Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Volné televizní zpracování stejnomenného klasického sci-fi románu Johna Wyndhama vypráví příběh Billa Masena, který se jednoho dne probudí do světa, kde většina lidí oslepla. Zkázonosnou příčinou oslepnutí se stal záblesk z meteorického roje, který Bill Masen nemohl sledovat z důvodu nehody na trifidí farmě, při které přišel krátkodobě o zrak. Trifidi, živé rostliny, které byly původně pěstovány jen pro olej, si přisvojují vlastnost chodit a komunikovat mezi sebou, a díky jejich žahadlům plnými jedu se stávají hrozbou pro lidstvo, které se tak ocitá tváří v tvář zákeřnému nepříteli. Bill Masen ale není jediný, kdo nepřišel o zrak. Rozplétají se zde i osudy reportérky Jo Playton, majora Cokera i zrádného Torrence. Začíná tak válka nejen s trifidy, ale i s maniaky a pomatenci z řad lidí. Postapokalyptický svět se probouzí a již nic nebude takové, jako bylo dřív. (rodo)

(více)

Recenze (219)

Fr 

všechny recenze uživatele

A tak skončily dny lidstva a začal DEN TRIFFIDŮ..... Nejlepší bude, když k seriálu přistoupíte tak, jako by neexistovala románová předloha. Vyplatí se to, stejně jako u Kmenu Andromeda. Dále je třeba si uvědomit, že se jedná o film pro televizi, čemuž odpovídá triková stránka – tedy investice. Příběh není špatnej, něco je zbytečně uměle natahovaný, ale přidávám se na stranu pozitivních ohlasů, které toto zpracování, jenž jde svoji vlastní cestou, chválí. PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ** NAPĚTÍ ** Víte že? Pod scénářem je podepsán Patrick Harbinson, mmj. tvůrce …... ()

anli 

všechny recenze uživatele

Kniha Johna Wyndhama je opravdu skvělá(vřele doporučuji) a patří určitě do zlatého fondu sci-fi.Tohle televizní zpracování se do zlatého fondu asi nedostane a jeho"koukatelnost"záleží na několika faktorech.Předně jde o velmi volné zpracování knihy a tudíž,kdo jí četl,moc nadšen nebude,proto doporučuji knihu přečíst až po shlédnutí,nebo na ní na chvíli zapomenout(což je opravdu těžké).Osobně si myslím,že filmy podle předlohy,se mají,aspoň v hrubých rysech předlohy držet a respektovat jí.Dále jde o dvoudílný televizní film,který je místy dost(zbytečně,ale pochopitelně)natahovaný.A je taky nutné si uvědomit,že jde o televizní zpracování a tomu odpovídá i vizuální stránka(slušná,ale na televizní úrovni-nic bombastického a extra výpravného).Na druhou stranu je atmosféra poměrně temná,ponurá a správně postapokalyptická.Herci se taky snaží a zejména trio Cox,Richardson a Priestley(který mě opravdu příjemně překvapil)působí živě a uvěřitelně.Trifidi jsou udělaní velmi slušně,jen mi trochu vadilo lovení lidí šlahouny,což mají být zřejmě kořeny,které mají mít rostliny ovšem v zemi,což tvůrcům asi uniklo.Chápu,že tak chtěli zvýšit strach a napětí z pohybu trifidů,ale na mě to působilo divně a místy směšně.Takže kolem a kolem vzato-pokud na chvíli zapomenu na knihu,přivřu obě oči a uvědomím si,že jde o televizní film-vidím to na slabších 60%.Pokud oči otevřu a připomenu si knihu,bude to slabých 40% a jen tak tak.Každý si může vybrat.P.S.Anglický seriál (šestidílný)z roku 1981 se knihy držel mnohem víc,není tak vizuálně na výši,ale celková atmosféra ii vyznění je určitě lepší i když do kvality a geniality knihy má také daleko. ()

Reklama

xaver 

všechny recenze uživatele

Sci-fi romány a povídky patří k mému oblíbenému čtení. Den Trifidů patří k tomu nejlepšímu, co bylo v oblasti sci-fi napsáno. Nevěřil jsem proto témeř svým očím (asi jsem byl taky dočasně oslepen Trifidy), co dokázal režisér natočit za paskvil podle tak skvělého románu. Jedna hvězdička za snahu herců. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Neočekávala jsem od filmů kdo ví jak úžasné zpracování, protože šlo o sérii, která byla určena pro televizní obrazovky, ale to neznamená, že by to nemohlo být kvalitní. Jenže tady se nepovedlo vůbec nic. Atmosféra žádná, herci jsou sice sympatičtí, ale tak nějak neměli co hrát a bohužel se tu všechno děje strašně monotónně a i tak to působí. Knižní předloha se mi do rukou nedostala, tak nemůžu porovnat. Ale jak je o knihách známo, tak bude určitě mnohem lepší. ()

Finskej 

všechny recenze uživatele

Samozřejmě, jak je poslední dobou poměrně časté, své původní knižní předlohy se tento televizní film věrně nedrží. A je rovněž pravdou i to, co zde napsali mnozí: původní knižní předloha je mimořádně kvalitní a dnes již klasikou sci-fi. Nicméně, odhlédne-li člověk od toho požadavku a shlédne-li film jako „dílo inspirované a trochu předělané“, jde o normálně koukatelnou věc. Osobně mě nijak neurazila, i když jsem velkým fanouškem původní knižní předlohy. Kdo se přes to ale přenést nedokáže a vyžaduje nutně dodržení pův. předlohy, asi by se dívat neměl. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (4)

  • Dům Billa Masena (Dougray Scott) je ve skutečnosti sídlo Groombridge u Tunbridge v hrabství Kent. Stejný dům byl využit i při natáčení snímku Pýcha a předsudek (2005). (Terva)
  • Film je inspirován knihou „Day of the Triffids“ od anglického spisovatele Johna Wyndhama. (StrYke)
  • Joely Richardson, která hraje Jo Playton, je ve skutečnosti dcera Vanessy Redgrave, představitelky Durrantové. (pavlikv)

Reklama

Reklama