecně známo. Přitom nepřestanou nudit až do samotného konce. Tento je výrazným příkladem. Film nabušený hereckými osobnostmi, nadějnou i když nevyužitou dětskou hvězdou a i když nevýrazným postupně velice působivým příběhem natočeným se samotnou grácií umělce. "Pouze" čtyři hvězdy už jsou jen za to, že občas se objevily scény, respektive dojáky, které se mohli vynechat a zobrazit průběh poněkud surovější a sentimentálnější. Přesto je to dílo hodné pocty. --- Tak za prvé krást se nemá, ale když něco opravdu potřebuješ tak si to vemeš. Řiká se tomu výjimka z pravidla. ()

Reklama

woody 

všechny recenze uživatele

Tak tentokrát Clint hraje vedlejší roli a v hlavní roli se skví Kevin Costner. Vím, že se opakuji, ale Clint je bůh. To prostě dokáže jen on a Kubrick abyste fandili chladnokrevnému vrahounovi. Road movie o zločinci a malém jehovovi jedoucími napříč Texasem s guvernérovým karavanem v zádech :-) Ta nadsázka a naprosto se nehodící humorné situace (viz. pokažený megafon). Nádherný závěr. Smutný, jasný od začátku, přesto ho nečekáte. Skvělý film, kde jen trochu zamrzí překvapivě zdržující monology hrdinů. A ten nechutný český dabing. Ten jsem těžce vydýchával. PS: Všimněte si, že Kevin utíká z basy takřka stejně jako Clint z Alcatrazu :-) ()

Vitex 

všechny recenze uživatele

Kdysi můj nejoblíbenější film s dalším a dalším shlédnutím neztrácí své kouzlo. Až teď jsem si všiml také toho, jak je to velmi vkusná a sebevědomá parodie na klasické drsňácké detektivky, ve kterých pan režisér hrával. V nádherném natahovaném závěru jsem sice (narozdíl od minulých let) uronil už jenom jednou, ale přesto to byl znovu velký zážitek. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Rozhodně nesouhlasím s těmi, kteří film odsuzují pro domnělé adorování únosců. Z původního únosce a jeho klienta se stávají parťáci, kteří mohou kdykoliv ze společné cesty odejít a nespoléhat se jeden na druhého. Rozhodně nejde o americkou sentimentální prašivinu, kterou by z původního námětu vykřesala většina amerických režisérů. Drama o volnosti, svobodě a přátelství může takhle dokonale natočit jen Eastwood. ()

Galerie (67)

Zajímavosti (13)

  • V čase 1:30:19, kdy se „nalévá káva“, ve skutečnosti žádná káva z konvice do hrnku neteče. (Winster)
  • Richard Schickel ve své biografii Clinta Eastwooda správně poznamenal, že postava Reda Garnetta je ze všech představitelů zákona v provedení Eastwooda první, která nemá nad nebezpečnou situací kontrolu. (ClintEastwood)

Reklama

Reklama