Reklama

Reklama

V roce 1906 se britský badatel Percy Fawcett (Charlie Hunnam) poprvé vydává do Amazonie. Během několika expedic pod záštitou Královské geografické společnosti podplukovník Fawcett a jeho asistent Henry Costin (Robert Pattinson) zmapují dosud neznámé území v Bolívii. S pomocí domorodců se vydávají proti proudu Rio Verde. Výprava čelí kanibalům, nemocem, nekonečným dešťům a nedostatku potravin, ale Fawcett se nevzdává. Hluboko v srdci pralesa nachází důkazy o existenci neznámé, velmi vyspělé civilizace. V Anglii sklízí Fawcett jen posměšky ze strany vědecké obce, která jeho ztracenou civilizaci nazývá pouhými divochy. Ale Percyho odhodlání a posedlost najít bájné město Z, je stále silnější. S podporou své oddané manželky (Sienna Miller) se v roce 1925 Percy, společně se synem (Tom Holland) a věrným přítelem Costinem, znovu vydávají do hluboké džungle... (Bioscop)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (493)

Kothy 

všechny recenze uživatele

Konečně jsem se k tomuto snímku dostal. Film je to celkem dlouhý, a ne každému může sednout jeho tempo. Vypráví příběh britského objevitele Percivala Fawcetta, který se v letech 1905-1925 třikrát vydal do Amazonského pralesa hledat onu ztracenou civilizaci. Zda se mu to povedlo, či ne, musí každý posoudit sám. Charlie Hunnam se této role zhostil opravdu slušně, a to samé mu říct i o jeho druhovi Robertu Pattinsonovi. Tom Holland je tam bohužel až na konci jako jeho syn. Bylo hezké sledovat jeho snahy napříč nelítostnou džunglí a i to, že mu jeho kolegové v Británii nevěřili a vysmívali se mu. Podepsalo se to i na jeho rodinném životě, protože věčně nebyl doma a na rodinu tedy moc času neměl. Sienna Miller se role jeho ženy ujala docela dobře. Je tam i jeden segment věnovaný jeho účasti v první světové válce. "Nebudu se omlouvat!" ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Cesta, která nevede ani jednou ze zdánlivě jednoznačných pěšin. Nejde tak ani o dobrodružnou vyprávěnku, ale naštěstí ani o podrobnou studii pralesního trmácení. Fawcett s Costinem sice oba směry vyzkoušeli, ale vyprávěno je o nich v úplně jiném duchu. V takovém, kde jde v první i druhé řadě o vlastní odhodlání, o hledání životního cíle a o tom takový cíl nepustit ze zřetele, ať jsou oběti jakékoli. Z výsledku je tak čím dál vzácnější úkaz poctivého velkofilmu, který si na svoje pointy bere tolik času, kolik jen potřebuje. Jeho jedinou (ale o to snadněji viditelnou) chybou je, že si toho času bere minimálně o půl hodiny více, než aby všechno zapadlo zcela přesně. ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že podobné filmy mám rád: výpravné, technicky precizní se skvělou kamerou i soundtrackem, snažící se o nějaké sdělení a zároveň poskytující prostor pro divákovu fantazii. Ztracené město Z je snímek o lidské odvaze, touze po poznání a posedlosti dosáhnout vytčený cíl. Příběh z doby, kdy badatelé ještě museli být zároveň i dobrodruhy a chlapy, kdy skutečně šlo o to sáhnout si na dno sil a vědomě kalkulovat s tím, že své blízké při loučení vidím naposledy. Z hlediska žánru jde o kombinaci dobrodružné podívané (zbavené tolik oblíbených akčních a fantasy prvků) s životopisným příběhem majora Fawcetta, jehož úkolem se stalo zmapovat oblast "zeleného pekla" povodí Amazonie. O generaci později už cestovatelé používali letadla a motorové čluny, Percy Fawcett připomíná spíš proslulé cestovatele 19. století vybavené pouze kompasem a nezměrným odhodláním zaplnit obrovské bílé plochy na mapě. Na Ztraceném městě Z se mi líbí, že je to v každém ohledu dospělý film, nedělá žádné úlitby rodinnému publiku ani teenagerům, není založený na emocích a sentimentech. Pokud bych se měl nad něčím pozastavit, pak snad nad idealismem filmového Fawcetta ve vztahu k domorodým kulturám, který odpovídá názorům moderních městských liberálů euroamerické civilizace a nezapadá do dobového smýšlení britských důstojníků odkojených civilizační nadřazeností bílého muže a elitářstvím příslušníka britského impéria z doby jeho největšího rozkvětu. Film mohl být ve své latinoamerické části atmosféričtější, dalo se víc pracovat s prvky magického realismu. Scén, jako byl vstup výpravy do opery rovnou z džungle nebo halucinogenní scéna zajetí indiánským kmenem, mohlo být víc. Přesto naděluji poctivé 4* a 80 % celkového dojmu k tomu. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Charlie Hunnam. Dva skvělý filmy, dva obří propadáky. Ten svět fakt není vůbec spravedlivej. Ačkoliv má film trošku problémy s tempem, (myslel jsem, že to má snad 3.5 hodiny, ale možná je to tím, že jsem na to koukal v 5 ráno), tak se jedná o výborně zrežírované dobrodrůžo, které mě vrátilo do časů, kdy jsem sledoval Ztracený svět od Conana Doylea a dobře jsem se u toho bavil. Co mě překvapilo nejvíce byl zjevně zarostlý Robert Pattinson, který hrál přesně toho parťáka, jakého bych si vzal s sebou na výpravu a ten konec s Tomem Hollandem? To byla absolutní paráda, která ve mně zanechala dlouhotrvající pocity. Snad Charlieho i příští rok bude vůbec možnost někde vidět, jelikož se dostal do mého hledáčku a nerad bych, aby se musel vrátit třeba v Pacific Rim 3 nebo nějaký blockbusterový jistotě pro zviditelnění...8/10 ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Hlavne nečakajte Indyho Jonesa. Stratené mesto Z nie je veľkoplátnová dobrodružná zábava (naposledy plochý Kong), ale takmer komorná dráma o snílkovi, ktorý by bol rád dobrým manželom a otcom, ale ešte viacej ho kupredu poháňa nekonečné odhodlanie v objavovaní skrytých svetov. Postavy, atmosféra, duch príbehu. Žiadny otravný digitál, ale ani žiadna naozaj strhujúca scéna. Charlie Hunnam dobrý, Brad Pitt si ho tu produkčne tvaruje akoby svojho mladšieho nastupcu. Čo má vôbec Pitt s tými Z-tkami? ()

Galerie (99)

Zajímavosti (17)

  • Natáčení probíhalo z velké části v Kolumbijské džungli a internet zde byl tak špatný, že se Charlie Hunnam (Percy Fawcett) několik týdnů ani nesnažil volat či psát domů. (ArsenalEagle)
  • Původně zamýšlenou volbou pro roli Percyho Fawcetta byl Brad Pitt, kterého námět nadchl. Nakonec si ale kvůli zamýšlenému náročnému a až 6 měsíčnímu natáčení v džungli rozmyslel svoje rozhodnutí, nicméně u filmu zůstal a se svojí produkční společností Plan B Entertainment zajišťoval produkční záležitosti. Roli měl poté ztvárnit Benedict Cumberbatch, ale i ten nakonec musel odstoupit, a to kvůli natáčení filmu Doctor Strange (2016). Roli Fawceta nakonec ztvárnil Charlie Hunnam. (Tristan Rafael)
  • Charlie Hunnam byl v době natáčení o 20 let mladší než skutečný Percy Fawcett v době poslední výpravy. (Kaufman)

Související novinky

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

29.12.2019

S blížícím se Silvestrem vám tradičně přinášíme hlasování TOP uživatelů ČSFD.cz za nej filmy a seriály uplynulého roku. Jaké jsou jejich "topky" i s krátkým shrnutím názoru můžete vidět níže. Z filmů… (více)

Kdo si zahraje Batmana?

Kdo si zahraje Batmana?

17.05.2019

Aktualizováno: Novým Batmanem se stal Robert Pattinson. The Batman režiséra Matta Reevese patří mezi nejočekávanější komiksové projekty příštích let, není tedy divu, že kolem obsazení nového… (více)

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

31.12.2017

Hrstka nejoblíbenějších uživatelů ČSFD.cz tradičně vybrala osobní trojku nej filmů, uvedených do české a slovenské distribuce nebo na filmových festivalech v roce 2017. A někteří dali hlasy taky svým… (více)

Ztracené město Z na obzoru

Ztracené město Z na obzoru

28.12.2014

Dlouho odkládaný projekt The Lost City of Z je pro režiséra Jamese Graye srdcovou záležitostí, spustit se ho snaží již několik let. V příběhu skutečně žijícího britského armádního důstojníka,… (více)

Reklama

Reklama