Reklama

Reklama

Profesor George Falconer (Colin Firth) je vyschlou řekou. Po smrti svého dlouholetého partnera (Matthew Goode) nemůže přijít životu na chuť. Nezvedá telefony, zůstává v kontaktu pouze s jedinou kamarádkou (Julianne Moore) a svět se pro něj stal jen nepříjemnou rutinou. Každý den začíná s jedním cílem: nějak jej protrpět do dalšího. Dnešní den ale bude jiný. Všechno to skončí a nebo znovu ucítí smysl a chuť do života. Single Man režiséra Toma Forda, původně módního návrháře stojícím za oživením značek Gucci a Yves Saint Laurent, je příběhem o lásce a osamění, zdánlivě bezejmenných okamžicích a záblescích smyslu života. Filmově nádherné zpracování „padne“ jako na míru šitý oblek. (Aerofilms)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (550)

nascendi 

všechny recenze uživatele

Mohol by som si povzdychnúť: Predvčerom film o démonoch, včera o homosexuáloch, čo ma čaká dnes? Lenže v tých zážitkoch je veľký rozdiel. Keď z Constantine odstránim démonov neostane takmer nič, pretože výkony Keanu Reevesa a Rachel Weisz sú iba štandardne dobré. Ak by som však vyextrahoval homosexuálny motív zo Single Mana, získam nielen vynikajúci film o osamelosti, ale aj film s neuveriteľným výkonom Colina Firtha a prenádhernou hudbou, pri ktorej som chvíľami privieral oči, aby som si ju vychutnal. Lenže homosexualitu z tohto filmu vyňať nemožno, pretože nie je prítomná iba v príbehu, ale aj v jeho celkovom výtvarnom poňatí. A to je bariéra, ktorá je pre mňa neprekonateľná. ()

teutates 

všechny recenze uživatele

Tom Ford má určitě tu správnou teplotu, takovou tu pokojskou no já jaksi ne... pořád mi je zima a taky mám studené ruce, něco se mnou je, něco vážného, protože tenhle neskutečně úžasný počin šel mimo mě. Jáá se opravdu snažil, vzal jsem si mikinu, svetr, nóó pořád nic, taky zapnuk topeni, protože venku se taky jaksi ochladilo, nóó světe div se, pořáááád nic. Já to seru, není mi pomoci, no i o půlnoci 3/10 a ani o punkt víc, protože mně koktavý král zapomněl zahrát. ()

Reklama

Botič 

všechny recenze uživatele

Jak se vypořádat se svou krizí středního věku? Stačí o ní natočit film. Tohle není adaptace Isherwoodova románu v pravém slova smyslu, ale filmová verze kopírující v obrysech život a nálady Toma Forda. S děsivou přesností vycizelované a vyšperkované k obrazové dokonalosti působící dojmem, že toto dílko vytvořila ruka člověka pronásledovaného obsedantně kompulzivní poruchou. Katalogové až na půdu a symetricky přesné. Ale i přes jistou míru vykonstruovanosti nečekaně příjemné, dojemné a atmosférické. To estetické vnímání světa, přeci jen někdy není na škodu. Zřejmě jsem si vybral svojí povrchní chvilku pro tento rok. [MFF Karlovy Vary 2010] ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

One man show v podání Colina Firtha. Naprosto a bez debat. Emociálně naprosto vyčerpaný profesor po skončení dlouholetého vztahu, který pro něj znamenal naprosto všechno. Tak rád by všem řekl o sobě pravdu, ale tahle společnost na to ještě není připravena. Bude, ale rozhodně ne v roce 1962. To až o hodně let později. Dnešní den, ten rozhodne všechno, možná ho zvládne, možná ne.... ()

Mahalik 

všechny recenze uživatele

Z eufórie rychle do pesimismu, rychlostí... dejme tomu; metelesku-blesku. Kdyby někdo nahrával mé já, kterak sleduje film od muže pro muže, může se domnívat, že mi šiblo. Otáčivá židle vzala (skoro) za své, nebýt mé nebývalé náklonnosti k artovým snímkům, což Single Man -podle mého laického oka- zřejmě je. A já, ač nerad flušu proti větru, sbírám odvahu na to, abych odhodlaně zvedl palec hore s tím, že za pár let možná porozumím, leč má nynější teen imbecilita mi nedovoluje oduševnělejší komentář, než je tento. Proměnlivost barev, která ponouká k totálnímu zvednutí koutků (zářivější barva = životní nádech) je úplně stejná jako u mě, což je o to komičtější, když si uvědomím, že láska, podle mě, neprochází žaludkem, ale třesoucíma se rukama :) Firth, který připomíná maestra Mastroianniho té doby, byl nadzemský. Scény, kdy se svým žákem seděl u pivča a rozjímali, byly very nice. A i když háv pe..pe..pe (sakra, to slovo mi nejde přes klávesnici) pesimismu převládl nad Georgem, nemůžu zakončit komentář jinak než slovy: Carpe diem!!! 80% ()

Galerie (88)

Zajímavosti (22)

  • Původní propagační plakát k filmu obsahoval záběr na Colina Firtha a Julianne Moore ležící vedle sebe. To vedlo ke spekulacím, že homosexuální téma knihy bylo ve filmu upozaděno, aby se zvýšila šance zaujmout mainstreamové diváky. Byl vydán nový plakát, na kterém je Julianne v pozadí. Další pozdvižení vzbudila změna upoutávky. Anglická verze představila gay romanci, ale americký trailer vyvolával dojem romantického drama mezi Firthem a Moore. Tom Ford k tomu poznamenal: „Žijeme v divné době. Na HBO můžeme vidět mužskou plnočelnou nahotu, ale v kině nesmíte ukázat holý zadek. Nemůžete ukázat líbající se muže, aniž by to nebylo označeno za obsah pro dospělé. Proto jsme upoutávku do široké distribuce museli upravit, nebyl to však úmysl potlačit gay story.“
    Podle některých byl trailer „odhomosexualizován“ ve snaze zvýšit šance nominovat film na Oscary. (kenny.h)
  • Zo skla a dreva postavený dom, ktorý George a Jim zdieľajú, je skutočný dom v Glendale, Kalifornia: Residence Schaffer, postavený v roku 1949 architektom Johnom Lautnerom (1911-1994). (jofffo1)
  • Colin Firth je jediný britský herec ve filmu, který hraje britskou postavu (George). Jeho amerického partnera Jima a studenta Kennyho ztvárnili britští herci Matthew Goode a Nicolas Hoult, zatímco jeho britskou kamarádku Charley si zahrála americká herečka Julianne Moore. (Martinibaby)

Reklama

Reklama