Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kevin Costner v hlavní roli kriminálního thrilleru o nezvyklém přátelství prchajícího vězně a jeho malého rukojmí. Dvojití držitelé Oscarů Kevin Costner a Clint Eastwood stojí proti sobě na opačných stranách zákona v americkém netradičně pojatém thrilleru Dokonalý svět. Zločinec na útěku zajme malého chlapce jako rukojmí a spolu se řítí texaskými okresními silnicemi s policií a speciálně vyškolenou psycholožkou /Laura Dernová/ v patách. Mezi dvěma „samotáři“ dochází k pozoruhodnému sblížení. Oběma totiž v životě cosi chybělo a spolu se vydávají někam k Aljašce, kde snad naleznou „dokonalý svět“. Pro tvrdého zkušeného zločince je setkání s plachým nevinným dítětem přinejmenším příležitostí k zamyšlení, chlapec zase vidí ve svém společníkovi symbol vytouženého otce. Režisérem tohoto novodobého „road movie“ z roku 1993 je jeden z hlavních protagonistů Clint Eastwood. (Česká televize)

(více)

Recenze (446)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Trocha Stockholmského syndromu, ale hlavně působivé roadmovie dvou životem fackovaných "chlapců", co si alespoň na pár dnů vyzkoušeli, jak lehké je to s dobrým tátou a jak těžké je být dobrým otcem. Eastwood ve své režisérské kariéře nesčetněkrát ukázal, že má ten správný čich na výběr zajímavých námětů a tady nejen díky přesným výkonům dětského hrdiny T.J.Lowthera a pupkatého Costnera stvořil dokonalý filmový svět s jedním z těch nejsilnějších závěrů, co znám. Jinak krásné ponaučení pro děti, že koledovat s rodičem, co má u pasu zastrčenou osmatřicítku, rapidně navýší rychlost naplnění vaší tašky sladkostmi.. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Poměrně zdlouhavý příběh, kterak uprchlý, ale v podstatě hodný vězeň (Kevin Costner) unese malého kluka a postupně se spolu spřátelí. V patách jim jde smečka policistů a chlápků od FBI, vedená Clintem Eastwoodem. Ten, ani Laura Dern, zde ale nemají co hrát. DVD: O bonusech se v podstatě nedá mluvit – trailer a filmografie jsou na to dost málo. JL: Film 2/4, Bonusy 1/4, Zvuk 4/4, Obraz 3/4 ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Clint Eastwood umí a vždycky uměl točit skvělé filmy. Skvělé filmy hlavně díky silnému příběhu, který udrží v křesle po onu délku únosnosti i přesto, že jeho filmy přesahují dvouhodinovou hranici, což je všeobecně známo. Přitom nepřestanou nudit až do samotného konce. Tento je výrazným příkladem. Film nabušený hereckými osobnostmi, nadějnou i když nevyužitou dětskou hvězdou a i když nevýrazným postupně velice působivým příběhem natočeným se samotnou grácií umělce. "Pouze" čtyři hvězdy už jsou jen za to, že občas se objevily scény, respektive dojáky, které se mohli vynechat a zobrazit průběh poněkud surovější a sentimentálnější. Přesto je to dílo hodné pocty. --- Tak za prvé krást se nemá, ale když něco opravdu potřebuješ tak si to vemeš. Řiká se tomu výjimka z pravidla. ()

Trajektt 

všechny recenze uživatele

V tomto filmu se setkali dva moji oblíbení filmoví tvůrci.Prvním z nich je režisér Clint Eastwood,který si fakt umí vybírat témata podle mýho gusta a druhý z nich je herec Clint Eastwood,který si zde zahrál neschopného Texas Rangera Red Garnetta.Snímek začíná útěkem dvou zločinců z nichž jeden je Butch v podání Kevina Costnera.Posléze se vloupají do domu,kde je paní domu jedna ze sester Jehovových a když se to tam tak trochu zvrtne,tak si Butch musí vzít všechny saky paky a jako pojistku rukojmí v podobě malého chlapce.Chlapec na tu cestu není připraven,jelikož vše co mu jeho víra zakazovala,tak chce hned vyzkoušet a připadá mi,že začíná tak trochu trpět stockholmským syndromem.Samozřejmě tento americkej Kájínek mu to dovolí a ještě ho v tom podporuje,jelikož pro něj má cenu jen dosažení jeho cíle a to je,aby se dostal na Aljašku,což mi připomíná animovaný snímek Simpsonovi ve filmu.A ptám se:Proč chtěj všichni zdrhnout na Aljašku?Ve filmu je krásně vykresleno pomalu rozvíjící se přátelství malého chlapce a uprchlíka,kdy se v dialozích dozvídáme,co má všechno zakázáno a je tam vidět,jak chlapci chybí otec a to nemyslím toho Blba na nebi,ale je tam také vidět,jak byl chlapci odmalička vymýván mozek a jak není připraven na zlo z okolního světa a vyloženě nepochopí,co je to zločin a že za každý zločin se musí nést následky,což vyústí v nejeden problém.V tomto road movie jsme svědky poutavého příběhu s kvalitními hereckými výkony,kde projíždíme malebnou krajinou amerického venkova a dokonce se dozvíme něco o práci policejních nahaněčů a expertů na únosy.Za mě 90% ()

sud 

všechny recenze uživatele

Další z Eastwoodových filmů ze života, který dokáže být občas pořádná svině. Kromě ústřední dvojice protihráčů, kteří i přes svůj vysoký standart předvedli nadprůměrné výkony, příjemně překvapí suverénní výkon dětského herce T.J. Lowthera a v mužském světě se neztrácející Laura Dern (navíc nikde asi nebyla půvabnější). Po létech zvyšuji na maximální hodnocení, k některým filmům prostě musí člověk dozrát. Clint Eastwood povrchní blockbustery pro puberťáky zkrátka netočí. 95%. ()

Galerie (67)

Zajímavosti (13)

  • Richard Schickel ve své biografii Clinta Eastwooda správně poznamenal, že postava Reda Garnetta je ze všech představitelů zákona v provedení Eastwooda první, která nemá nad nebezpečnou situací kontrolu. (ClintEastwood)
  • Dokonalý svět se natáčel v létě roku 1993 v centrálním Texasu, Jižní Karolíně a v Alabamě a opět se u něj sešli členové technického štábu Clinta Eastwooda, kteří chyběli při natáčení filmu S nasazením života (1993). (ClintEastwood)

Reklama

Reklama